Kulka János

A Budapest Noir kihasználatlan lehetőségek tárháza

Az utóbbi időben a magyar filmek reneszánszukat élik, számuk jelentősen gyarapodott a piacon, és sorra érik el a sikereket – hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Idén ősszel szinte egymást váltják a magyar filmek a mozikban, október végén mutatták be az Aurora Borealist, novemberben érkezik A viszkis és szintén a hónap elején érkezett a mozikba a Budapest Noir.

Átadták a “magyar” Oscar-díjakat

Nemrég átadták a legrangosabb díjakat, amit kapni lehet a filmes szakmában. Mi, magyarok is szeretnénk Hollywoodot, valamint egy olyan kitüntetést, amivel méltányoljuk a hazai szakembereinket. Ezért a 2. Magyar Filmhét keretén belül átadásra kerültek ezek a magyar Oscar-díjak is.

Félvilág: Mágnesként vonz a Mágnás

Számos említésre méltó alkotást termelt ki a hazai filmgyártás 2015-ben. Vegyes fogadtatásban részesült, de szépen szerepelt a kasszáknál az Argo második része, a Liza, a rókatündér különleges világával a magyar közönség megnyerése mellett rengeteg külföldi díjat is bezsebelt, a Saul fiára pedig elfogultság nélkül tekinthetünk Oscar-esélyesként. Év végi befutóként – eredetileg csak tévéfilmként, majd a pozitív fogadtatás hatására hamarosan a mozikban is – csatlakozott a táborhoz a Mágnás Elza meggyilkolását feldolgozó Félvilág.