Az Osztrák-Magyar Monarchia egyesülésével két ország kultúrája keveredett. Ebben az időszakban az értelmiség gyakorta találkozott a kávézókban és kedvenc időtöltésük a kávézás volt. Belle Epoque idejében szalonok alakultak és itt cseréltek eszmét a felső középosztálybéliek.

Talán ez volt az az időszak is, amikor az ajándékötletek közül a kávé volt az egyik legkelendőbb, hiszen ennek fogyasztása is szorosan kapcsolódott az akkori kultúrához. De most térjünk rá egy kicsit bővebben arra, hogy miért is lett ilyen népszerű a kávé, amiről a Caffé Perté oldalán is olvashatunk.

A 17-18. századbeli kávézók

Bécsben is voltak kávézók, amelyek nagy hatással voltak a magyar kulturális életre. Bécset követte Németország és Olaszország is, hiszen egyre szélesebb körben vált népszerűvé a nedű fogyasztása. Az európai kávéházak a társadalom középpontjába kerültek, hiszen szinte minden találkozót ide szerveztek meg.

Az első kávézók közé tartozott a Blasius Cavesieder, illetve a Blázsó is. Először még vándor kávésként rótták az utcákat és így értékesítették a kávét, majd megnyitották a kávéházaikat. A kávé fogyasztása mellett lehetőséget kínáltak a játékra is, hiszen biliárdozni és dominózni is lehetett. Különféle hűsítőket is felszolgáltak, de többnyire csak a kereskedők és a polgárok találkozóhelyei voltak.

A diákok számára fenntartott helyeket csak az 1780-as években nyitották meg és végül a 18. század végére a kávéházi kultúra rohamos fejlődésnek indult. Pesten a Kemnitzer kávéház az ifjúság fontos gyülekezőhelye lett, majd ezt követte a Pesti Polgári Kávéfőző Társaság megalakulása.

Az 1800-as évek vége felé fedezték csak fel, hogy létezik a robusta kávé is, amely az arabica mellett szintén elérhetővé vált. A robusta fajtából sokkal többet tudtak termelni, ezért sokkal megfizethetőbb is volt. Az igazi verseny ekkor vette kezdetét, hiszen egyre többen kávéztak és a kávékészítés technológiáját is fejleszteni kellett.

Mi történt a 19. és a 20. században?

Ebben az időszakban Budapesten már közel 500 kávéház üzemelt, ahol az irodalom nagy alakjai találkozhattak. Ezek közül érdemes megemlíteni a nagy múlttal rendelkező New York Kávéházat, amely még ma is üzemel. Egy másik, szintén mind a mai napig fennálló kávéház a Múzeum Kávéház, ami ma is sok külföldi turistát vonz.

A tágabb baráti és szakmai csoportok ezekben a vendéglátó egységekben gyűltek össze és vitatták meg az éppen aktuális politikai és kulturális élet eseményeit, az orvosok és a tanárok itt olvasták el a különféle folyóiratokat és tanulmányozták a lexikonokat.

A New York Kávéház

Az 1894-ben alapított kávéházban találkoztak az akkori Pesti Napló, a Nyugat és az Est-Lapok szerkesztői. Törzsvendég volt Heltai Jenő és Szinyei Merse Pál is. A híres vendégek közül nem hagyhatjuk ki Josephine Baker és Thomas Mann nevének megemlítését sem.

Ezt a kávéházat is roppant fényűzően rendezték be már abban az időben is, hiszen a nagypolgári neobarokk stílus ekkor vált nagy divattá.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-www.mphshop.hu - 2024 június - Cikk1

Összhangban a hatékony működésért

A hidraulikus rendszerek hatékony működéséhez tökéletes harmónia és összhang szükséges. Akárcsak egy zenekar esetében, hiába játszik szinte mindenki tökéletesen a hangszerén, elég egyetlen hamisan zenélő tag, és az összhatás máris elmarad a kívánttól.

httpsrsablak.hu - 2024 június - Cikk4

A megfelelő konyhaablak kiválasztása

Az amerikai filmekben gyakran találkozhatunk hatalmas nyílászárókkal, amelyek annyi fényt engednek be, hogy az egész helyiségben tökéletes lesz a megvilágítás.

https-__innovatox.hu_ - 2024 június - Cikk2

Biocid engedélyeztetés szakszerűen, 7 lépésben

Mivel egy komplex folyamatról van szó, rengeteg a hibázási lehetőség, éppen ezért érdemes alaposan felkészülni, beleértve a jogszabályi háttér megismerését, a rendelet értelmezését, illetve azt a 7 lépést, amellyel végigvihető az engedélyeztetés.

httpsrentben.com - 2024 május - Cikk2

Az autómegosztás új korszaka

A carsharing alkalmazások és a hagyományos autóbérlési lehetőségek is nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanakkor ezek mellett felütötte a fejét az autómegosztásnak egy új formája.