Mi köze van a Halott Pénznek Tóth Árpádhoz? Olykor miért tűnik úgy egy irodalomórai felelés, mintha vallatás lenne? Rendhagyó videóval jelentkezik a Vates április 11-én a magyar költészet napja apropóján.

Mire gondolt a költő?

Nem csak a magyar költészet napján, hanem a mindennapokban, irodalomórán is felmerülnek bizonyos, visszatérő kérdések.

Hogyan működnek a versek? A szerző személyisége a lényeges vagy az alkotása tőle függetlenül? Fontos nekünk a versértelmezéshez mankó, vagy elegendő, ha egyszerűen befogadjuk, amit olvasunk? Ha nekünk szól az irodalom, miért maradunk ki belőle?

Vates-Kolteszet-Napja-Mire-Gondolt-A-Kolto
(Balról Jobbra) Bárány Bence, Karácsony Gergő, Mészáros Péter, Nagy Márk

És miért írja le Babits Mihály annyiszor azt, hogy fekete?


Vagy Szapphó tényleg a prekonzervatív stilisztikai terminológiát ágyazta be a későklasszikus metódusrendszerbe, vagy egyszerűen csak szeretkezni akart?

Vates a magyar költészet napján

Bárány Bence, a Vates társalapítója-slam poetryelőadó, Nagy Márk a Radnóti Színház színésze, Mészáros Péter országos slam poetrybajnok és Karácsony Gergő, a Spirit Színház színésze magánnyomozóként alámerül a versértelmezések füstös, whiskys világába – olvasható a Vates szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Az iskolai oktatási szokásaink jellegzetességei kerülnek szélsőséges kifigurázás célkeresztjébe az új videónkban. Így kézenfekvő okokból a magyar irodalom klasszikus gyöngyszemeire esett a választás, hiszen a legközismertebb szövegrészleteken a legparodisztikusabb módon mutatható be a téma, amelyről szólni kívánunk

– mondta Nagy Márk. Hozzátette: „olyan versrészletekre volt szükségünk, amelyeket minden néző egyaránt magáénak tud érezni, hiszen az iskolának köszönhető kívülről ismeri ezek nagy részét.”

VATES - MIRE GONDOLT A KÖLTŐ?

MIRE GONDOLT A KÖLTŐ?Hogyan működnek a versek? A szerző személyisége a fontos, vagy az alkotása tőle függetlenül? Fontos nekünk a versértelmezéshez mankó, va...

Noha maga a videó címe is az, hogy Mire gondolt a költő?, a Vates nem kívánja megválaszolni ezeket a kérdéseket – írják. Mindazonáltal arra vállalkozik, hogy mindenkiben ösztönözze a vágyat a megismerésre és az olvasásra, mert gondolhat bármire is a költő, az irodalom akkor él igazán, ha beszélünk és gondolkodunk róla.

A videóban a vágóként Földes Máté, operatőrként Bántó Csaba, a díszletben Virág Vivien és sminkesként Somogyvári Csendike működött közre.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet