Az elmúlt néhány nap eseményeit követően rengeteg roma érez Magyarországon dühöt és fájdalmat. A hazai és nemzetközi helyzetre reflektálva beszélgetnek ma este hétkor roma aktivisták egy Facebook-live keretein belül a TV Baxtale online roma közösségi civil televízióban.

Világméretű, rendszerszintű rasszizmus

Május 28-án neonácik tüntetését biztosította a magyar rendőrség Budapest belvárosában, néhány nappal később pedig meggyalázták a Roma Holokauszt Emlékművét Ferencvárosban. Mindeközben George Floyd-ot intézkedés közben megölte egy fehér rendőr Minneapolisban, Jeruzsálemben pedig izraeli rendőrök lőtték le az autizmussal élő, palesztint Iyad El-Hallakot, mert a férfi – vélhetően egészségügyi állapotából adódóan – elfutott az intézkedő rendőrök elől.

Egy lázadás margójára: Őrségváltás az izraeli kultúrában?

A kultúrharc gyökerénél fogva politikai természetű. Akkor üti fel a fejét, ha egy közösség olyan kérdésekre keresi a választ, hogy honnan jöttünk, hová is tartunk, miképp tekinthetünk magunkra. A kultúrkampf nem választható el a politikumtól. Izrael példája mutatja be a kultúrharc természetét.


Ezek nem elszigetelt események a világ különböző pontjain. A szálak mind öszefutnak egy olyan fehér felsőbbrendűségre, szexizmusra és kapitalizmusra épített világrendben, ahol a COVID-19 globális fenyegetése ellenére még helyzetben lévő csoportok közönyösen semmibe vehetik vagy éppen agresszíven támadhatják az elnyomott állampolgárokat, nincstelen közösségeket.

Ez az a világrend, amibe integrálni akarják a magyar romákat, akik többségében sem anyagi, sem pedig társadalmi tőkével nem rendelkeznek.

Erről a helyzetről beszélgetnek ma roma aktivisták 19.00-kor a TV Baxtale online roma
közösségi civil televízióban, egy Facebook-live keretein belül. A beszélgetés résztvevői: Ignácz Judit, Márton Joci, Jóni Tibi, Suha Nikolett. A moderátor
Fedorkó Bogi, emberi jogi szakember és aktivista lesz.

Amit a beszélgetésen érinteni fognak

Mikor: 2020. június 4., 19 óra

Mi: A beszélgetésen érinteni fogják – egyebek mellett – a következő kérdéseket: Miért nincs a romáknak hangja a médiában? Miért kell naponta okítaniuk értelmiségi barátaikat és ismerőseiket is a rasszizmusról? Mit várnak azoktól, akik támogatni szeretnék munkájukat és aktivizmusukat? Miért van elegük az áldozatszerepből?

A beszélgetés linkje: ITT

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet