Media1: Máltai újságíró-gyilkosság ügye okán lemondott a máltai miniszterelnök kabinetfőnöke

Keith Schembri, Joseph Muscat máltai miniszterelnök kabinetfőnöke Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolásával összefüggésben nyújtotta be a lemondását.

Keith Schembri lemondását kedden maga Joseph Muscat máltai kormányfő jelentette be Málta fővárosában, Vallettában – írja a Malta Today. Hírügynökségi források felidézték: Keith Schembri 2013 óta látta el Muscat kabinetfőnöki teendőit.

keith schembri máltai újságíró gyilkosság
Keith Schembri máltai kabinetfőnök

Jospeh Muscat miniszterelnök azt mondta, ő maga nem tervezi a lemondását:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]„Jelenleg az a szerepem, hogy biztosítsam az ország stabil vezetését ezekben a viharos időkben.”[/perfectpullquote]

A lemondásra azután került sor, hogy az európai uniós szigetország rendőrsége Keith Schembrit ki fogja hallgatni, ugyanis pénzügyi szálak fűzték a gyilkossággal kapcsolatban múlt héten elfogott Yorgen Fenech máltai üzletemberhez. Fenechre egy összekötő tett terhelő vallomást, hogy ezért enyhítsék a saját büntetését. Ő egyébként elnöki kegyelmet kapott.

Daphne Caruana Galizia: A szólásszabadság ára – Vélemény / ContextUs

A tragédia híre átsöpört Európán. Október 24-én már döntöttek is az EU-ban arról, hogy egy sajtóterem nevét fogja viselni az áldozatnak. Hazánkban is nagy megdöbbenést váltott ki az ügy, sok hírportál cikkezett róla az a . Azt viszont el tudom képzelni, hogy egyesek fejében még így is felmerülhet, hogy jaj nekünk, nagy bajban vagyunk.

Muscat miniszterelnök ma azt mondta: „Ami most zajlik, és ami a múlt héten történt, egy művelet része, amely remélhetőleg megoldja Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának rejtélyét”. A miniszterelnök ezután arról beszélt, hogy mondhat bárki bármit, nincs büntetlenség Máltán.

A felrobbantott újságírónő a máltai miniszterelnökről is közölt kínos információkat

Daphne Caruana Galizia 53 éves oknyomozó újságírónőt 2017. október 16-án robbantották fel autójában. A merénylet Európa-szerte nagy visszhangot váltott ki. Az újságírónő gyakran írt oknyomozó cikkeket a befolyásos máltai körökben zajló korrupcióról, pénzmosásról és nepotizmusról. Galizia cikkeiben a máltai kormány, illetve Muscat miniszterelnök és családja is érintett volt.

daphne caruana galizia máltai újságíró gyilkosság
Daphne Caruana Galizia máltai újságíró emlékezésén / Fotó: Reuters

A múlt héten elfogott Yorgen Fenech igazgatója és társtulajdonosa egy olyan cégcsoportnak, mely jelentős energiaipari beruházásokra kapott megrendelést 2013-ban a máltai államtól egy gázerőmű építése céljából.

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírót 2017 februárjában, mindössze nyolc hónappal azelőtt, hogy autójában felrobbantották, egy olyan dubaji cégről (17 Black) írt, melyet a Panama-papírok alapján máltai politikusokkal hozott összefüggésbe. Később a Reuters hírügynökség derített rá fényt, hogy Fenech volt a vállalkozás tulajdonosa.

Egy 2015 decemberében kelt elektronikus üzenet szerint, amelyre a máltai pénzügyi felügyeleti szervek találtak rá, a 17 Black titkos panamai cégeknek tartozott meg nem nevezett szolgáltatásokért cserébe. A szóban forgó panamai vállalatok Konrad Mizzi máltai energiaügyi miniszter és Schembri tulajdonában álltak. Az e-mailben a cégek egy éven belül kétmillió dollárt, azaz mintegy 600 millió forintot követeltek a 17 Blacktől. Az üzenetben azonban nem utaltak a gázerőműre, és arra sincs bizonyíték, hogy megtörtént-e a kifizetés.

Újabb újságírót gyilkoltak meg Mexikóban / ContextUs

Sergio Martinez Gonzalez a helyi hírportál, az Enfoque tulajdonosa és szerkesztője volt Chiapas dél-mexikói államban. Ő a Mexikóban elharapózó újságíró-gyilkosságok legújabb áldozata. Szerda reggel, miután kitette a lányait az iskolánál, Martinez beült a feleségével egy helyi étterembe reggelizni. Ekkor támadta meg őket két motoros, aki tüzet nyitott rájuk, adta hírül egy helyi lap.

Schembri és Mizzi azt állította: nem tudtak róla, hogy Feneché a 17 Black, és a gázerőművel kapcsolatos esetleges kifizetésekről sem rendelkeztek információval. Fenech is tagadta, hogy le akart volna fizetni bárkit a megrendelésért cserébe.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból