Keith Schembri, Joseph Muscat máltai miniszterelnök kabinetfőnöke Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolásával összefüggésben nyújtotta be a lemondását.

Keith Schembri lemondását kedden maga Joseph Muscat máltai kormányfő jelentette be Málta fővárosában, Vallettában – írja a Malta Today. Hírügynökségi források felidézték: Keith Schembri 2013 óta látta el Muscat kabinetfőnöki teendőit.

Keith Schembri Máltai Újságíró Gyilkosság
Keith Schembri Máltai Kabinetfőnök

Jospeh Muscat miniszterelnök azt mondta, ő maga nem tervezi a lemondását:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]„Jelenleg az a szerepem, hogy biztosítsam az ország stabil vezetését ezekben a viharos időkben.”[/perfectpullquote]

A lemondásra azután került sor, hogy az európai uniós szigetország rendőrsége Keith Schembrit ki fogja hallgatni, ugyanis pénzügyi szálak fűzték a gyilkossággal kapcsolatban múlt héten elfogott Yorgen Fenech máltai üzletemberhez. Fenechre egy összekötő tett terhelő vallomást, hogy ezért enyhítsék a saját büntetését. Ő egyébként elnöki kegyelmet kapott.

Daphne Caruana Galizia: A szólásszabadság ára – Vélemény / ContextUs

A tragédia híre átsöpört Európán. Október 24-én már döntöttek is az EU-ban arról, hogy egy sajtóterem nevét fogja viselni az áldozatnak. Hazánkban is nagy megdöbbenést váltott ki az ügy, sok hírportál cikkezett róla az a . Azt viszont el tudom képzelni, hogy egyesek fejében még így is felmerülhet, hogy jaj nekünk, nagy bajban vagyunk.

Muscat miniszterelnök ma azt mondta: „Ami most zajlik, és ami a múlt héten történt, egy művelet része, amely remélhetőleg megoldja Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának rejtélyét”. A miniszterelnök ezután arról beszélt, hogy mondhat bárki bármit, nincs büntetlenség Máltán.

A felrobbantott újságírónő a máltai miniszterelnökről is közölt kínos információkat

Daphne Caruana Galizia 53 éves oknyomozó újságírónőt 2017. október 16-án robbantották fel autójában. A merénylet Európa-szerte nagy visszhangot váltott ki. Az újságírónő gyakran írt oknyomozó cikkeket a befolyásos máltai körökben zajló korrupcióról, pénzmosásról és nepotizmusról. Galizia cikkeiben a máltai kormány, illetve Muscat miniszterelnök és családja is érintett volt.

Daphne Caruana Galizia Máltai Újságíró Gyilkosság
Daphne Caruana Galizia Máltai Újságíró Emlékezésén / Fotó: Reuters

A múlt héten elfogott Yorgen Fenech igazgatója és társtulajdonosa egy olyan cégcsoportnak, mely jelentős energiaipari beruházásokra kapott megrendelést 2013-ban a máltai államtól egy gázerőmű építése céljából.

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírót 2017 februárjában, mindössze nyolc hónappal azelőtt, hogy autójában felrobbantották, egy olyan dubaji cégről (17 Black) írt, melyet a Panama-papírok alapján máltai politikusokkal hozott összefüggésbe. Később a Reuters hírügynökség derített rá fényt, hogy Fenech volt a vállalkozás tulajdonosa.

Egy 2015 decemberében kelt elektronikus üzenet szerint, amelyre a máltai pénzügyi felügyeleti szervek találtak rá, a 17 Black titkos panamai cégeknek tartozott meg nem nevezett szolgáltatásokért cserébe. A szóban forgó panamai vállalatok Konrad Mizzi máltai energiaügyi miniszter és Schembri tulajdonában álltak. Az e-mailben a cégek egy éven belül kétmillió dollárt, azaz mintegy 600 millió forintot követeltek a 17 Blacktől. Az üzenetben azonban nem utaltak a gázerőműre, és arra sincs bizonyíték, hogy megtörtént-e a kifizetés.

Újabb újságírót gyilkoltak meg Mexikóban / ContextUs

Sergio Martinez Gonzalez a helyi hírportál, az Enfoque tulajdonosa és szerkesztője volt Chiapas dél-mexikói államban. Ő a Mexikóban elharapózó újságíró-gyilkosságok legújabb áldozata. Szerda reggel, miután kitette a lányait az iskolánál, Martinez beült a feleségével egy helyi étterembe reggelizni. Ekkor támadta meg őket két motoros, aki tüzet nyitott rájuk, adta hírül egy helyi lap.

Schembri és Mizzi azt állította: nem tudtak róla, hogy Feneché a 17 Black, és a gázerőművel kapcsolatos esetleges kifizetésekről sem rendelkeztek információval. Fenech is tagadta, hogy le akart volna fizetni bárkit a megrendelésért cserébe.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.