Olvasom Tíz érdekesség Mándy Ivánról, a nagyvárosi magányos tömeg írójáról

Tíz érdekesség Mándy Ivánról, a nagyvárosi magányos tömeg írójáról

Promóció

Pomogáts Béla irodalomtörténész nevezte így Mándy Ivánt. Történetei pesti körfolyosós bérházak és terek között játszódtak, szereplői pedig a kallódó, magányos, lecsúszott kisemberek voltak. 1918. december 23-án született Budapesten, élete meglepő „kis színesek” sorozata – ezekből az érdekességekből válogattunk az évforduló tiszteletére.

Ivánból Jancsi

Promóció
- Advertisement -

Az Iván nevet apja kedvenc írója, Ivan Turgenyev után kapta, de a családban a név idegen hangzása miatt inkább Jancsinak becézték.

Mándy Iván a Klauzál téren 1969-ben / Fotó: Fortepan / Hunyady József

Apakép

Szülei válása után, 6 éves korától rendszertelen életet élő újságíró édesapja, Mándy Gyula nevelte. Neki köszönhetően korán megismerte a pesti mozik, kávézók, lepukkant albérletek, olcsó szállodák, futballpályák, szerkesztőségek világát és az írástechnikát. Első olvasója és kritikusa is volt.

MÁNDY IVÁN / PESTI MOZIK / ELEK JUDIT / 1973

Mándy Iván rádiójátéka Az elbeszélő – Márkus László Közreműködik: Mándy Iván, Temessy Hédi, Bodrogi Gyula, Fonyó József, Gera Zoltán, Harkányi Endre, Horkai János, Náray Teri, Némethy Ferenc, Tyll Attila, Verebély Iván Zongora: Vujicsics Tihamér Munkatársak: Gajdos Ferenc és Kosárszky Péter Dramaturg: Kopányi György Rendező: Elek Judit 1973 fotó: Hunyady József / Mándy Iván / Tinódi mozi ,1969 (Fortepan)

Focista vagy karmester?

Gyerekkorában karmester és focista szeretett volna lenni. Kedvenc játékosa a kor legendás kapusa, Zsák Károly, a Budai 33 játékosa volt, de a Ferencvárosnak szurkolt.

Régi idők focija (részlet)

Garas Dezső 1934. december 9. – 2011. december 30.

Inkább a suli mellé

Középiskolai tanulmányait a Lónyay utcai református gimnáziumban kezdte meg, aztán 2. osztálytól már a Madách Gimnáziumból hiányzott rengeteget. Ott bukott meg és pótvizsgázott rajzból. 17 évesen végül abbahagyta a tanulmányait, nem érettségizett le.

Mándy Iván 100 – Eddig nem ismert levelek a legendás, kulcs nélküli Kávéházban

A New York Művész Páholy soron következő estjén s zemélyes történetek, a novellák keletkezésének hátterei, eddig nem ismert levelek és Mándy-filmek várhatók. Töretlen népszerűségű a körúti, kulcs nélküli Kávéház! A legenda szerint a New York Kávéház megnyitóján kulcsát a Dunába dobták, hogy az sose zárjon be, mindig nyitva álljon a magyar értelmiség előtt.

Tiniként kezdett publikálni

15 évesen kezdett írni, első írása a Magyarság című lapban jelent meg 19 éves korában, majd az Újhold című folyóiratban publikált.

Budapest-töredékek – Mán-Várhegyi Réka Mándy Iván A gangon c. novellájáról

Budapest-töredékek

A 7-ei ünnepélyes díjátadóval lezárult a Budapest-töredékek. Gratulálunk a díjazottaknak! I. díj Hajdara Zsombor: Nagy számok törvénye II. díj Katona Tünde Virág:… A Szépírók Társasága és a Magyartanárok Egyesülete tisztelettel meghívja BUDAPEST-TÖREDÉKEK című közös programjának záróeseményére. Az esten átadjuk a díjakat a…

Sportújságíró

A 2. világháború után a Reggeli Magyarország nevű lapnál volt a sportrovat vezetője.

Népstadion – Magyarország-Szovjetunió 1:1 (1955) / Fotó: Fortepan / Berkó Pál

Elhallgattatástól a szabadúszásig

1949-55 között nem publikálhatott: ekkor a Magyar Rádióban és a Népművészeti Intézetben dolgozott. Ifjúsági hangjátékokat készített, szerkesztett, korrektúrázott, vidéken tartott irodalmi előadásokat. Életének ezt az időszakát az 1970-ben megjelent Előadók, társszerzők című novelláskötetében örökíti meg. 1954 óta szabadúszó író, onnantól kezdve kizárólag irodalommal foglalkozott.

Népszerű ifjúsági regényéből, a Csutak és a szürke lóból film is készült 1961-ben / Fotó: MTVA

Jó jó Józsefváros

Életének nagy részét a Józsefvárosban élte: a Fiumei út, a Teleki tér, Mátyás tér, Tisza Kálmán tér (ma II. János Pál pápa tér) életének fontos helyszínei voltak, amelyek lakóikkal együtt írásaiból is visszaköszönnek.

A II. János pápa tér 1968-ban / Fotó: Fortepan / Uvaterv

Színészként is kipróbálta magát

Kilenc filmhez írt forgatókönyvet, többek között Sándor Pál Régi idők focija című legendás alkotásához is, amely Mándy A pálya szélén című műve alapján készült. Szabó István két filmjében (Szerelmesfilm és Tűzoltó utca 25.) színészként is feltűnt.

Filmtörténeti alapművek és csemegék 11.

Sándor Pál: Régi idők focija (1973)

Morbid utolsó kívánság

Nagy rajongója volt Buster Keaton filmjeinek. „Bustert látni, és meghalni!” – mondta egy vetítésen a Toldi moziban 1995. október 5-én, ahol a híres némafilm-színész filmjeit nézte. Másnap álmában érte a halál.

Buster Keaton’s SHERLOCK JR (4K Restoration) | Official US Trailer

Buster plays a movie projectionist who daydreams himself into the movies he is showing and merges with the figures and the backgrounds on the screen. While dreaming he is Conan Doyle’s master detective, he snoops out brilliant discoveries.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3