Már csak egy hétig lehet jelentkezni az 5. évad induló előadói pályázatára

A Nemzeti Kulturális Alap július elején kiírta a Hangfoglaló Program induló előadóknak szóló pályázatát, melynek jelentkezési határideje augusztus 6-a. A Program ötödik évadában így újabb 20 feltörekvő zenész vagy zenekar kaphat 2.000.000 Ft-os támogatást. A korábbi évek tapasztalatai alapján idén is többszörös túljelentkezésre lehet számítani.

A Nemzeti Kulturális Alap induló előadóknak szóló pályázata a Hangfoglaló Program ötödik évadában is a feltörekvő tehetségeket támogatja. A kiíró olyan, már nem teljesen kezdő, azaz némi színpadi rutinnal és saját dalokkal rendelkező formációk jelentkezésére számít, amelyekben megvan a potenciál, hogy a magyar könnyűzenei piac meghatározó szereplőivé váljanak.

A pályázat feltételeit is ezek alapján határozta meg az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma. Az indulóknak a pályázat beadásáig maximum egy, nem szerzői kiadású nagylemeze jelenhetett meg, nem lehet érvényes lemezszerződésük, az elmúlt egy évben legfeljebb 20 koncertet adhattak, és maximum két dalukat játszhatták országos rádiók. Többtagú formációk esetén valamennyi feltételnek a tagok (illetve a tagok korábbi formációinak) több, mint felénél teljesülnie kell, ellenkező esetben a zenekar nem nyújthat be pályázatot.

Hf 09 Ny
Hangfoglaló Program / Fotó: Recorder

A Kollégium külön kiemeli, hogy az Öröm a zene Tehetségkutató és Gondozó sorozat megyei és határon túli versenyeinek győztesei automatikusan bekerülhetnek az élő meghallgatásra, amennyiben érvényes pályázatot nyújtanak be az NKA-hoz.

Emellett a Kollégium arra is felhívja az indulók figyelmét, hogy a nevezési díj megfizetését és a jelentkezési lapok feltöltését nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Főleg az először pályázóknak fontos ezt tudni, akik még nem regisztráltak az NKA felületén – ez a folyamat ugyanis néhány napot biztosan igénybe vesz. A beadási határidő lejárta (2018. augusztus 6. 24.00) után nincs mód pályázat beadására.

Az előző években olyan, mára már jól ismert zenekarokat segített a Program az indulásban, mint a Margaret Island, a Lóci játszik, a Mongooz and the Magnet, a Mörk, Antonia Vai, a yesyes, vagy legutóbb a Freakin’ Disco és a Ham Ko Ham.

MADRAPUR: Ha akarsz egy lemezt, utánamész, és megcsinálod magadnak – Interjú

Nagyon köszi! A dátumválasztás mögött nincs komolyabb gondolat. Így rá lehetett mondani, hogy 2018-ban ez az első magyar nyelvű lemez itthon. Hogy ennek van-e extra hírértéke vagy sem, azt mindenki döntse el maga! Kicsit féltünk, mert elsején mindenki csont másnapos, aztán olyankor bármi jól esik, csak a csapkodós zenehallgatás nem.

A támogatás révén a 2018/19-es évadban újabb 20 előadó kap lehetőséget arra, hogy új lemezt és klipet készítsenek, összeállítsák saját promóciós anyagaikat és lemezbemutató turnéra induljanak. A megvalósítás időtartama 2018. november 1. és 2019. október 31. közé esik. Ebben az időszakban a korábbi évekhez hasonlóan, az ötödik évadban is a Program által felkért mentorok segítik majd a nyertes pályázók munkáját.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból