Már nem kell a disznók után futni

Már meg sem lepődünk, milyen tehetségesek az északiak. Ezúttal egy igazán őrült finn country együttest, a Steven’n’Seagullst kérdeztük. Pukki Kaalinennel, a zenekar frontemberével beszélgettünk többek között a banda alapításáról, Steven Seagallról és új album lehetőségéről.

ContextUs: Kezdjük az elején… a színészre, Steven Seagal-ra reflektál a nevetek? Ha igen, mit próbáltok kommunikálni vele?

Nincs semmi különösebb oka. Ha most valamit válaszolnom kell, a nevünk biztosan világossá teszi, hogy ez a projekt nem olyan véresen komoly.

ContextUs: A tavalyi év júliusában töltötték fel az AC/DC nagysikerű dalának, a Thunderstruck feldolgozását a Youtube-ra, amely meghozta a sikert a számotokra – már több mint 18 milliónál tart a nézettség. Azonban nyilván nem abban a hónapban alakultatok meg. Meséljetek, kérlek, hogyan ismertétek egymást, és mit lehet tudni a zenekar létrejöttének történetéről!

Már több mint tíz éve ismerjük egymást, és több más bandában zenéltünk együtt korábban. Jyväskylä nevű városban (közép-finnországi város) ismerkedtünk meg, ahová mind tanulni költöztünk a 2000-es évek elején. A Steve ’n’ Seagulls 2011-ben abból a célból alakult, hogy egy húszkoncertes  Country&Western témájú sorozatot tartsunk Finnországban. Azután úgy tűnt, továbbra is van igény a bandára, szóval  azóta folyamatosan koncertezünk. 12771625_754413647993258_2113115639499527021_O

ContextUs: Mivel foglalkoztok a zenélésen kívül?

Eszünk és alszunk.

ContextUs: Idén május 12-én jelent meg a debütáló albumotok Farm Machine címmel a Spinefarm Kiadó gondozásában, amelyen feldolgozásokat hallgathatunk, mint például a már említett AC/DC-től, Guns ’n’ roses-tól, Metallica-tól, Rammstein-től, Led Zeppelin-től stb. Milyen koncepció alapján válogattátok a feldolgozni kívánt dalokat?

A dalokban lenni kell valaminek, ami megfog; riff, dallam, ritmika, vagy bármi olyan, amiből el lehet indítani a munkát. Továbbá nem hátrány, ha a dal eléggé ismert.

Általában a jó darabokkal jól dolgozunk, aminek van műfaja és bármilyen játékossága.

Egy jó számot általában bármilyen műfajban és bármilyen hangszerrel lehet játszani.

ContextUs: Elképzelhető, hogy a jövőben kiadtok egy olyan albumot, amelyen csak saját dalok foglalnak helyet? Vagy esetleg már folyamatban is van?

Idővel, meglátjuk. A következő albumot a következő év végén adjuk ki, és azon már lehet lesz pár saját dal, de többnyire még feldolgozások fognak rajta szerepelni. Meglátjuk, aztán később apránként…

ContextUs: Nem csak a koncertjeiteken, de a feltöltött videóitokban is érzékeltetni szeretnétek a country-élet jellemvonásait az öltözékeitek által. Mit jelent számotokra a vidéki életforma?

A banda egy része vidékről származik, többek közt én is, így természetesen jön. A videó felvételi helyszíneiként használtuk többek közt Hiltunen úr pajtáját és Hermanni nyaralójának az udvarát, így nem kellett a tengeren túl menni, hogy horgászhassunk. Nem tudok mindenki nevében beszélni, de ami engem illet, a saját vidéki életem jelenti a kapcsolatot a természettel.

Manapság pedig városban lakok, szóval már nem kell a megszökött disznók után futni.

Mindennek vannak jobb és rosszabb oldalai.

ContextUs: Egyre inkább előtérbe került a folk rock dallamvilág a zeneiparban. (Lásd: Mumford and sons.) Mit gondoltok, mi lehet ennek az oka?

A divat ciklusokban változik a zenében. Amikor az elektronikus zenéből elege lett az embereknek, valaki rájött, hogy újra hagyományos hangszereket kell használni. Aztán az idő előrehaladtával ez is feledésbe merült. Ez így megy az idők végezetéig. Úgy tűnik, hogy a Mumford and Sons a legújabb albumából már kihagyta a bendzsót.
12783590_754413534659936_2696303684766246052_O

ContextUs: Mennynyire nehéz a tradicionális hangszerekkel játszani nagyszínpadon?

Elég kemény feladat. Az erős hangosítás megerősíti a nem-kívánt frekvenciákat, és még több kavarást okoz. A fülmonitorok komoly segítséget jelentenek, nélkülük rémálommá válna a munka. Ez biztosan eléggé abszurd, hogy az önmagukban jó hangzású hangszerek esetében meglehetősen fáradtságos munka megtalálni a minél természetesebb hangzást, amikor a külső mikrofont nem lehet megfelelő hangerővel használni. De azt kell mondjam, így is megéri. (mosolyog)

ContextUs: Milyen turnétervetek van a 2016-os évre vonatkozóan? Terveztek magyarországi koncertet?

A turnéprogram jelen állása alapján nem merek semmit sem ígérni. Remélem, jövőre eljutunk Magyarországra. Épp három hónapja ittam meg az utolsó üveg Tokaji boromat.

Fotók: Jaakko Manninen, AV Lappi, Timo Veijalainen

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet