A Mars hőmérsékletének megmérésére létrehozott szerkezet, a “vakond” egészen elképesztő eredményeket produkált. 

Szorgos vakond

Miután több mint egy évig igyekezett a Mars felszíne alá bújni, hogy megmérje a Vörös Bolygó hőmérsékletét, a NASA InSight Mars landolójához csatlakoztatott “vakondot” végül hivatalosan bekapcsolták, írja a Futurism. 

Nasa Mole
A Nasa Vakondja A Marson / Illusztráció: Nasa

Júniusban a DLR csapata kihúzta a műszert a Mars felszíne alól, hogy annak működőképességét ellenőrizzék, majd úgy döntöttek, visszaállítják a felszínre, hogy ott végezze a további fúrásokat. A vakondnak becézett szerkezet 150 darab ütésből álló folyamat során a talaj darabjait apró gombócokban robbantgatta fel, hogy a felszín alá juthasson.

Nagy siker

A kutatók úgy vélték, a vakond által kiásott föld a lyukakba visszazuhant, ám meglepődve realizálták, hogy ez nem így történt. A vakond teljes homokba borítása elég súrlódást eredményezhet a műszer számára, hogy továbbhaladjon és elérje a tízláb mélységet. A vakond eltemetésének sikere nagy hatással lehet a Marson végzett tudományos kísérletekre. 

Egy kozmetikai cég elkészítette a világűr illatát egy parfümben

Az emberiséget mindig is izgatta a kozmosz, a Holdra szállástól a bolygók születésének titkának felfedezéséig számos eredmény született már. Hamarosan pedig “beleszippanthatunk” a végtelen űr levegőjébe. Az asztronauták beszámolói szerint az űrséták után a szkafander különleges illatot áraszt, amely egyeseket égett húsra, puskaporra vagy éppen málnára emlékeztet.

A speciális szerkezet célja, hogy megmérje a Mars felszín alatti hőmérsékletét. A felfedezésre számos kockázatos manőver után került sor, amely megpróbálta felmérni a vakond állapotát. A szakértők a saját kísérleteiket sokáig sikertelennek gondolták, ugyanis a műszer nemcsak homokos talajon haladt, ahogy azt tervezték. Ám lehetséges, hogy a számításokat pontatlanoknak tekintették, és a vakond ásólapátja sokkal mélyebbre ment, mint azt eredetileg gondolták. A tudományos élet szereplői több megállapítással is előálltak az utóbbi időben. Méréseik szerint a Hold fiatalabb, mint az korábban gondoltuk, valamint nem csak a Mars, de a Föld középpontjához közeledve egy ismeretlen kőzetstruktúrát fedeztek fel.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk