Követem Élet + Stílus Nagy sikert értek el kutatók a Mars hőmérsékletének analizálása...

Nagy sikert értek el kutatók a Mars hőmérsékletének analizálása után

Promóció

A Mars hőmérsékletének megmérésére létrehozott szerkezet, a “vakond” egészen elképesztő eredményeket produkált. 

Szorgos vakond

Promóció
- Advertisement -

Miután több mint egy évig igyekezett a Mars felszíne alá bújni, hogy megmérje a Vörös Bolygó hőmérsékletét, a NASA InSight Mars landolójához csatlakoztatott “vakondot” végül hivatalosan bekapcsolták, írja a Futurism. 

A NASA vakondja a MArson / Illusztráció: NASA

Júniusban a DLR csapata kihúzta a műszert a Mars felszíne alól, hogy annak működőképességét ellenőrizzék, majd úgy döntöttek, visszaállítják a felszínre, hogy ott végezze a további fúrásokat. A vakondnak becézett szerkezet 150 darab ütésből álló folyamat során a talaj darabjait apró gombócokban robbantgatta fel, hogy a felszín alá juthasson.

Nagy siker

A kutatók úgy vélték, a vakond által kiásott föld a lyukakba visszazuhant, ám meglepődve realizálták, hogy ez nem így történt. A vakond teljes homokba borítása elég súrlódást eredményezhet a műszer számára, hogy továbbhaladjon és elérje a tízláb mélységet. A vakond eltemetésének sikere nagy hatással lehet a Marson végzett tudományos kísérletekre. 

Egy kozmetikai cég elkészítette a világűr illatát egy parfümben

Az emberiséget mindig is izgatta a kozmosz, a Holdra szállástól a bolygók születésének titkának felfedezéséig számos eredmény született már. Hamarosan pedig “beleszippanthatunk” a végtelen űr levegőjébe. Az asztronauták beszámolói szerint az űrséták után a szkafander különleges illatot áraszt, amely egyeseket égett húsra, puskaporra vagy éppen málnára emlékeztet.

A speciális szerkezet célja, hogy megmérje a Mars felszín alatti hőmérsékletét. A felfedezésre számos kockázatos manőver után került sor, amely megpróbálta felmérni a vakond állapotát. A szakértők a saját kísérleteiket sokáig sikertelennek gondolták, ugyanis a műszer nemcsak homokos talajon haladt, ahogy azt tervezték. Ám lehetséges, hogy a számításokat pontatlanoknak tekintették, és a vakond ásólapátja sokkal mélyebbre ment, mint azt eredetileg gondolták. A tudományos élet szereplői több megállapítással is előálltak az utóbbi időben. Méréseik szerint a Hold fiatalabb, mint az korábban gondoltuk, valamint nem csak a Mars, de a Föld középpontjához közeledve egy ismeretlen kőzetstruktúrát fedeztek fel.

Promóció
ForrásFuturism
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3