Nézem Fotó Martha Swope, aki közelebb hozta a balett művészetét

Martha Swope, aki közelebb hozta a balett művészetét

Promóció

Talán nincs még egy olyan ellentmondásos művészet, mint a balett. A zárt közegbe csak keveseknek sikerül bejutni a hivatásos táncosokon és a koreográfusokon kívül. Martha Swope az egyik, akinek sikerült. Fotóival hagyományt teremtett.

Promóció
- Advertisement -

Aki járt már balettelőadáson, általában arról számol be, milyen könnyedén mozogtak, szinte repültek a táncosok. Arcukon semmilyen erőfeszítés nem látszik, és a sokszor 2 órás előadás végén is ugyanúgy mosolyognak, mint az elején. Pedig ahhoz, hogy mindez létrejöhessen, rengeteg erőfeszítéssel, lemondással és fájdalommal jár.

A táncosokat testközelből fotózta / Fotó: CBS News

Martha Swope, aki maga is táncos karriert dédelgetett, 1957-ben besétált a New York City Balett társulatához, és onnantól kezdve a táncosok fotózásának szentelte életét. Jó szeme volt hozzá. Kora legnagyobb táncmestereit figyelhette munka közben, ahogy múzsáikat irányították. Egy egészen új megközelítésben fotózta a táncosokat. Emberi mivoltukban kapta őket lencsevégre. Munkájuk közben ugyanis megmutatkozott mindaz a verejték és szenvedés, amit a nézőtér embere nem láthatott.

Piacasso így táncol a művein, több mint 130-on / ContextUs

mondta Bérenger Hainaut, a BNF zenei osztályának munkatársa, a kiállítás egyik kurátora. Pablo Picasso 1916-tól dolgozott együtt a Szergej Pavlovics Gyagilev által alapított Orosz Balettel, amelynek hat előadásához tervezett díszletet és jelmezt. Első, és egyik legfontosabb közös munkájuk az 1917-ben bemutatott Parade volt. A koreográfiát Léonide Massine készítette, a librettót pedig Jean Cocteau írta.

Swope ezzel hagyományt teremtett. A fotós 2017-ben hunyt el, a fotókat pedig New York városi könyvtárának ajánlotta fel. A fotókon szereplő táncosoknak nem csak a tehetségét mutatta be, hanem a bennük rejlő embert is. Vagyis azt, hogy ők is ugyanolyanok, mint mi.

Promóció
ForrásArtsy
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3