Bárki előtt nyitva áll a MasterClass, ahol a legnagyobb sztárok tanítanak

Tanulnál kreatív írást Margaret Atwoodtól? Vajon Gordon Ramsay a digitális órákon is leordítja a diákjai a haját? Jobban tud majd piruettezni, aki részt vesz a leghíresebb amerikai balerina óráin? MasterClass képzéseket mindenkinek!

Aki tudja, tanítja

Akik nem használnak online hirdetésblokkolót, a DNS alapú családfakutató kampánya után, de még a karanténon innen biztos belefutottak a YouTube-on a MasterClass hirdetéseibe.

masterclass tananyagok
Werner Herzog, Margaret Atwood, Misty Copeland, Steve Martin Fotó: Aaron Nace/Drew Guria/Masterclass

Margaret Atwood, A szolgálólány meséjének írója úgy beszélt, hogy az ember azt érezte, most mindjárt nekiül, és meg is írja a következő Booker-díjas regényt, de legalább az első fejezetét. Vagy elég megnézni Simone Biles-t, hogy megugorjuk a 10-pontos, olimpiai aranyat érő gyakorlatot. De kaphatunk tippeket Steve Martintól, filmrendezés órákat David Lynch-től vagy Martin Scorsesétől, tanulhatunk balettozni Misty Copelandtől, teniszezni Serena Williams-től. Neil deGrasse Tyson, az egyik legismertebb tudományos ismeretterjesztő személyiség „csak” annyit ígér, hogy megtanít gondolkodni.

Neil deGrasse Tyson Teaches Scientific Thinking and Communication | Official Trailer | MasterClass

Neil deGrasse Tyson was just nine years old when he became fascinated by the mysteries of the cosmos. Today he’s known worldwide for inspiring others to cons…

Az online tananyagok iránt sosem látott, elképesztő keresletet szült a világjárvány alatti bezártság és a felszabaduló idő. A karanténidőszak alatt a 2015-ben indult MasterClass tanulóinak száma megtízszereződött. A projekt alapfilozófiája, hogy bárki előtt, legyen profi vagy amatőr, nyitva áll a zsenialitáshoz vezető út. A legjobb tanárokat biztosítják, miközben a diák saját tempójában, a saját érdeklődési körének megfelelően képezheti magát. Az alapító David Rogiert nagymamája inspirálta, aki azt tanította unokájának, hogy a tudás az egyetlen, amit nem lehet elvenni senkitől.

A versailles-i kastély a karanténban rekedt diákokat segíti

Magyarország már a koronavírus elterjedése előtt is jelentős problémákkal állt szemben az oktatást illetően, az új Nemzeti Alaptanterv ugyanis hagyott némi kivetnivalót maga után. A világjárvány országunkban való megjelenésével azonban új problémával kellett szembenéznünk: a digitális távoktatás nehézségeivel. Ez persze nem hazai kuriózum, más országok is küzdenek a karanténban ülő diákok taníttatásával.

De mi olyan vonzó a MasterClass-ban, amikor hegyekben áll a könnyen elérhető ingyenes online tananyag? De mit is lehet valójában megtanulni a legnagyobbak által tartott online órákon?

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A maguk szakterületének legkiemelkedőbb személyiségei a kényelmes otthonunkban szólítanak meg. Nincs két egyforma óra, mindenki a saját megközelítése alapján tanít[/perfectpullquote]

– válaszolja meg a kérdést Rogier.

Simone Biles Teaches Gymnastics Fundamentals | Official Trailer | MasterClass

At age 22, Simone Biles is already a legendary athlete. With 14 medals, including 10 gold, she is the most decorated World Championship American gymnast of a…

Az viszont minden oktatóban közös, hogy az órák egyszerre szórakoztatnak és adják át a tudást, írja a The Guardian. Nem létezik átlagos diák sem. Nikki Wolf az amerikai légierőnél szolgált, de most otthon van a gyerekeivel Kansas City-ben. Három éve iratkozott be, azóta falja a tanfolyamokat a gasztronómiától a lakberendezésen át a fotózásig.

Nem a papír, hanem a diákra gyakorolt hatás a fontos

A tanárok házi feladatokat is adhatnak. Herzog például olyasmiket kér a tanulóitól, hogy éjszakázzanak erdőben, és hallgassák az ihletet adó zajokat. Induljanak neki a vakvilágnak, gyalogoljanak le 160 km-t, vagy készítsenek interjút egy elítélttel. Hallgassanak két órán át Beethovent, és közben kézzel írjanak meg egy forgatókönyvet, de semmit ne húzzanak ki.

Súlyos krízisbe taszította a roma diákokat a digitális távoktatás

Az új koronavírus által okozott járvány miatt március 13. és 16. között, egyetlen hétvége alatt állt át a teljes magyar közoktatás a tantermen kívüli digitális munkarendre, az egyetemek fizikai látogatását pedig már néhány nappal korábban, március 12-től megtiltották. Hiszünk abban, hogy az integráció nem csak a romák érdeke, hanem össztársadalmi ügy.

„Merítsünk ihletet a zenéből, és fogalmazzunk nagyon pontosan” – ajánlja Herzog.

Mindez éppen ellentétes Margaret Atwood tanácsaival, aki szerint „a szemétkosár a legjobb barátunk, Isten nekünk találta fel”.

Misty Copeland Teaches Ballet Technique and Artistry | Official Trailer | MasterClass

From the moment she stepped on the dance floor at age 13, Misty Copeland broke away from the norm. Three months later, the burgeoning ballerina was dancing e…

Van, aki általánosságokban beszél, és van, aki konkrétumokon keresztül tanít. Steve Martin az élettörténete alapján viszi végig az órákat, és olykor biztató mondatokkal buzdítja tanítványait a pálya széléről. Mások pedig a legapróbb részletekbe mennek bele. A dokumentumfilmes Ken Burns bemutatja a szerkesztőprogramjának használatát, amellyel a The Vietnam War-sorozatot is összevágta. Shonda Rhimes, A Grace klinika író-producere jelenetről-jelenetre bemutatja, hogyan írta meg a Botrány című sorozat pilotjának forgatókönyvét.

Egy amerikai fiatal a karanténba zárt időseket segíti egy weboldallal

A mostani vészterhes időszakban sokan szorulnak segítségre. Leginkább az idős emberek illetve az immunbetegségben szenvedők. Ezeknek az embereknek életbevágó fontosságú, hogy otthonaikban maradjanak, ez viszont megnehezíti számukra az élelmiszerek beszerzését, írja a My Modern Met . Ezért összeverbuválódott egy Z-generációs, kaliforniai fiatalokból álló csapat, hogy segítségére legyen a bébi-bumm generáció tagjainak.

Azért néha felmerülnek problémák, amikor sikeres emberek arról adnak tanácsot, mások hogyan legyenek sikeresek. David Sedaris humorista például a Szerezzünk bátran furcsa élményeket! elnevezésű szekciójában olyan tevékenységekre biztat, amelyek kivitelezéséhez nem kevés időre és pénzre lenne szükség.

That thing you’ve always wanted to do. Anywhere. Anytime. At your own pace. #TodaysTheDay

No Description

„El szoktam menni külföldre hajat vágatni” – mondja Sedaris, bár repülőre pattanni és japán borbéllyal dumálni az ihlet kedvéért nem biztos, hogy a pénztelen kezdő írók számára a legjobb tipp. Gordon Ramsay a rántottát szarvasgombával és tengeri sünnel bolondítja meg, ami keveseknél állhat betárazva a háztartásban.

Rogier szerint a járvány után az oktatás egésze megváltozik.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A sikert nem végzettségben és a diplomák számában mérjük, hanem a ránk gyakorolt hatásban. A kurzus végén felmérjük, hogy a diákjaink tanultak-e olyasmit, amitől megváltozott az életük. De az oktatás és a tanulás nem ugyanaz. Mi nem oktatunk – itt tanulni és fejlődni lehet[/perfectpullquote]

– mondja az ötletgazda.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból