Olvasom Könyvajánló Idén először képregény hozta el a szórakoztató irodalmi Wodehouse-díjat

Idén először képregény hozta el a szórakoztató irodalmi Wodehouse-díjat

Promóció

Matthew Dooley Flake című képregényének szerethető karakterei és humora a zsűrit is meglepte, el is hozta a Wodehouse-díjat.

A jégkrémoligarchák és a brit Bagaméri

Promóció
- Advertisement -

A brit könyvpiacot és eladási listákat a Black Lives Matter mozgalom fenekestül felforgatta, hódítanak a fekete szerzők művei, a Brit Könyvdíjat is idén először nyerte el színes bőrű szerző.

Fagyisautók a Flake-ből / Fotó: Matthew Dooley

Idén az Egyesült Királyság szórakoztató irodalmi elismerésének, a Bollinger Everyman Wodehouse-díjnak nyertese is különösen érdekes, mert a díj alapítása, azaz 2000 óta most először egy képregény lett a befutó.

Grecsó Krisztián és Láng Zsolt kapta a 2020-as Libri irodalmi díjat

A Libri irodalmi díj nyertese 2020-ban Láng Zsolt Bolyai című regénye, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig Grecsó Krisztián Vera című regénye kapta. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes átadóját május 13-án este tartották – a rendkívüli helyzetre való tekintettel – a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán.

A nyári forróságban izgalmasnak ígérkezik Matthew Dooley Flake című alkotása. A P. G. Wodehouse-féle Jeeves and Wooster sorozat szellemiségében készült képregényben jégkrémárusok ádáz csatájának lehet tanúja az olvasó. A történet a képzeletbeli, tengerparti kisvárosban, Dobbistonban játszódik. Howard, a fagyiárus rájön, hogy azért nem megy a bolt, mert féltestvérei jégkrém-birodalmat akarnak kiépíteni az észak-nyugati régióban.

This is happening soon #capegraphicnovels #graphicnovels #graphicnovelart

No Description

Dooley, aki a brit parlament alsóházában oktatási területen dolgozik, már 2016-ban elnyerte a képregény-műfaj Observer/Cape/Comica-díját Colin Turnbull: A Tall Story című első munkájával. A sztori egy férfiról szól, akinek minden vágya, hogy első helyezést érjen el a lancashire-i tejesemberek magassági versenyén.

Hiába nyerték el a fődíjat, szétosztották a kisebb kiadók között az irodalmi díj pénznyereményét

Fitzcarraldo Editions olyan Nobel-díjas írók munkáit publikálta, mint Svetlana Alexievich és Olga Tokarczuk , még azelőtt, hogy a rangos elismerésben részesültek volna. A kiadó a Republic of Consciousness elismerésben részesült, amely nem kevesebb mint 10 ezer font, közel négymillió forint pénzjutalommal is jár. Az összeget azonban szétosztották a döntős jelöltek között, írja a The Guardian .

A The Observer szerint Dooley Alan Bennett és a képregényrajzoló Chris Ware szerelemgyereke.

Alternatív malaca van

„Egyikünk sem számított arra, hogy idén egy képregény kapja majd az első díjat, de mindannyiunkat lenyűgözött a Flake” – nyilatkozta David Campbell, a zsűri tagja. Egy másik zsűritag, Sindhu Vee szerint a Flake ritka kincs: a történeten hangosan lehet nevetni, a szereplőket pedig szeretnénk újra és újra viszontlátni.

Nádasdy Ádám verseskötete nyerte a 2020-as Aegon Irodalmi Díjat

Szonettek és szabadversek, rímesek és rímtelenek, könnyed-humorosak és mélyen felkavaróak – Nádasdy Ádám költészete sokformájú és sokhangú, Aranytól Adyn át József Attiláig és Esterházyig idézi meg a magyar irodalmi hagyományt, és teremt önálló, erős hangot. Halálközeliség és túlélés, szerelem és féltékenység, elvágyódás, hazatalálás, megérkezés – csak néhány Nádasdy verseinek nagy témái közül, írja a .

„Van abban valami csodálatos optimizmus, ha valaki Anglia északi részén akar fagyit árulni. Ráadásul elég magányos munka. Nem teszek úgy, mintha a nagy kapitalista óriásvállalatok és a kis cégek közötti harcot szimbolizálná, vagy a vállalkozói létről szólna, mert egyáltalán nincs így. Csak kapóra jött, hogy kitaláljak néhány új, jópofa jégkrémet” – nyilatkozta korábban Dooley a The Guardiannek.

A győztes / Fotó: Matthew Dooley

A Wodehouse-díj nyertese az évenként május végén-június elején megrendezésre kerülő wales-i Hay irodalmi-művészeti fesztiválon a névadó szponzorok, a Bollinger pezsgőgyár és az Everyman könyvtár díjai mellé egy sertést is kap.

Hay Festival 2012: Sir Terry Pratchett receives a pig named Snuff as the Everyman Wodehouse prize

British fantasy author Sir Terry Pratchett has been presented with a pig named after his latest novel to celebrate his winning the 13th Bollinger Everyman Wo…

Idén a koronavírus-járvány miatt mindez nem volt lehetséges, ezért Dooley elképzelte és lerajzolta a saját verzióját.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3