Karas Monika, a Médiatanács elnöke az Országgyűlés Kulturális Bizottságának keddi ülésén azt mondta, hogy nincs jogkörük eljárni az MTVA-tól kiszivárgott hangfelvételek ügyében.

Nincs jogkörük eljárni az ügyben

A 2019-es európai parlamenti választás előtt készült hanganyagon az hallható, ahogy Bende Balázs, az MTVA vezető szerkesztője arról beszél egy szerkesztői értekezleten, hogy a köztévében nem az ellenzéki összefogást támogatják, és ennek megfelelő narratíva alapján kell az anyagokat elkészíteni, akinek pedig ez nem tetszik, az mondjon föl, írja a Szabad Európa Rádió.

Nmhh Mediatanacs Hangfelvetek Bende Balazs
Nemzeti Média- Hírközlési Hatóság (Nmhh) / Fotó: Mti

Emiatt három bejelentés is érkezett a Médiatanácshoz, Karas ezekről azt mondta, hogy minden aspektusukat megvizsgálták, és végül arra jutottak, hogy nincs joguk eljárni az ügyben. 

Szerkesztői szabadság elve

Az elnök arra hivatkozott, hogy kizárólag a „közzétett tartalmak kapcsán” vonhatják felelősségre a médiaszolgáltatókat.

Kapcsolódó cikk

“A médiatörvény kiemeli a szerkesztői szabadság elvét is, emiatt sincs beavatkozási jogunk” – indokolt Karas.

Nem minősülnek panasznak

A testület azt is vizsgálta, hogy a benyújtott panaszok a kiegyensúlyozott tájékoztatás hiányában benyújtott panasznak minősülnek-e, de szerintük nem minősülnek annak.

Alapelvi szinten nem vizsgálhatja a Médiatanács a médiatörvény megvalósulását, ugyancsak nem ellenőrizhetjük a közszolgálati kódex szabályainak érvényesülését, erre ott van a közszolgálati testület

– magyarázta Karas Monika, miért nem foglalkoztak a kiszivárgott hangfelvételek ügyével.

Kapcsolódó cikk

Az Országgyűlés Kulturális Bizottságának kormánypárti többsége 9:3 arányban leszavazta az ellenzéki képviselők azon kezdeményezését is, hogy a hangfelvételek miatt hallgassák meg Karas Monikát, Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját és Dobos Menyhértet, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatóját is. 

Karas Monika Mediatanacs Elnoke
Karas Monika, A Médiatanács Elnöke / Fotó: Nmhh Youtube-Csatornája

A testület viszont 9:3 arányban elfogadta az NMHH 2019-re vonatkozó beszámolóját.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet