Alber Elbaz a sztárok egyik kedvenc divattervezőjének számított, aki számára a kényelem is ugyanolyan fontos volt, mint a csillogás.

Alber Elbaz is a Covid-19 áldozata

59 éves korában koronavírusban elhunyt Alber Elbaz, aki Beyoncé, Michelle Obama, Kim Kardashian és Sarah Jessica Parker számára tervezett estélyi ruhákat, írja a The Guardian

Elbaz hétéves korában kezdett ruhákat rajzolni, és olyan neves divatházaknál fordult meg pályafutása során, mint a Guy Laroche és az Yves Saint Laurent, majd a Lanvin kreatív igazgatója lett 2001-ben. Nem csupán a márka arculatát változtatta meg, hanem a filmsztárok és a divat kapcsolatát is átírta.

Alber Elbaz Meghalt Koronavirus
Alber Elbaz / Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images

„Egy filmbemutató vagy díjátadó ma már nem számít elit eseménynek. Bárki részt vehet rajta az interneten keresztül vagy a magazinok tudósításai révén. Mivel a divat a hírességek életének szerves részévé vált, így a vörös szőnyeg is folyamatosan jelen van” – vallotta. 

2014-ben mindenkit meglepve vált el a Lanvintől. Miközben neves luxusmárkákkal dolgozott együtt, öt éven át nem volt jelen a divatiparban. Aztán újabb meglepetéssel rukkolt elő, amikor bejelentette idén januárban, hogy elindítja a saját divatcégét, az AZ Fashiont. A márka lényege, hogy nem csupán az átlagos testalkatú emberekre gondol, hanem mindenki számára készítenek olyan ruhákat, amelyek a lehető legelőnyösebben mutatják az alakot. A ruhák mellé kényelmes sportcipőket is terveztek.

Kapcsolódó cikk

Még 2009-ben azt nyilatkozta, hogy a sokféleség elismerése a divat világában mindig is közel állt hozzá.

Én magam is túlsúlyos vagyok, és nagyon odafigyelek arra, hogy mit mutathatok meg és mit nem. Elég szorosan összefüggés látok a munkám, és aközött, hogy én magam túlsúlyos divattervező vagyok

– mondta a plus size koncepció egyik nagyköveteként. Befogadó divatszemléletének köszönhetően minden nő gyönyörűnek érezhette magát kényelmes ruhájában, amely a hagyományos kézimunkát és a legújabb technológiát is ötvözte.

Gyászol a divatvilág

A divat világához tartozó hírességek is elbúcsáztak Elbaztól a közösségi oldalaikon. Maria Grazia Chiuri, a Dior kreatív igazgatója azt írta, hogy Elbaz volt az első ember, aki segített neki otthon éreznie magát a divatiparban. Erin O’Connor modell finom, kedves úriembernek írta le. 

Alber tervezte az első Vogue-címlapomhoz a ruhámat, és nekem ajándékozta, hogy mindig emlékezzek rá” – írta Kim Kardashian.

Sarah Jessica Parker, akit hamarosan visszatér a Szex és New York folytatásával, megmutatta azokat a kis színes papírra írt üzeneteket, amelyeket a divattervező minden ruhához hozzátűzött. 

„Nagyon kedveltük őt, minden találkozásnál felvidított maga körül mindenkit” – írta Parker.

Tavaly év végén hunyt el a divatvilág egy másik közkedvelt alakja, Pierre Cardin, akit saját tervezésű koporsójába temettek.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet