Meghalt az építészmérnök, aki épületeket mentett a diktátortól

Életének 90. évében elhunyt Bukarestben Eugeniu Iordachescu építészmérnök. 29 olyan épületet – köztük 13 műemléktemplomot és -kolostort – sikerült megmentenie a lebontástól, amelyek Nicolae Ceausescu kommunista diktátor megalomániás városrendezési terveinek útjában álltak.

Iordachescut, akit 2016-ban a román ortodox egyház legrangosabb elismerésével, a Patriarkátus Keresztjével tüntettek ki, vasárnap helyezték örök nyugalomra.

Eugeniu Iordachescu 1
Eugeniu Iordachescu-nek köszönhetően az “útban lévő” épületeket arrébb tették

Bukarestben a múlt század nyolcvanas éveiben csaknem 40 ezer épületet, köztük rengeteg műemléket bontottak le az úgynevezett “szisztematizálás” idején, hogy helyet csináljanak a diktátor által megálmodott, észak-koreai ihletésű palotának, a “Nép Házának” és az azt körülvevő új városközpontnak.

eugeniu iordachescu stiri mondene
Eugeniu Iordachescu építészmérnök /Fotó: Stiri Mondene

Iordachescunak, aki egy tervezőintézet műszaki igazgatója volt, sikerült meggyőznie Ceausescut, hogy nem szükséges minden templomot lebontani, elég ha “elbújtatják” őket az új betonkolosszusok mögé.

A Sagrada Familia 136 évvel az alapkőletétel után kap építési engedélyt

Az építésért felelős alapítvány a következő tíz évben 36 millió eurót (több mint 11,6 milliárd forint) fizet majd a városnak. A városvezetés cserébe vállalta, hogy 2019 első negyedévében kiadja a szükséges engedélyeket. A tervek szerint a befolyt összegből 22 millió eurót fordítana a város a tömegközlekedési hálózat fejlesztésére, 7 millió euróból közvetlen földalatti összeköttetést teremtenének a metró és a bazilika között.

Az építészmérnök által kidolgozott módszerrel az elköltöztetendő épületek alá betonlapot öntöttek, majd az egész építményt az erre a célra odakészített síneken egy darabban elvontatták.

Manastirea Mihai Voda prezent fata
Mihai Voda kolostor, az egyik megmentett műemlék / Fotó: Wikipédia

Így menekítették el Ceausescu buldózereinek útjából Bukarest egyik legértékesebb műemlékét, a 16. századból származó Mihai Voda kolostort. Csaknem 300 méterrel arrébb és hat méterrel lejjebb költöztettek arról a dombról, ahol a – bukaresti parlament székházává vált – Nép Háza épült.

Amire mindig is kíváncsi voltál: mit kap karácsonyra Erzsébet királynétól a személyzet?

Márciusban minden dolgozó megkapja a szokásos e-mailt: mit kér karácsonyra. Bár ezt nem úgy kell elképzelni, hogy mind az 550 ember azt kér, amit nem szégyell. Mindössze utalványt kérhetnek, valamint megválaszthatják, hogy valamilyen jelképes ajándékra vagy könyvre kérik az összeget. Nem is mindenkinek jár a jóból, aki nem dolgozik minimum egy éve a palotában, kimarad a buliból.

Összesen 13 műemléktemplom menekült így meg – többségük a fővárosban. Azonban a bukaresti “szisztematizálásnak” így is 22 templom és kolostor esett áldozatul.

Queen Ceausescu 2500x1667 Getty Images
A román diktátor londoni látogatásán II. Erzsébet királynővel /Fotó: Getty Images

Iordachescunak lakóházakat és közigazgatási épületeket is sikerült módszerével megmentenie. Gyulafehérváron egy – a központi sugárút kialakítását akadályozó – 80 lakásos panelházat vágott ketté. Az egyik darabját 55 méterrel arrébb költöztette úgy, hogy a benne lakókat ki sem költöztették a “vonatozás” csaknem hat órás időtartamára.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból