Meghalt egy beteg, mert rossz injekciót adott be neki a betegápoló

Egy 30 éves betegápoló hibájából meghalt egy beteg a Zala Megyei Szent Rafael Kórház sürgősségi osztályán, mert rossz injekciót adott be neki.

Felfüggesztett fogházbüntetést kértek az ápolóra

Vádat emelt a Zalai Járási Ügyészség azzal az ápolóval szemben, aki a Zala Megyei Szent Rafael Kórház sürgősségi osztályán nem az orvos által előírt gyógyszert adta be egy betegnek, az idős férfi pedig nem sokkal később meghalt – írja a 24.hu.

Meghalt Beteg Rossz Injekcio Magyar Egeszsegugy
/ Fotó: Pixabay

A lap Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség szóvivőjétől megtudta, felfüggesztett fogházbüntetést kértek az ápolóra.

Egyéni vállalkozóként dolgozott

A 30 éves betegápoló szabadfoglalkozású egyéni vállalkozóként végezte a munkáját, orvosi utasítás alapján, de önállóan végezte a gyógyszerek beadását.

Tavaly szeptemberben a mentők szállítottak a sürgősségi osztályra egy 93 éves, fokozódó fulladásérzéssel és nehézlégzéssel küzdő férfit, akinek az orvos egy ampulla intravénás injekciót és két kapszula gyógyszert írt elő.

Az ápoló figyelmetlenségből a két kapszula, szájon át bevehető gyógyszer helyett egy olyan injekciót adott be intravénásan a betegnek, amit az orvos nem írt elő. Ettől a páciens néhány másodperc múlva rosszul lett, a keringése összeomlott, majd megállt a szíve.

Elismerte felelősségét

Az ápoló is részt vett az újraélesztési kísérletben, a beteg életét azonban már nem sikerült megmenteni. A vádirat szerint a halál közvetlen oka heveny keringési elégtelenség volt, amelyhez az ápoló által tévesen beadott injekció okozta szívmegállás, illetve az újraélesztés után kialakult sav-bázis zavar vezetett.

Az ápoló elismerte a felelősségét, a Zalaegerszegi Járási Ügyészség próbaidőre felfüggesztett fogházat kért rá, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból