Bródy Vera Jászai Mari-díjas báb- és díszlettervező kedden egy párizsi kórházban vesztette életét. Ő tervezte a Mazsola és Tádé bábfilmsorozat szereplőit.

96 éves volt

Életének 96. évében meghalt Bródy Vera Jászai Mari-díjas báb- és díszlettervező. Kedden egy párizsi kórházban vesztette életét, írja az Index az MTI-re hivatkozva. 

Meghalt Brody Vera Mazsola Es Tade Tervezoje
Bródy Vera, A Mazsola És Tádé Tervezője / Fotó: Mtva

Ő volt a gyerekeknek szóló bábfilmsorozat, a Mazsola és Tádé szereplőinek tervezője.

Bródy Vera párizsi bábiskolában tanított

1968 óta francia férjével Párizsban élt, grafikákat, bábokat, könyvillusztrációkat készített és bábiskolában tanított. Öt évig Bretagne-ban, egy kastély kertjében vezetett bábiskolát. Sztravinszkij Tűzmadár című művét Párizsban adaptálta bábra, ezt Magyarországon is bemutatták egy Sztravinszkij-est egyik darabjaként. Kapcsolata nem szakadt meg a Budapesti Bábszínházzal, rendezőként is nagy sikerrel újította fel 2001-ben a Háry Jánost, amely annak idején az Avignoni Színházi Fesztivál közönségét is elbűvölte.

Kapcsolódó cikk

1985-ben özvegy lett Bródy, de Párizsban maradt. Sok bábtervet készített, magyar produkcióknak is dolgozott. Idén nyáron egyszer már kórházba került, akkor a művészeti hagyatékát kezelő Jean-Pierre Dauphin segítségével értékes festményeket és fotókat adományozott a szentendrei Ferenczy Múzeumnak. 

Decemberben került újra kórházba.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet