Negyvenhárom éves korában meghalt Chadwick Boseman amerikai színész, akit a magyar nézők leginkább a Fekete párduc Marvel-film címszerepéből ismerhetnek.

Négy éve küzdött betegségével

Chadwick Boseman halálát vastagbélrák okozta, a betegséget négy éve diagnosztizálták nála – írja a The Hollywood Reporter.

Bosemant láthattuk a Fekete Párduc mellett az Amerika Kapitány: Polgárháborúban és a Bosszúállók: Végtelen háborúban, és ő alakította James Brownt a Get on Up – A James Brown sztori című filmben.

Az amerikai színész Dél-Karolinában született és a Howard Egyetemen végzett, majd kisebb szerepekben tűnt fel a televízióban, mielőtt 2013-ban befutott volna. Hollywood figyelmét Jackie Robinson baseballsztár alakításával keltette fel A 42-es című sportdrámában.

Meghalt Chadwick Boseman Fekete Parduc
Chadwick Boseman, A Fekete Párduc Színésze / Fotó: Getty Images

Boseman éppen aznap halt meg, mikor az amerikai baseballvilág Jackie Robinsonra emlékezett. A baseball-liga a Twitteren méltatta időtálló alakítását a Robinsonról szóló filmben.

Kritikus volt Hollywooddal szemben

Bár Hollywoodban sztár lett belőle, Boseman nyilatkozataiban továbbra is megfogalmazta kétségeit.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Fekete színészként nem tapasztalhatod meg azt, amit fehér színészként. Nincsenek ugyanolyan lehetőségeid. Ez evidens és igaz[/perfectpullquote]

– fogalmazott. Szerinte csak abba kell belegondolni, hogy „hány olyan filmet láthatunk, amelyben egy fekete színész a szerelmes főhős, és megismerjük a lelki világát, intellektusát. Furcsa ezt mondani, de ez nem túl gyakran fordul elő”. Az Oscar-díj érdekességeit bemutató cikkünkből például kiderült, hogy volt olyan gála, amelyre az első fekete díjazottat be sem akarták engedni. De a Black Lives Matter mozgalom miatt górcső alá vett iparokban ugyanúgy érezhető a faji kirekesztés: a fekete írók kevesebb előleget kapnak, de a divatipar sem ússza meg rasszizmus nélkül.

Utolsó munkái között volt a 21 híd című akcióthriller, amelynek producere is volt, legutóbb pedig Spike Lee Az öt bajtárs című filmjében láthatták a nézők. A Netflix számára forgatott August Wilson-adaptáció, a Ma Rainey’s Black Bottom forgatását tavaly nyáron fejezte be.

Először rendez fekete nő Marvel-filmet, ráadásul a Marvel Kapitány folytatását

Az első részt íróként és rendezőként is jegyző Anna Boden nem vesz részt a folytatás készítésében, írja a The Hollywood Reporter . A Disney és a Marvel egy fiatal, feltörekvő forgatókönyvírót, Megan McDonnellt kért fel a második rész megírására.

A hollywoodi színészcéh, a Screen Actors Guild 2019-es díjátadóján a Fekete Párduc kapta a legjobb színészgárda trófeáját. Chadwick Boseman az alkalmat megragadva a fiatal, tehetséges, fekete színészeket méltatta.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Tudjuk, milyen az, amikor azt mondják, hogy nincs számodra filmvászon, amelyen megjelenj vagy színpad, amin játszhass. Tudjuk, milyen lent lenni a fent helyett. És így megyünk dolgozni mindennap. Tudtuk, hogy teremthetünk egy olyan világot, ami bemutathatja, hogy milyen világot szeretnénk látni. Tudtuk, hogy van valami, amit adhatunk[/perfectpullquote]

– idézte szavait az MTI.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk