Chi Modu a leghíresebb hiphopsztárokat fotózhatta.

Chi Modu a legnevesebb hiphopfotósnak számított

54 éves korában meghalt Chi Modu, a hiphop leghíresebb fotósa, írja a The Guardian. A hírt május 24-én jelentették be a fényképész közösségi oldalán, de további részleteket a család kérésére nem tettek közzé. Az egyik legismertebb képe fekete-fehérben készült a félmeztelen Tupac Shakurról, amint felemeli a kezét, és körülötte cigarettafüst gomolyog.

Modu Nigériában született, de New Jersey-ben nőtt fel. 1989-ben vette át közgazdász diplomáját a Rutgers Egyetemen, majd 1992-ben sajtófotós és fotóriporteri képesítést is szerzett. Első fotós munkáját a harlemi New York Amsterdam News lapnál kapta.

Meghalt Chi Modu Hiphopfotos
Chi Modu, A Hiphop Legismertebb Fotósa / Fotó: Alec Kugler

Később a The Source hiphop szaklap vezető fotográfusa lett, ahol több mint harminc címlapot készített. A hiphop aranykorát dokumentálhatta olyan sztárok fényképezésével, mint Shakur, Biggie Smalls, Snoop Dogg, LL Cool J, Ice Cube, Diddy, Dr. Dre, Q-Tip, Mac Miller és Mary J. Blige. Készített lemezbodítót Snoop Doggnak, Method Mannek vagy a Mobb Deep 1995-ös The Infamous című albumához is ő fotózott. Dolgozott a Rolling Stone magazinnak és a The New York Times-nak.

Kapcsolódó cikk

2016-ban jelent meg Tupac Shakur: Uncategorized című könyve Shakurról 1994-ben történt megismerkedésüktől 1996-ig készített fotókkal.

Objektív látásmódra törekedett a fotózásban

Modu úgy vélte, hogy fényképeinek titka abban állt, hogy modelljeit már akkor is fotózta, amikor még nem lettek igazán híresek. Már akkor is a hiphoppal foglalkozott, amikor az még gyerekcipőben járt. A fő zenei irányzatokhoz képest kívülállóként csak élvezte, amit csinál, miközben a rapperekkel meg akarták váltani a világot.

Modu rendkívül fontosnak tartotta, hogy aki a képeit kezeli, lehetőleg a hiphop közösségéből kerüljön ki.

Azt akartam elérni, hogy aki hozzányúl a képekhez, tartozzon közénk. Ez rendszerint sosincs így, hiszen a legnagyobb sztárok vizuáljait más emberek kezelik. Ez azért problémás, mert aztán a saját meglátásuk szerint értelmezik a fotókat. De aki megnézi az én képeimet, láthatja, hogy én ott vagyok velük

– nyilatkozta 2016-ban.

„Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy Modu sokrétű szerepet játszott a hiphop újjászületésében” – írta az Instagramon Questlove

„Azt szeretném, ha úgy ismernének, mint aki ránéz valamire és elmondja róla az igazságot anélkül, hogy saját álláspontját is beleszőné. Ez számomra nagyon fontos. Amíg így teszek, addig jól végzem a munkámat, és emlékezni fognak rám” – mondta 2019-ben a Coveteurnek.

Április végén a hiphop egyik első sztárja, Shakur felfedezője, Shock G., néhány nappal korábban, 50 évesen pedig a rapper és színész DMX távozott kábítószer-túladagolás miatt.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet