Orbán Viktor nem mulasztott el kultúrharcról beszélni Fekete György temetésén

A magyar kultúra az a teremtő és megtartó erő, amely nélkül nemcsak túlélni, de élni sem lehet, és talán nem is érdemes – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnökének búcsúztatásán.

“Törni az utat előre”

Elbúcsúztatták Fekete György Kossuth-díjas belsőépítészt, a nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnökét. A búcsúztatáson Balog Zoltán, Áder János, az MMA jelenlegi elnöke, Vashegyi György és pályatársa, Mezei Gábor is búcsúzott Orbán Viktor mellett.

A kormányfő kiemelte: ha gyökeret eresztünk a kultúrában, belőle táplálkozunk, belőle merítjük az ihletet, engedjük kibontakozni, akkor “nemcsak megmaradunk, hanem visszaszerezzük, sőt gyarapítani fogjuk mindazt, amit az előttünk járók ránk hagytak”.

Orbán kifejtette: a nekünk rendelt cél felé futni sokféle módon lehet; vannak akik először hátranéznek, hogy aztán higgadtan, a biztos tudás birtokában előrenézhessenek, és Fekete ilyen volt. Felidézte: neki fiatalon elege volt az évtizedes helyben járásból, “menni akartunk, törni az utat előre”.

Download 4
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond Fekete György ravatalánál a Fiumei úti sírkertben 2020. június 23-án. Fekete György belsőépítész, iparművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia volt elnöke április 15-én hunyt el életének 88. évében / Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

De amikor a nagy rohanásban elbizonytalanodott a horizont, hátranézett, hogy lássa, honnan jönnek, merre érdemes előremenni. Ekkor találkozott a tekintete Feketével. És ugyan nem lett belőle azonnal szövetség vagy barátság, de az idő nagy segítő lehet, ha vissza nem térő alkalomként látjuk a cselekvésre – fogalmazott. Közölte: ők ketten “egy nagy mű megvalósulása felé vezető úton találkoztak”.

Mivel lett kétharmad, belefoglalták az alaptörvénybe is

Tudták, a magyar kultúra megbízhatóan működő, nagy formátumú, a magyar művésztársadalomnak biztos szellemi hajlékot adó intézmények nélkül nem tudja kibontakoztatni kivételes erejét, ezért az MMA-nak köztestületnek kellett lennie – mondta. Hozzátette: mivel lett kétharmad, belefoglalták az alaptörvénybe is.

A miniszterelnök közölte: Fekete nemzedékének több tagja gyilkos indulatokkal szövetkezett a múltat végképp eltörölni, de ő azok közé tartozott, akik fáradhatatlanul gyűjtötték és őrizték a magyar nemzeti kultúra évezredes értékeit, mert ez teremti meg a túlélés képességét, és ez a magyarokhoz méltó pozíció, amikor “más nemzetek kultúrájával találkozva a világhoz illeszkedünk”.

Download 3
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond Fekete György ravatalánál a Fiumei úti sírkertben 2020. június 23-án. Fekete György belsőépítész, iparművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia volt elnöke április 15-én hunyt el életének 88. évében / Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Megjegyezte: végül azoknak jutott az új intézmények alapításának feladata, akik életük idejének nagyobb részét a szocializmuson belül élték úgy, hogy azon kívül maradtak.

Orbán úgy vélte, “a magyarok kiérdemelték a Jóisten pártfogását”, ezért születnek mindig közéjük nagy szellemek, lángelmék, akik formálják az őket körülvevő tereket és így gazdagítják a világot.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]De a nagyok alkotásainak, energiájának is kellenek struktúrák, őket túlélő keretek, amelyekből szokás és életgyakorlat lesz[/perfectpullquote]

– közölte. Hozzáfűzte: ezért alapítottak korábban is iskolákat, múzeumokat, akadémiát, intézményeket, folyóiratokat, egyesületeket, amelyek arra hivatottak, hogy az alkotók és alkotások folyamatosságát és folytonosságát képviseljék.

Elmondta: ebben a közös építkezésben találkozott Feketével, lettek “egymás munka- és fegyvertársai”.

A nemzeti kultúra és a nemzetállam pozícióinak védelme

A közélet katonáinak a kormányzás az eszköze, amellyel a szellemi, lelki energiáknak lehetőséget teremtenek a megtestesülésre, és ez volt a szövetségük fundamentuma – mutatott rá.

Download 2
Orbán Viktor miniszterelnök virágot helyez el Fekete György ravatalánál a Fiumei úti sírkertben 2020. június 23-án. Fekete György belsőépítész, iparművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia volt elnöke április 15-én hunyt el életének 88. évében / Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A kormányfő emlékeztetett: Feketénél a nemzeti kultúra és a nemzetállam pozícióinak védelme összetartozott, nem tévesztette meg a művészek és a politikusok eszközeinek különbözősége, mert tudta, hogy lényegét tekintve rokonszakmákról van szó, legalábbis Magyarországon. Orbán hangsúlyozta: a kultúra harci terep, és “ma, amikor Nyugatra tekintünk, elborzadva látjuk ezt”.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]De itt Magyarországon, Fekete számára ez a harc mást jelentett, olyan küzdelmet, amellyel nem mások ellen, hanem önmagunkért harcolunk, és “mi magyarok a nemzeti elkötelezettség és az önelvű művészi törekvések szövetségét akarjuk”[/perfectpullquote]

– fogalmazott.

meghalt Fekete Gyorgy epitesz temetese
Fekete György átveszi a Magyar Érdemrend Keresztet Orbán Viktor miniszterelnöktől, 2017. / Fotó: Illyés Tibor / MTI

Úgy vélte, “a mi dolgunk, hogy méltó helyre emeljük a gondolatot, az akaratot, a művet”, hogy méltó formában, rendben, intézményekben továbbvigyük, hogy a magyarok kulturális teljesítménye egyre csak épülhessen.

Fekete György belsőépítész, iparművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia volt elnöke április 15-én hunyt el, életének 88. évében.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból