91 évesen meghalt Georges-Jean Arnaud francia krimi-, sci-fi- és kémregényíró.

Kiadója jelentette be szerdán, hogy 91 éves korában meghalt Georges-Jean Arnaud, a rendkívül termékeny francia krimi-, sci-fi- és kémregényíró. A több mint 400 művet alkotó Arnaud hétfőn halt meg. „Halála nagy veszteség a francia népszerű irodalomnak” – mondta az AFP-nek Nathalie Carpentier, a French Pulp könyvkiadó alapító-igazgatója.

Georges Jean Arnaud Meghalt Iro
Georges-Jean Arnaud

Arnaud szinte minden műfajban kipróbálta magát: 416 regénye között sci-fik, krimik és kémtörténetek mellett noir, kaland- és erotikus regényeket is írt több mint egytucat – többek között Saint-Gilles, Gil Darcy, Frédéric Mado, Gino Arnoldi és Ugo Solenza – álnéven. Saint-Gilles név alatt publikált első regénye (Ne tirez pas sur l’inspecteur) Quai des Orfevres irodalmi díjat nyert 1952-ben, ezt számos más elismerés követte. Termékeny életútjára jellemző adat, hogy volt év, amkor 27 regényt is írt.

Meghalt a nagy svéd drámaíró, Per Olov Enquist – ContextUs

„Kevesen voltak olyan nagy hatással más írókra, mint Per Olov Enquists. Új alapokra helyezte a dokumentumregényt. Olvasóit egy félévszázadon át megérintette, és a svéd színmű- és drámairodalmat is új életre keltette. Egyike volt az legnagyobb íróinknak” – méltatta őt közleményében kiadója, a Norstedts.

2011-ben a Le Figarónak azt mondta, átlagosan évente 15 regényt ír. Monumentális regényfolyama a La Compagnie des glaces (A jég társasága), amely 98 kötetből áll, és egy természeti katasztrófa utáni jégkorszak idején játszódik. A történet alapján tévéfilm, képregény és videojáték is készült.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet