Hallgatom Meghalt Jimmy Cobb legendás jazzdobos, aki autodidakta módon tanult...

Meghalt Jimmy Cobb legendás jazzdobos, aki autodidakta módon tanult meg dobolni

Promóció

Meghalt Jimmy Cobb jazzdobos. A zenész volt az utolsó azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című albumán.

Tüdőrákban hunyt el

Promóció
- Advertisement -

91 éves korában meghalt Jimmy Cobb legendás amerikai jazzdobos. Cobb utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében. A dobos tüdőrákban halt meg manhattani otthonában vasárnap. Halálhírét felesége, Eleana Tee Cobb tudatta a Facebookon, írja a Variety.

Jimmy Cobb dobos / Fotó: Getty Images

Cobb Washingtonban született 1929-ben. Autodidakta módon tanult meg dobolni, 1950-ben a szaxofonos Earl Bostic zenekarának tagjaként turnézott először. Hét ével később csatlakozott Miles Davis zenekarához, és az ő dobjátéka hallható a legendás trombitás 1959-es, Kind of Blue című lemezén, amelyet minden idők egyik legjobb jazzanyagaként tartanak számon. Nemrégiben egyébként elárverezték Davis saját tervezésű trombitáját 300 millió forint körüli összegért.

Miles Davis – Kind of Blue – Full Album

Miles Davis – Kind of Blue 00:00:00 – So What 00:09:12 – Freddie Freeloader 00:18:47 – Blue in Green 00:24:15 – All Blues 00:35:55 – Flamenco Sketches Subscr…

Az albumot már megjelenésekor lelkes kritikák fogadták, széles körben játszották a rádiók, és a Kind of Blue minden bizonnyal a valaha volt legnagyobb példányszámban fogyó jazzlemez, napjainkra túllépte az ötmillió eladott darabot. A korongon játszó szextettben Miles Davis trombitált, Cannonball Adderley és John Coltrane szaxofonozott, Bill Evans zongorázott, Paul Chambers bőgőzött és Jimmy Cobb dobolt.

Don Redman Heritage-díjas volt

A most meghalt legendás dobos Miles Davis több más albumán is dobolt, így a Porgy and Bessen (1959), a Sketches of Spainen (1960), a Someday My Prince Will Comeon (1961), valamint a Sorcererön (1967) is.

A koronavírus áldozata lett Wallace Roney jazztrombitás

Wallace Roney, a Grammy-díjas jazz-zenész 59 éves korában hunyt el Covid-19 fertőzésben. A New Jersey állambeli Patersonban került kórházba múlt héten, és ott is halt meg Dawn Felice Jones, a zenész párja szerint, írja a The Guardian . Roney 1960-ban született. A Duke Ellington Művészeti Iskolában, a Howard Egyetemen és a Berklee Zeneművészeti Főiskolán tanult.

Hosszú pályafutása alatt olyan kiváló jazzelőadókkal dolgozott együtt, mint Dinah Washington, Billie Holiday, Pearl Bailey, Clark Terry, Dizzy Gillespie, Wynton Kelly, Stan Getz és Wes Montgomery. Cobb megkapta a Don Redman Heritage-díjat (2008), valamint a National Endowment for the Arts NEA Jazz Masters elismerést is (2009).

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3