Meghalt Kobe Bryant ötszörös bajnok, NBA-legenda vasárnap reggel. Halálának oka sajtóértesülések szerint helikopterbaleset.

Elhunyt Kobe Bryant

Az ötszörös bajnok NBA-legenda, Kobe Bryant is azon a helikopteren utazott, ami vasárnap reggel lezuhant Kaliforniában, Los Angels közelében. A tragédiát senki nem élte túl, erősítette meg a hírt számos amerikai újság, mint például a Variety a TMZ értesülése után. Egyelőre nem tudni, Bryant kikkel utazott a repülőn, a legfrissebb hírek szerint felesége, Vanesse nem volt vele, ám négy lányáról egyelőre nem tudni, érintettek-e a tragédiában.

meghalt kobe bryant halalalnak oka
Kobe Bryant / Fotó: Clutch Points

A több áldozatot követelő balesetről a Los Angeles Times is írt, írja az Index. Hozzátette a lap, hogy az áldozatok személyazonosságát még nem hozták nyilvánosságra. Az információik szerint a rossz látási viszonyok között a calabasasi hegyoldalnak ütközött a helikopter nagyjából délelőtt 10 órakor.

A gép bozótos hegyoldalba csapódott, kigyulladt, majd bozóttüzet okozott, ami miatt a mentésre érkezők nehezen tudták megközelíteni a helyszínt.

A TMZ-nek több szem- és fültanú azt mondta, hogy a gép motorja a lezuhanás előtt szokatlan hangokat adott. A környék elhagyatott ugyan, de vasárnap sokan bicikliztek és túráztak a környező hegyeken, ezért az esetnek sok szemtanúja volt.

No Title

BREAKING: A deadly helicopter crash in #Calabasas. @lacfd reports 5 people injured at the scene. pic.twitter.com/60h7MmxAf1

A TMZ szerint Bryant a saját, Sikorsky S-76 típusú helikopterével utazott.

No Title

No Description

Bryant szombat éjjel még az NBA örökös pontlistájának harmadik helyén őt megelőző, már szintén a Los Angeles Lakersben játszó LeBron James-nek gratulált.

A valaha volt egyik legjobb

Bryant, akit a valaha volt egyik legjobb kosárlabdázónak tartanak, 1996-ban, az draft 13. kiválasztottjaként került az NBA-be, teljes pályafutását a Los Angeles Lakersnél töltötte 2016-os visszavonulásáig. Első bajnoki címét 2000-ben nyerte a Lakersszel, onnantól sorban három bajnoki címet szereztek, majd 2009-ben és 2010-ben még két bajnoki címet szereztek, utóbbi kettőn ő volt a döntők MVP-je, vagyis legértékesebb játékosa. Az NBA-ben töltött 20 szezonjából 18-szor beválasztották az All-Star-keretbe, 2008-ban az NBA-alapszakasz MVP-je volt.

Az 1978. augusztus 23-án, Philadelphiában született Bryant már középiskolásként óriási tehetség volt, így nem is volt kérdés, hogy az egyetemet kihagyva egyből profinak áll az utolsó gimnáziumi éve után. A később őt kiválasztó Los Angeles Lakers aktív NBA-játékosok ellen mérte össze a tudását a draft előtti játékospróbán, Bryant pedig 18 évesen annyira meggyőző volt, hogy a Lakers egyből tudta, ő kell nekik.

Első NBA-s évében többnyire csere volt, de így is történelmet írt azzal, hogy 18 évesen és 72 naposan ő lett a valaha volt legfiatalabb NBA-játékos (ezt a rekordot később Jermain O’Neal vette el tőle). Még abban az évben, újoncként megnyerte a zsákolóversenyt az All-Star-gálán, a szezon végére pedig már alapember lett a Lakersben.

Jackson érkezésével a csúcsra ért

Az igazi áttörés neki és a Lakersnek is 1999-ben, Phil Jackson vezetőedző kinevezésével jött meg. Ettől a szezontól kezdve Bryant az NBA egyik meghatározó bedobója (shooting guard) lett, emellett a védekezése is kiemelkedett a ligában, 2000-ben már a legjobb védőcsapatba is beválogatták. Jackson érkezésével a Lakers egyből a csúcsra ért, és három éven át le sem tudták taszítani onnan őket, az 1999-2000-es szezon végén az Indiana Pacerst, 2001-ben a Philadelphia 76erst, 2002-ben pedig a New Jersey Nets csapatát verték a döntőben.

kobe bryant phil jackson
Kobe Bryant és vezetőedző Phil Jackson, akivel öt bajnoki címet nyert / Fotó: Jonathan Ferrey / Getty Images Hungary

2004-ben a Detroit Pistons, 2008-ban a Boston Celtics állta útjukat a döntőben, 2009-ben és 2010-ben viszont ismét a Lakers lett a bajnok az időközben távozó Jackson visszatérésének köszönhetően. A bajnoki címek közötti időszakban Bryant csúcsra járatta képességeit, és 2006-ban, majd 2007-ben is ő szerezte a legtöbb pontot az alapszakaszban, az egyéni jó teljesítmény viszont a megfelelő csapatmunka nélkül nem vezetett sikerre.

A 2010-es bajnoki cím után Bryant minden áron azon volt, hogy utolérje Michael Jordant, és megszerezze a 6. címét is, de ez végül nem sikerült neki, 2013-tól kezdve pedig egyre több sérüléssel bajlódott, ami a Lakers teljesítményén is meglátszott – 2013-ban például Achilesz-ín-szakadása volt, amiből ugyan még visszatért, de az egyértelműen búcsúévnek kikiáltott 2015-16-os szezontól eltekintve, már nem volt a régi, 2012 után a rájátszásba sem tudta bevinni csapatát.

Kobe Bryant Top 10 Plays of Career

Thank you for watching my top 10 list of Kobe Bryant’s career plays. If you enjoyed this video, please leave a like, subscribe, and comment a recommendation …

Az amerikai válogatottal 2008-ban Pekingben, majd 2012-ben Londonban is olimpiai bajnok lett. Visszavonulásakor a Lakers mindkét mezszámát – az eleinte használt 8-ast, majd a későbbi 24-est – is visszavonultatta örökre.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból