Meghalt Louis Mahoney, aki kitaposta az ösvényt másoknak

Meghalt Louis Mahoney, a Kiálts a szabadságért, a Waczak Szálló és a Ki vagy, Doki? színésze 81. életévében.

Hosszú karriert futott be

A közelmúltban Mory Kantét vesztette el a zenei világ, míg a képzőművészetben Emma Amos festőművészt búcsúzott, aki szintén harcolt a megkülönböztetés ellen. Most a filmvilág egyik legnagyobb fekete tehetsége, Louis Mahoney is életét vesztette, írja a BBC.

Karrierje elején Louis Mahoney volt a Royal Shakespeare Company első fekete színésze a hatvanas években. A nyolcvanas években létrehozott egy alapítványt, a Performers Against Racism (Előadók a rasszizmus ellen), amely a dél-afrikai apartheid rendszer ellen kampányolt. Dolgozott az Equity Union tagjaként is, és szorgalmazta a nem fehér színészek gyakoribb alkalmazását a brit televízióban.

louis mahoney
Louis Mahoney / Fotó: Getty Images

„Louis sok más, őt követő színész számára taposta ki az ösvényt. Egész életében aktivista és antirasszista bajnok volt. Kedvessége és jó humora pótolhatatlan veszteség ” – állt a színész ügynökeinek közleményében.

Közismert volt színpadi szerepeiről is

Mahoney Gambiában született és 1957-ben költözött az Egyesült Királyságba, hogy gyógyszerészetet tanuljon, de a hatvanas években úgy döntött, a színészi pályára lép. Egyik szerepe a Waczak Szálló a The Germans című epizódjában volt, ahol egy orvost alakított. A sorozat éppen ezen epizódját a Black Lives Matter-mozgalom hatására betiltották.

Megváltoztatják a rasszizmus jelentés egy 189 éves értelmező szótárban

„Már dolgozunk a rasszizmust taglaló szócikkünk módosításán, hogy hamarosan hozzáadhassuk a szótárhoz és tervezzük a rasszizmushoz kapcsolódó fogalmak szócikkeinek felülvizsgálatát is” – írták a 189 éves múltra visszatekintő készítői, akik közleményét Kennedy Mitchum osztotta meg a Facebook-oldalán.

Szintén feltűnt a Ki vagy, Doki? egyes részeiben és olyan tévéműsorokban is, mint a Runaway Bay, Harbour Lights vagy az Oscar Charlie. Az év elején a BBC One’s The Split műsorában volt látható. Szerepelt továbbá Richard Attenborough 1987-es, Kiálts a szabadságért című drámájában, de az 1981-es Ómen-folytatásban az Ómen 3 – Végső leszámolásban és a 2013-ban készült Phillips kapitányban is. Mahoney ismert volt színpadi szerepeiről is. Az Equity’s Afro-Asian Committee elnökeként a feketék esélyegyenlőségért küzdött a televízióban és drámaiskolákban.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Briliáns színész és az egyik legnagyszerűbb emberi lény volt, odaadó aktivista és rendkívüli előadó[/perfectpullquote]

– emlékszik vissza rá a London’s Royal Court színház. „Louis Mahoney egyike volt azoknak a színészeknek, akinek a szemében az egész világ tükröződött. Talán azért, mert olyan különleges élete volt” – írta róla Jack Thorne forgatókönyvíró.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból