Nézem Film Meghalt Louis Mahoney, aki kitaposta az ösvényt másoknak

Meghalt Louis Mahoney, aki kitaposta az ösvényt másoknak

Promóció

Meghalt Louis Mahoney, a Kiálts a szabadságért, a Waczak Szálló és a Ki vagy, Doki? színésze 81. életévében.

Hosszú karriert futott be

Promóció
- Advertisement -

A közelmúltban Mory Kantét vesztette el a zenei világ, míg a képzőművészetben Emma Amos festőművészt búcsúzott, aki szintén harcolt a megkülönböztetés ellen. Most a filmvilág egyik legnagyobb fekete tehetsége, Louis Mahoney is életét vesztette, írja a BBC.

Karrierje elején Louis Mahoney volt a Royal Shakespeare Company első fekete színésze a hatvanas években. A nyolcvanas években létrehozott egy alapítványt, a Performers Against Racism (Előadók a rasszizmus ellen), amely a dél-afrikai apartheid rendszer ellen kampányolt. Dolgozott az Equity Union tagjaként is, és szorgalmazta a nem fehér színészek gyakoribb alkalmazását a brit televízióban.

Louis Mahoney / Fotó: Getty Images

„Louis sok más, őt követő színész számára taposta ki az ösvényt. Egész életében aktivista és antirasszista bajnok volt. Kedvessége és jó humora pótolhatatlan veszteség ” – állt a színész ügynökeinek közleményében.

Közismert volt színpadi szerepeiről is

Mahoney Gambiában született és 1957-ben költözött az Egyesült Királyságba, hogy gyógyszerészetet tanuljon, de a hatvanas években úgy döntött, a színészi pályára lép. Egyik szerepe a Waczak Szálló a The Germans című epizódjában volt, ahol egy orvost alakított. A sorozat éppen ezen epizódját a Black Lives Matter-mozgalom hatására betiltották.

Megváltoztatják a rasszizmus jelentés egy 189 éves értelmező szótárban

„Már dolgozunk a rasszizmust taglaló szócikkünk módosításán, hogy hamarosan hozzáadhassuk a szótárhoz és tervezzük a rasszizmushoz kapcsolódó fogalmak szócikkeinek felülvizsgálatát is” – írták a 189 éves múltra visszatekintő készítői, akik közleményét Kennedy Mitchum osztotta meg a Facebook-oldalán.

Szintén feltűnt a Ki vagy, Doki? egyes részeiben és olyan tévéműsorokban is, mint a Runaway Bay, Harbour Lights vagy az Oscar Charlie. Az év elején a BBC One’s The Split műsorában volt látható. Szerepelt továbbá Richard Attenborough 1987-es, Kiálts a szabadságért című drámájában, de az 1981-es Ómen-folytatásban az Ómen 3 – Végső leszámolásban és a 2013-ban készült Phillips kapitányban is. Mahoney ismert volt színpadi szerepeiről is. Az Equity’s Afro-Asian Committee elnökeként a feketék esélyegyenlőségért küzdött a televízióban és drámaiskolákban.

Briliáns színész és az egyik legnagyszerűbb emberi lény volt, odaadó aktivista és rendkívüli előadó

– emlékszik vissza rá a London’s Royal Court színház. „Louis Mahoney egyike volt azoknak a színészeknek, akinek a szemében az egész világ tükröződött. Talán azért, mert olyan különleges élete volt” – írta róla Jack Thorne forgatókönyvíró.

Promóció
ForrásBBC
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3