Hetvenhat esztendős korában meghalt Macskássy Izolda, Pro Urbe-díjjal kitüntetett szegedi festő- és grafikusművész – tájékoztatta a város polgármesteri hivatala kedden az MTI-t.

A festő- és grafikusművész 76 éves volt

A művészt, akinek selyemre festett alkotásai és selyem kollázs képei mind Magyarországon, mind külföldön népszerűek voltak, szombat éjjel érte a halál. A közlemény szerint Macskássy Izolda híres korondi fazekas család tagjaként 1945. január 10-én született Marosvásárhelyen.

Édesanyja, Kovács Izabella élvonalbeli sportoló – vívásban, lovaglásban, teniszben, úszásban és a téli sportszakágakban is kiváló – volt. Édesapja, Macskássy Miklós magyar királyi tisztként szolgált. Képzőművészeti tanulmányait Erdélyben, majd romániai ösztöndíjjal Ausztriában, Bulgáriában és Lengyelországban végezte. 1961 óta élt Magyarországon, itt diplomázott 1968-ban, majd 1971-ben megkapta a magyar állampolgárságot.

Macskássy Izolda Marosvásárhely után második otthonának tartotta Szegedet

Gyakori hazai kiállításai mellett szinte az összes kontinensre meghívták alkotásaival.

Macskássy Izolda második otthonának tartotta Szegedet, ahol művészi munkája mellett számos jótékonysági kezdeményezésben vett részt, óvodákat, egészségügyi intézményeket és civil szervezeteket támogatott, segítette a nélkülöző kollégáit.

Ha megkeresnek, s látom, hogy valós a gond, akkor rögtön adok. Volt már olyan, hogy a telefon- és villanyszámlámat nem fizettem ki, ugyanakkor segítettem a bajba jutottaknak

– nyilatkozta egy interjújában. Szeged város önkormányzata 2003-ban Pro Urbe-díjjal ismerte el Macskássy Izolda munkáját.

Idén júniusban elhunyt Urbán Erika, a Vidám Színpad színésznője és Winand Gábor énekes-zenész is.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet