Meghalt Michael Lonsdale, James Bond: Holdkelte főgonosza

A César-díjas Michael Lonsdale gonosz figurákat, egyházi személyeket vagy nyelvtudásának köszönhetően francia származású szereplőket alakított. A magyar közönség leginkább az 1979-es James Bond: Holdkelte és az A rózsa neve filmből ismerheti.

Festőnek készült

Szeptember 21-én, 89 éves korában párizsi otthonában elhunyt Michael Lonsdale francia-brit származású színész, írja a The Guardian. Leghíresebb szerepét, a gonosztevő Hugo Drax-et a nagy sikerű James Bond: Holdkelte című filmben alakította.

michael lonsdale meghalt
Michael Lonsdale a Holdkeltében / Fotó: Allstar/Sportsphoto/Cinetext Collection

Lonsdale 1931-ben született, édesapja brit katonatiszt, édesanyja francia-ír származású volt. Kamaszkorát a francia megszállás alatt álló Marokkóban töltötte a második világháború éveiben, majd Párizsba költözött a család.

Meghalt Simeon Coxe, a szintipop egyik úttörőjének számító Silver Apples frontembere

Simeon Coxe, a kísérleti elektropop úttörő együttesének, a Silver Apples-nek egyik alapítója 82 éves korában tüdőfibrózisban elhunyt. Amikor a ’60-as években az akkori együttesében elkezdett audio oszcillátorokat használni, a dobos Danny Taylor kivételével minden tag távozott. A duó ekkor vette fel a Silver Apple nevet, és innentől kezdve datálódik az együttes úttörő, ős-szintetizátoros hangzásvilága.

Eredetileg festőnek készült, csak az 1950-es évektől foglalkozott színjátszással. Egyik legelső szerepét az Orson Welles-féle A perben kapta.

Családja révén nem csak angolul, hanem franciául is tökéletesen beszélt, így francia rendezők munkáiban is lehetőségeket kapott.

A szélesebb közönség 1968-ban két François Truffaut-filmnek, A menyasszony feketében volt és a Lopott csókoknak köszönhetően ismerte meg a nevét.

Kiemelkedő karakterszínész

Az első sikerek után megnyílt a lehetőség számára, hogy bekerüljön az angolszász-amerikai közönségfilmekbe: A Sakál napjában a nyomozót alakította, Roger Moore oldalán a Holdkelte című tizenegyedik James Bond-adaptációban pedig a főgonosz Drax-et. Játszott továbbá Luis Buñuel szürrealista alkotásában, A szabadság fantomjában, a BBC egyik sorozatában, a Smiley’s People-ben, és Kazuo Ishiguro Napok romjai című regényének filmes adaptációjában James Ivory rendezésében.

Sean Connery fölényesen nyerte a „minden idők legjobb James Bondja” versenyt

Sean Connery fölényes győzelmével ért véget az a szavazás, amelyben minden idők legjobb James Bond-színészét választotta meg a közönség. Az erős riválisnak vélt színészek azonban ezúttal partvonalra szorultak, helyettük egy „sötét ló” került fel a dobogóra. Connery-re a hallgatók 56%-a szavazott a Radio Times rádócsatorna által szervezett közvéleménykutatás első fordulójában, ugyanis a téma súlyosságára való tekintettel bonyolult, többfordulós rendszerben zajlott a verseny.

Hívő katolikusként a ’80-as években belépett a Katolikus Karizmatikus Megújulás mozgalomba. Számos egyházi személy szerepét is eljátszotta, például Umberto Eco regényének, A rózsa neve filmadaptációjában az apát szerepét. Az Emberek és istenek című filmben az egyik ciszterci szerzetes alakításáért a legjobb mellékszereplőnek járó César-díjjal jutalmazták.

Of Gods and Men | Official Trailer HD (2010)

Eight French Christian monks live in harmony with their Muslim brothers in a monastery perched in the mountains of North Africa in the 1990s. When a crew of …

Idén szeptemberben is számos ismert művész távozott: Jirí Menzel cseh újhullámos rendező, Terence Conran, a leghíresebb brit belsőépítész-formatervező, vagy a Kool and the Gang egyik alapítója, Ronald Bell.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból