Meghalt Oszter Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész. Sajtóértesülések szerint szívinfarktus következtében hunyt el.

73 éves volt

Hetvenhárom éves korában meghalt Oszter Sándor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, írja a Blikk.

„Ma kilenckor meghalt a férjem szívinfarktusban, vége az életemnek” – adta hírül a halálát a felesége, Donatella Failoni a közösségi oldalán.

Oszter Sándor 73 éves volt. Lánya, Alexandra és felesége, Donatella Failoni gyászolja.

Számos filmben és előadásban vállalt szerepet Oszter Sándor

Az MTI szerint Oszter Sándor 1971-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, első munkahelye a Vígszínház volt, 1978-tól a Nemzeti Színház, majd a Pesti Magyar Színház tagja volt. 1990-től szabadfoglalkozású művészként dolgozott.

Sokoldalú színész volt, drámai hősöket és karakterszerepeket egyaránt hitelesen formált meg. Játszotta Balázst (Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül), Othellót (Shakespeare), a Királyt (Jean Anouilh: Becket), Saint-Juste-öt (Georg Büchner: Danton halála), Caesart (Shakespeare: Antonius és Cleopatra).

Számos filmben is játszott, hírnevét a Magyar Televízió 12 részes Rózsa Sándor-sorozatának címszerepe alapozta meg. Láthattuk többek közt a Kitörés (1970), a Nem élhetek muzsikaszó nélkül (1978), 80 huszár (1978), a Jób lázadása (1983), a Vadon (1988) és az Argó (2004) című filmekben, valamint az Ida regénye, a Lili bárónő, a Gyere hozzám feleségül és az Éjjeli menedékhely című tévéjátékokban.

Kapcsolódó cikk
Művészi munkáját 1983-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1988-ban lett érdemes művész. 1972-ben a San Remó-i filmfesztiválon ő kapta a legjobb férfi alakítás díját a Kitörésben nyújtott játékáért. 2013-ban Kossuth-díjat kapott sokoldalú, stílus- és műfajgazdag művészi munkásságáért, drámai hősöket és karakterszerepeket egyaránt kiváló jellemábrázoló képességgel emlékezetesen megformáló, maradandó élményt nyújtó pályafutása elismeréseként.

Néhány napja egy másik színészlegendának halálhíréről számoltunk be. 76. életévében meghalt Venczel Vera.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet