Rá emlékezünk!
Harminc évvel ezelőtt, 1994. január 15-én elhunyt a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, Róna Viktor. Budapest szívéből indult, és nemzetközi hírnevet szerzett magának a balett világában.
A Diótörőtől a Spartacushoz, Róna a klasszikus és kortárs balett szinte minden főszerepét eltáncolta.
Az Operaház táncosaként világszerte megfordult, partnerei között a legendás Rudolf Nurejev is szerepelt. Norvégiában vezető táncos és koreográfus volt. Bár 1980-ban abbahagyta a táncot, a színpad iránti szeretet sosem hagyta el. Külföldi tapasztalatait balettmesterként Párizsban, balettigazgató-helyettesként Milánóban, és vendégprofesszorként Tokióban kamatoztatta.
Meghalt Rona Viktor Balettmuvesz
Orosz Adéllal Látható Róna Viktor Az Operaház Balett Próbatermében, / Fotó: Kotnyek Antal / Fortepan
Hazatérve, 1991-ben újra a Magyar Állami Operaház színpadára lépett, rendezve és koreografálva olyan klasszikusokat, mint a Csipkerózsika.
Élete végén kitüntetéseket és elismeréseket gyűjtött be, de két nappal halála előtt még életművének elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is átvehette.

Kapcsolódó cikk

A balettlegenda gazdag hagyatéka tovább él az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumában, valamint a 2020-ban megjelent könyvben és kiállításban, melyek méltó emléket állítanak a magyar balettművészet királyának.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet