Meghalt Sam McBratney, a Találd ki, mennyire szeretlek mesekönyv írója

A világszerte népszerű mesekönyv, a Találd ki, mennyire szeretlek folytatásának, a Will You Be My Friend?-nek (Leszel a barátom?) megjelenését már nem érhette meg az író, Sam McBratney.

Odáig és vissza

Sam McBratney, a népszerű mesekönyv, a Találd ki, mennyire szeretlek írója 77 éves korában elhunyt, írja a The Guardian. Az észak-ír szerző szeptember 18-án bekövetkezett halálát kiadója, a Walker Books jelentette be hétfőn, szeptember 21-én.

sam mcbratney mesekonyviro meghalt
A Találd ki, mennyire szeretlek címlapja / Fotó: Walker Books

A korábban tanárként dolgozó McBratney több mint 50 könyvet és forgatókönyvet írt, de a két nyusziról szóló Találd ki, mennyire szeretleknek köszönhette ismertségét. Kis Mezei Nyuszi és Nagy Mezei Nyuszi története 1994-ben jelent meg Anita Jeram tündéri illusztrációival, 57 nyelvre fordították le, és több mint 50 millió példányban kelt el világszerte.

Így vettek végső búcsút a 93 évesen elhunyt Fésűs Éva írótól

Fésűs Éva olyan tanító volt, aki rendíthetetlenül hitt a mesék jobbító erejében, abban, hogy a gyerekek e mesés példázatok nyomán, az önmagukban meglelt nemes erényekkel felvértezve a valós életben is megállhatják a helyüket – idézte a városháza Szita Károly polgármestert a február 21-én életének 93. évében elhunyt alkotó búcsúztatásról kiadott közleményében.

McBratney művében a két nyuszi „Teljesen oda meg vissza vagyok érted!” mondata szinte már kultikussá vált. A könyvből készült rajzfilm, színpadi darab és természetesen játékok is. McBratney számára a műve csak egy vidám kis történet, amit azért talált ki, hogy „egy nagy és egy apróság önfeledten élvezze egymás társaságát”.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Lapozgatunk a könyvben, olvassuk a történetet, és közben eljátsszuk, hogy mi történik. Ezen az estén is, valahol a világban egy anyuka vagy egy apuka a Találd kit olvassa fel a számára legfontosabbaknak. Egy apuka a következőket írta nekem: „A jó estéken a kislányom egészen oda és vissza van értem, de a rossz napjain csak az ajtóig kíván.” A szülők és a nagyszülők számára az a jó hírem van, hogy azért a legtöbbször odavagyunk. És vissza is…[/perfectpullquote]

– mondta tavaly McBratney, a könyv megjelenésének 25. évfordulója alkalmából.

A szerző, aki szerint „jó, a tömegből kitűnni képes gyerekkönyvet írni éppolyan nehéz, mint egy jó regényt” nagyon szerette Jeram rajzait.

No Title

No Description

„Van valami enyhén fura a nyulakban, amit a pasztell színeivel olyan remekül megragadott” – nyilatkozta az illusztrációkról.

A folytatás megjelenését nem érte már meg

A Találd ki, mennyire szeretlek folytatása, a Will You Be My Friend? (Leszel a barátom?) szeptember 29-én jelenik meg.

„Amikor a nyulakról írok, akkor érzelmileg fontos pillanatokat ragadok meg, de rengeteg humorral, nagyon könnyedén. Ez a történet is erről szól: Kis Mezei Nyuszi megismerkedik a barátsággal” – nyilatkozta a szerző az új könyvéről.

Hogyan éli meg a gyerekek pszichéje a koronavírus-járványt?

Egy 8 éves genovai kislány március végén levelet írt az olasz miniszterelnöknek, Giuseppe Conté nek. Azt kérte a politikustól, aki február óta sorra jelentette be az egyre szigorodó kormányzati intézkedéseket, hogy engedje meg a gyerekeknek, hogy napi egy órára kimehessenek levegőzni. „Nagyon nehéz időszak ez most mindenkinek, de a gyerekek bírják a legnehezebben.

A belfasti születésű McBratney a dublini Trinity College-ba járt, majd az oktatás minden szintjén dolgozott tanárként. Korán nyugdíjba ment, hogy írói pályafutására koncentrálhasson, utazhasson és találkozhasson olvasóival.

„Sosem felejtette el megjegyezni, hogy Anita Jeram kiváló rajzai is hozzájárultak a Találd ki, mennyire szeretlek hatalmas sikeréhez. Egyenrangú, magas színvonalú szerzőpáros voltak. Sam életében és halálában mindent jó értelemben vett méltósággal és humorral fogadott. Mindig mosolygott. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy én is érezhettem a mosolya melegét” – mondta róla Donna Cassanova, a Walker Books képviselője.

McBratney-t felesége, Maralyn, három gyermekük és hat unokájuk gyászolja.

Találd ki, mennyire szeretlek – Virágmező

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Nemrégiben Channing Tatum is kiadta első mesekönyvét, korábban pedig Paul McCartney egy vagány nagyapáról írt történeteket unokáinak. A koronavírusról is született ingyenesen és magyarul is letölthető mesekönyv a legkisebbek számára, amely most ismét aktuálissá vált.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból