98 éves korában elhunyt Stanley Ho, aki kiépítette Makaón a kaszinóbirodalmat.

Luxusáruk csempészésével alapozta meg vagyonát

Stanley Ho, Ázsia egykori leggazdagabb embere május 26-án hunyt el Hongkongban, írja a Variety. Évek óta súlyos betegségekben szenvedett: veseelégtelensége volt, sztrókot kapott és a Parkinson-kór jelei is mutatkoztak rajta.

Stanley Ho Makaoi Kaszinomagnas
Stanley Ho / Fotó: Kin Cheung/Ap/Shutterstock

Halálának hírét a kínai állami csatorna jelentette be, amely hazafias nagytőkés vállalkozóként jellemezte. Ho négyszer nősült, 17 gyermeket nemzett. Egyik közülük Josie Ho, az Álomotthon című horrorfilm rendező-producere, és az Így csajozz egy földönkívülivel című film executive producere. Számos unokatestvérének egyike volt Bruce Lee is.

Otthonában érte a halál – Elhunyt Andy Vajna, az egyik legismertebb magyar

Andy Vajna 1944-ben született Budapesten. 1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról. A Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, aztán Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított és mozit üzemeltetett.

Ho alapította meg és üzemeltette az egykori portugál gyarmaton, Makaón a szerencsejáték-ipart. Volt, hogy a Hongkonghoz hasonlóan Kína különleges közigazgatási területének számító, körülbelül budapesti kerületnyi kiterjedésű zónában Ho fizette Makaó éves adóbevételének felét. Cége, az SJM Holdings 19 kaszinóval rendelkezett.

Bár az idők folyamán az SJM elvesztette monopol pozícióját a szerencsejáték-iparban, az üzletember tevékenységének köszönhetően Makaón még Las Vegas-nál is nagyobb szerencsejáték-központot alakult ki.

Ho a második világháború alatt a makaói és kínai határon luxustermékeket csempészett, a profitot pedig repülőgép-üzemanyaggal foglalkozó és építési vállalkozásokba fektette. Ezután szerezte meg a makaói kormány által megpályáztatott szerencsejáték-monopóliumot.

Politikai szerepet is vállalt

Az Inside Asian Gaming, Ázsia szerencsejáték-szaklapja szerint Ho bársonykesztyűbe bújtatott vasököllel, emberfeletti képességekkel formálta meg a modern Makaót. Imádta a társastáncot, 2009-ben az ő istállójából került ki Hongkongban az év lova, és rendkívül sikeres üzletember volt.

Lenyűgöző fotók Hongkongról, ami igazi paradicsom Instagrammozóknak

Hongkong az extrém építészeti megoldásaival és gyönyörű falfestéseivel igazán színpompás város, amely ideális terepe a különleges fotókat készíteni vágyók számár. Igazi paradicsom Instagrammozók számára. Eleonora Costi Instagram-fotóst is megihlette a távol-keleti metropolisz varázslatos világa.

„Dr. Ho már a ’70-es években elkezdett a belső területeken befektetni, a fejlesztések révén is támogatva a kínai reformtörekvéseket és a nyitás politikáját. Tagja volt a Kínai Politikai Konzultációs Konferencia Állandó Bizottságának is, amellyel szintén az ország fejlődését szolgálta” – írta Carrie Lam hongkongi főminiszter közleményében.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet