Meghalt Sváby Lajos festőművész, Sváby András apja

Contextus

Contextus

Elhunyt Sváby Lajos festőművész. A Kossuth- és Prima Primissima díjas alkotó életének 85. évében, hosszú betegség után halt meg – tudatta csütörtökön közösségi oldalán fia, Sváby András televíziós újságíró.

Díszdoktora a Kingston Egyetemnek

Sváby Lajos 1935-ben született Abádszalókon, 1954 és 1960 között végezte a Magyar Képzőművészeti Főiskolát, ahol Pór Bertalan és Kmetty János volt a mestere. 1963-tól 1965-ig Dunaújvárosban dolgozott, 1965-től Budapesten élt. 1975-től tanárként dolgozott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, amelynek 1990-1991 között megbízott, 1991-1995 között (nyugdíjba vonulásáig) rektora volt. 1995-ben a londoni Kingston Egyetem díszdoktorává avatták.

Korai művei a monokróm festészet határait súrolják. 1967-es kiállításán kékes, szürkés, majdnem fekete munkákat állított ki. Változás (1969) című alkotása címében is megfogalmazza a festészetében lezajló folyamatokat; ez az első harsány, színes képe. Ebben a periódusban festett műveire az erőteljes színek mellett a háttér sötét, fekete árnyalata, a meghatározhatatlan tér jellemző (Kialakulás, 1970).

Sváby Lajos festőművész általában emberi kapcsolatokat ábrázolt, gyakran groteszk túlzásokig torzítva / Fotó: Polyák Attila

Biblikus témavilágot idéz az Izsák feláldozása (1971) című mű. Az 1980-as évektől kilépett a zárt térszerkezetből, figuráit táji környezetbe helyezte. Az 1980 körül megjelent pasztellképei konkrétabb távlatokat mutatnak, míg rajzain az időtlenséget, a tér nélküliséget jelenítette meg. Genezis (1989) című rajzsorozatát az egymásba fonódó növények és emberi testek zsúfolt együtteséből építette fel. Huszonkét rajzból áll a sorozat, ihletője a művésznek a Szentföldön tett látogatása.

Halála előtti skiccel emlékezett meg róla fia, Sváby András

A festőművész halálhírét fia, az ismert televíziós személyiség, András tudatta. Mint írta hivatalos Facebook-oldalán, csütörtökön, 7 óra 20 perckor távozott édesapja. A személyes tragédia miatt a Heti Naplót kollégája, Vujity Tvrtko vezeti.

Sváby András apja festményeit szemlélve / Fotó: Polyák Attila

A műsorvezető megosztotta a bejegyzésében azt a skiccet, amelyet édesapja rajzolt magáról a halála előtt körülbelül 2-3 héttel.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

“A szeme nagyon beszédes. Művészként felvállalta az oxigénes csövet, amelyet emberként nagyon restellt. Nagy művész volt és csodálatos apa. Nagyon szerettem” – zárta gondolatait a Heti Napló műsorvezetője.

Közgyűjteményben őrzik több művét

Könyvek illusztrálására is vállalkozott. Számos művét közgyűjtemények őrzik, köztük a szolnoki Damjanich János Múzeum, a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria, a Magyar Nemzeti Galéria a Petőfi Irodalmi Múzeum vagy a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum.

Sváby a műtermében, 2009-ben / Fotó: Kovács Attila / MTI

Sváby Lajos 1963-ban Derkovits-ösztöndíjat, 1973-ban Munkácsy Mihály-díjat, 1985-ben érdemes művészi címet, 1994-ben Kossuth-díjat kapott. 2000-ben Magyar Művészetért 2000-díjjal, 2005-ben Prima Primissima díjjal ismerték el munkásságát, emellett számos más elismerés birtokosa volt.

Nemrégiben Oláh Mara, szintén nemzetközileg is elismert magyar festőművész távozott. Múlt héten pedig a haláláig a legkeresettebb élő magyar művész, Reigl Judit hunyt el.

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Címlap > Nézem>Képzőművészet > Nézem > Meghalt Sváby Lajos festőművész, Sváby András apja
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból