Életének 75. évében, hosszú betegség után március 4-én meghalt Tamás Klára képzőművész-grafikus– közölte kedden az Iparművészeti Múzeum (IMM).

Még 2011-ben vette fel a magyar állampolgárságot

Tamás Klára 1946. augusztus 20-án, Marosvásárhelyen született, 1970-ben végzett a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Akadémián grafikus szakon. 1972 és 1982 között grafikusként dolgozott a bukaresti Meridiane és Kriterion könyvkiadóknál. 1992-ben New Yorkba költözött, ott alkotott több mint két évtizedig, 2004 és 2009 között pedig egy kortárs művészettel foglalkozó kiállítóteret is működtetett, a Symbol Galleryt. 2011-ben felvette a magyar állampolgárságot, majd 2014-ben Budapestre költözött, ahol a következő évben megnyitotta lakásgalériáját, az ARTaltar szalont.

Meghalt Tamas Klara Kepzomuvesz
Tamás Klára Képzőművész Dávidok És Góliátok Című Alkotása Előtt Budapesti Otthonában 2021. Január 13-Án / Fotó: Kovács Tamás / Mti

Tamás grafikái, film-, színház- és reklámplakátjai, valamint monumentális falikárpitjai bejárták a világot, számtalan nemzetközi kiállításon szerepeltek.

Tamás Klára két fontos falikárpitot is adományozott az Iparművészeti Múzeumnak

Művei olyan közgyűjteményekben láthatók, mint a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA), a bécsi Albertina, a párizsi Pompidou Központ; nemrég 32 plakátot adományozott a Magyar Nemzeti Galériának. 

Alkotásai megtalálhatók továbbá bécsi, budapesti, bukaresti, müncheni, New York-i, párizsi és tokiói magángyűjteményekben is.

Kapcsolódó cikk

Tamás Klára januárban adományozta az Iparművészeti Múzeumnak Dávidok és Góliátok, valamint Főnix című falikárpitjait. Jékely Zsombor akkor elmondta az MTI-nek: nagyon jelentős adományokról van szó, mert ilyen hatalmas méretű (4,3×2,8 méteres, illetve 5,9×4,8 méteres), kortárs kárpit addig nem volt a múzeum gyűjteményében.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet