Április 16-án reggel elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, kétszeres Jászai Mari-díjas és háromszoros Kossuth-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának tagja, a magyar színház- és filmművészet kedvelőinek megkerülhetetlen tisztelettel övezett színésznője.

Törőcsik Mari 86. évében járt

A legtöbbet díjazott magyar színészként számontartott Törőcsik Mari hosszas betegeskedés után péntek hajnalban távozott, életének 86. évében, adta hírül a Nemzeti Színház társulata.

A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Meghalt Torocsik Mari Farkas Tamas Foto
Törőcsik Mari 1962-Ben / Fotó: Mti / Farkas Tamás

Törőcsik Mari tavaly novemberben jelentette be, hogy többé már nem áll színpadra. Kicsit több mint három héttel ezelőtt pedig arról számoltunk be, hogy tüdőgyulladással kórházba szállították.

A Körhintát követő szédületes hullámvasúthoz hasonlatos karrierút

Törőcsik Mari a Tisza melletti Pélyen született, 1935. november 23-án. A filmek iránti szeretete már kiskorában megmutatkozott, és elsőként vélhetőleg a mozit üzemeltető nagyapja hatására került kapcsolatba a mozgókép művészetével. 19 éves volt, amikor felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Mindössze másodéves volt, amikor első nagy filmszerepével berobbant a köztudatba.

Meghalt Torocsik Mari Korhinta
Törőcsik Mari Az Ikonikus Körhita Mellett / Fotó: Szfe 150

Fábri Zoltán rendezése, a Körhinta megjelenése óta hatalmas nemzetközi sikernek örvend, és bár kezdetben hazai fogadtatása nem volt kiemelkedő, a mai napig évente vetítik a köztévén.

Körhinta előzetes 2017

Cannes Classics

A színésznő Fábrinak köszönheti a Törőcsik Mari nevet is, ugyanis eredetileg tévedésből Törőcsik Marián névvel anyakönyvezték, és a rendező javasolta, hogy filmbéli szerepéhez, Pataki Marihoz igazodva változtassa meg keresztnevét. A Körhinta rendezéséért Fábri Zoltánt Cannes-ban Arany Pálmára jelölték, Jean Cocteau és Francois Truffaut pedig körülrajongták az ifjú Törőcsik Marit. A film főszerepét követően több tucat díjat nyert és mesés színészi karrier vette kezdetét.

Színházi szerepei között tartjuk számon többek között Júlia, Cordelia, Tünde, a Háború és béke Natasája, Szent Johanna, Kurázsi mama, Bobe Globcsik és a Varsói melódia Helgájának megformálását.

Cannes-ban a legjobb női alakítás díját a Maár Gyula rendezte Déryné, hol van? című filmben nyújtott alakításáért nyerte el 1976-ban. A ’80-as, ’90-es évek alatt olyan kultikus filmekben játszott, mint a Szamárköhögés, a Napló apámnak, anyámnak, a Csapd le csacsi!, A skorpió megeszi az ikreket reggelire, A turné vagy A részleg. Utolsó filmes főszerepe az 1997-es Hosszú alkonyban volt.

Elkényeztetett a sors, azt sosem kellett megérnem, hogy nem kellek, és azt sem, hogy nem kellek a legjobbaknak

– nyilatkozta népszerűségéről az Indexnek 2007-ben.

Halála után óvatosabban vállalt szerepeket

2008-ban életveszélyes állapotba került, összeomlott a keringése és kómába esett. A klinikai halálból hozták vissza. Hetvenötödik születésnapját a kórházban ünnepelte, de akkor sikeresen felépült.

Te, Maár Gyula, drága, hogy tudjuk majd mi elveszíteni egymást? Hiszen mi nagyon összetartozunk, tiszteljük egymást, szeretjük a másikat emberileg, szeretjük a másikban a művészt

– kérdezte második férjétől, Maár Gyulától, akinek 2013-as halálát követően Törőcsik azt nyilatkozta az egykori Hír24-nek adott interjújában, hogy mint magánember, többé nem kíván interjút adni semmilyen sajtóorgánumnak, mert “elfogytak a szavai”. Maár Gyula és Törőcsik Mari negyven évig voltak házasok. Szerelmükből egy lányuk született, Maár Teréz, és a hetvenes években örökbefogadtak egy vietnámi származású kisfiút, Sont.

2015-ben gyógyszermegvonás miatt lett rosszul, és maradt el egy előadása a Pécsi Országos Színházi Találkozón. Még ugyanebben az évben ősszel, bevérzett tüdeje miatt két hetet kórházban is kellett töltenie.

Torocsik Mari Maar Gyula Meghalt Torocsik Mari
Törőcsik Mari És Férje, Maár Gyula / Fotó: Törőcsik Mari Archívuma

Az Aurora Borealis-ban vállalt szerepét követően Törőcsik kórházi látogatásai egyre sűrűbbé váltak.

2018 szeptemberében immun- és vitaminterápiára vállalkozott, hogy megerősítsék. Ekkor közel egy évet kellett a szombathelyi Markusovszky Kórházban töltenie.

A kezelést követő év tavaszán kihirdették a Kossuth-díjasok névsorát, és első színészként neki ítélték oda a Kossuth-nagydíjat. Olyan előkelő klub nyolcadik tagja lett, amelyben a zeneszerző Kodály Zoltánnal, az író Illyés Gyulával és a filmrendező Fábri Zoltánnal osztozott a dicsőségen. A díjátadón nem tudott részt venni, mert velemi otthonában lábadozott, és gyűjtött erőt egy előre eltervezett, kisebb műtétjéhez.

Törőcsik Mari: Ott fogsz majd sírni

zeneszerző: Kola Józsefszövegíró: Szenes Andor, Szenes Ivánhttp://www.youtube.com/user/SzenesAndi11http://www.szenesivan.hu/http://www.andi.hu/

2019 októberben újra kórházba került, tavaly novemberben pedig bejelentette, nem áll többé színpadra. A 2008-as agyvérzése miatt lebénult jobb kezével rendszeresen megfigyelték és kezelték. Törőcsik Marit a Nemzeti Színház saját halottjának tekinti.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet