Régóta küzdött a betegségével a világhírű divatikon.

Két éve diagnosztizálták rákkal

A 41 éves Virgil Abloh, aki a Louis Vuitton és az Off-White kreatív igazgatója volt, szív angioszarkómában szenvedett, amely a rák ritka és agresszív formája – derült ki a hivatalos Instagram-oldalán megjelentetett közleményből, amit a The Guardian szemlézett.

„Megdöbbenve jelentjük be, szeretett Virgil Ablohnk elhunyt” – olvasható a bejegyzésben. „A 2019-es diagnózisa után úgy döntött, hogy egyedül vívja meg a harcait, számos kihívást jelentő kezelésen esett át, miközben több, jelentős intézményt irányított, amelyek a divatot, a művészetet és a kultúrát is felölelik”.

Kapcsolódó cikk

„Mindezek ellenére munkabírása, végtelen kíváncsisága és optimizmusa soha nem ingott meg. Virgilt a hivatása és a küldetése iránti elkötelezettsége vezérelte, hogy ajtókat nyisson mások előtt, és utakat teremtsen a művészet és a formatervezés nagyobb egyenlőségéhez. Gyakran mondta: «minden, amit teszek, önmagam 17 éves verziójának köszönhető», mélyen hitt abban, hogy a művészet képes inspirálni a jövő generációit” – olvashatók a búcsú zárógondolatai a közleményben.

Virgil Abloh volt az első fekete tervezője a Louis Vuittonnak

Abloh újradefiniálta a modern divattervező fogalmát, és több, másfajta kreativitást igénylő területen is kimagaslott: DJ-ként (Flat White néven) is zenélt, de bútortervezőnek is mondhatta magát. Először építészként végzett, ruhákat csak később, 2012-ben kezdett tervezni. 2009-ben egyébként Kanye Westtel együtt lettek gyakornokok a Fendinél, majd West első saját ruhakollekciója 2012-ben debütált, kreatív ügynökségének, a DONDA-nak pedig Abloh volt a kreatív vezetője.)

Mindazonáltal az első terve egy Ralph Lauren-rögbiing volt, ami szitanyomatban készült. Ez adta meg aztán a jövőbeli munkájának alaphangját is. A Nike-tól az Ikeán keresztül egészen a Mercedes-Benzig mindenkivel együttműködött, ezekkel a kollaborációkkal pedig olyan magaslatokba emelte a divatot, amelyekre korábban nem volt példa, ráadásul más területekkel vegyítette posztmodern munkáit.

Kapcsolódó cikk

„Amikor a divathéten szerepeltem, az emberek azt mondták, ez nem divat” – mondta két évvel ezelőtt a The Guardiannak

Abloh 2013-ban alapította meg a saját kiadóját, az Off-White-ot, 2018-ban pedig a Louis Vuitton férfiruházat-tervezési részlegének vezetőjévé nevezték ki.

Ő volt a Vuitton első fekete tervezője, és a divat leglátványosabb fekete tervezője.

Abloh a rapben is láttatta magát: Kanye West és Jay-Z közös albumának, a Watch The Throne-nak a borítóit, de egy másik Kanye West-albumot, a My Beautiful Dark Twisted Fantasy, Yeezus-t, valamint A$AP Rocky Long-ját is ő tervezte. De rajtuk kívül dolgozott a tavaly tragikusan meghalt Pop Smoke-kal és Lil Uzi Vertel is.

Pályatársait is megrendítette a hír

„Virgil nemcsak zseniális tervező, látnok volt, hanem gyönyörű lelkű és nagy bölcsességű ember is” – írta Twitter-oldalán Bernard Arnault, az LVMH vezérigazgatója, az Off-White és a Louis Vuitton tulajdonosa.

A fent említett hivatalos közleményben hozzászólásként Marc Jacobs divattervező is írt. „Nagyon sajnálom, hogy ezt olvastam. Gondolataim és imáim a családjához és a szeretteihez szólnak. Nyugodj békében és erőben, kedves Vergilius!” – olvasható a kommentben.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet