A koronavírus-járvány folytán milliók kényszerültek a négy fal közé. Az otthoni munka, pedig lehetővé tette, hogy megszabaduljunk a kényelmetlen fehérneműktől is. A karantént követően pedig számos nőnek nem áll szándékában visszamerészkedni a fémes melltartók és a bevágó alsók tortúráinak világába. 

Megy vagy marad?

A koronavírus okozta világjárvány és a fertőzés megakadályozásának érdekében bevezetett több hónapos karantén számos aspektusát átformálta a társadalmunknak. Nemcsak a térhasználati és az utazási szokásaink, valamint a nők jogai és társadalomban folytatott szerepe, de még a fehérneműk népszerűsége is a feje tetejére állt. 

Melltarto Koronavirus
A Karantén Leszámolhat A Fehérneműk Viseletével / Fotó: Getty Images

Az otthonról folytatott munka lehetővé tette, hogy a nők végre kiszabadítsák melleiket az azokat fogságban tartó, kényelmetlen melltartók zárkájából, amit sokan amúgy csak az illendőség kedvéért viselnek. Az átalakult, ám a négy fal között megszokott fehérnemű-mentes életvitel nem kíván kikopni a hölgyek hétköznapjaiból a jelenlegi helyzet normalizálódását követően sem. Vagy mégis?

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem látom értelmét, hogy a melltartók újra visszatérjenek ezután [/perfectpullquote]

– írja Tomi Obaro, Buzzfeed-szerkesztő a Twitter-oldalán. Gondolatát több mint félmillió felhasználó kedvelte. A feminista nézeteket valló Reductress oldal pedig szintén egy, a melltartó-trendek végét jelentő szalagcímmel köszöntötte a látogatóit. 

Melltartó, de miért?

A melltartó-mentes trend ellenére sokan még ódzkodnak attól, hogy fehérnemű nélkül lépjenek utcára tekintve, hogy alkatuk nem teljesen egyezik mondjuk Kate Moss szupermodell idomaival, írja a The Guardian.

Mire számíthatnak a mozik és a filmipar a koronavírust követően?

A koronavírus-járvány a kulturális élet történéseit is lefagyasztotta a pandémia idejére, ám úgy tűnik a nyári hőhullámokkal egyre több korlátozás olvad fel. Hamarosan a színpadokon láthatjuk majd Hamletet, ráadásul nem is akárkinek az alakításában. Rudolf Péter a Vígszínház újdonsült igazgatójaként pedig új darabokkal készül. A koronavírus azonban nem tűnik el az életünkből.

A melltartót árusító üzletek és márkák szintén kiállnak az álláspont mellet, miszerint ezeknek a ruhaneműknek nem szabad eltűnniük a koronavírust követően sem. Clare Turner, a Bravissimo fehérnemű márka termék- és ellátástervezési vezetője szerint azonban jelentős mértékben megnőtt a kereslet a fémektől mentes darabok és a kényelmesebb stílusok iránt. Ez azonban nem a karanténban töltött idő hozadéka, hanem egy két-három éve tartó folyamat. 

Persze, azt is gyakran kérdezzük meg magunktól, miért hordunk melltartót egyáltalán. A ruhadarab viselése a nők hétköznapjainak esszenciális kiegészítője lett, amit néha különösebb indíték nélkül, mindössze megszokásból öltünk magunkra. 

Annak ellenére, hogy a melltartók viseletével kapcsolatban leginkább olyan álláspontok látnak napvilágot, amik káros hatásait hangoztatják, valójában jó tulajdonságokkal is rendelkezik. Joanna Wakefield-Scurr, a Portsmouth-i Egyetem biomechanikai professzora szerint többek között az emlő- vagy hátfájdalommal  küzdő hölgyek problémáin is segíthet a mellszövetek helybentartása végett. Továbbá a melltartók legnagyobb előnye, hogy képesek megakadályozni a mellek túlzott terhelését, és az azáltal bekövetkező idő előtti megereszkedést. Mindez a bőr sérülésével, striák kialakulásával járhat. A feltevések ellenére azonban nincs olyan tanulmány, ami ezt pontosan alátámasztaná. 

Mellek, mi lesz veletek?!

A melltartó megszokásból és egészségügyi okokból egyaránt hordható. Számos nő számára azonban a fehérnemű viselete esztétikai kérdés. Az évszázadok óta berögzült (mára kissé meg is kövesedett) nézet szerint a melleknek formásnak, teltnek és feszesnek “kell” lennie, hogy a kellően kívánatos hatást elérhessék a nők, míg a bimbókat érdemes elfedni. Ennek ellenére a melltartó viselete személyes választás. 

A megrendülésen túl: Mi várható a járvány után? – Vélemény

„Aztán jött a Szent, áldott legyen a neve, meggyilkolta a halál angyalát, amely megölte a mészárost, aki levágta a marhát, amely ivott a vízből, amely eloltotta a tüzet, ami felégette a botot, ami megölte a kutyát, ami megette a macskát, ami megette a kecskét, amit apán vett két zúzért.”

És hogy mi lesz a melltartók jövője? Nehéz megmondani. A fehérneműk elhagyása még mindig kínos szituációkat eredményezhet. A berögzült társadalmi normák és elvárások révén pedig előítéleteket idézhet meg egy-egy szabadon hagyott bimbó. Ennek ellenére elérkezhet az az idő, amikor mindenki saját belátása szerint, a másik véleményétől nem tartva dönthet a fehérneműk hordása vagy épp a leszámolása mellett.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.