A melltartó halála: vajon elmarad-e a karantén nagy fehérnemű-felszabadítása? 

A koronavírus-járvány folytán milliók kényszerültek a négy fal közé. Az otthoni munka, pedig lehetővé tette, hogy megszabaduljunk a kényelmetlen fehérneműktől is. A karantént követően pedig számos nőnek nem áll szándékában visszamerészkedni a fémes melltartók és a bevágó alsók tortúráinak világába. 

Megy vagy marad?

A koronavírus okozta világjárvány és a fertőzés megakadályozásának érdekében bevezetett több hónapos karantén számos aspektusát átformálta a társadalmunknak. Nemcsak a térhasználati és az utazási szokásaink, valamint a nők jogai és társadalomban folytatott szerepe, de még a fehérneműk népszerűsége is a feje tetejére állt. 

melltarto koronavirus
A karantén leszámolhat a fehérneműk viseletével / Fotó: Getty Images

Az otthonról folytatott munka lehetővé tette, hogy a nők végre kiszabadítsák melleiket az azokat fogságban tartó, kényelmetlen melltartók zárkájából, amit sokan amúgy csak az illendőség kedvéért viselnek. Az átalakult, ám a négy fal között megszokott fehérnemű-mentes életvitel nem kíván kikopni a hölgyek hétköznapjaiból a jelenlegi helyzet normalizálódását követően sem. Vagy mégis?

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem látom értelmét, hogy a melltartók újra visszatérjenek ezután [/perfectpullquote]

– írja Tomi Obaro, Buzzfeed-szerkesztő a Twitter-oldalán. Gondolatát több mint félmillió felhasználó kedvelte. A feminista nézeteket valló Reductress oldal pedig szintén egy, a melltartó-trendek végét jelentő szalagcímmel köszöntötte a látogatóit. 

Melltartó, de miért?

A melltartó-mentes trend ellenére sokan még ódzkodnak attól, hogy fehérnemű nélkül lépjenek utcára tekintve, hogy alkatuk nem teljesen egyezik mondjuk Kate Moss szupermodell idomaival, írja a The Guardian.

Mire számíthatnak a mozik és a filmipar a koronavírust követően?

A koronavírus-járvány a kulturális élet történéseit is lefagyasztotta a pandémia idejére, ám úgy tűnik a nyári hőhullámokkal egyre több korlátozás olvad fel. Hamarosan a színpadokon láthatjuk majd Hamletet, ráadásul nem is akárkinek az alakításában. Rudolf Péter a Vígszínház újdonsült igazgatójaként pedig új darabokkal készül. A koronavírus azonban nem tűnik el az életünkből.

A melltartót árusító üzletek és márkák szintén kiállnak az álláspont mellet, miszerint ezeknek a ruhaneműknek nem szabad eltűnniük a koronavírust követően sem. Clare Turner, a Bravissimo fehérnemű márka termék- és ellátástervezési vezetője szerint azonban jelentős mértékben megnőtt a kereslet a fémektől mentes darabok és a kényelmesebb stílusok iránt. Ez azonban nem a karanténban töltött idő hozadéka, hanem egy két-három éve tartó folyamat. 

Persze, azt is gyakran kérdezzük meg magunktól, miért hordunk melltartót egyáltalán. A ruhadarab viselése a nők hétköznapjainak esszenciális kiegészítője lett, amit néha különösebb indíték nélkül, mindössze megszokásból öltünk magunkra. 

Annak ellenére, hogy a melltartók viseletével kapcsolatban leginkább olyan álláspontok látnak napvilágot, amik káros hatásait hangoztatják, valójában jó tulajdonságokkal is rendelkezik. Joanna Wakefield-Scurr, a Portsmouth-i Egyetem biomechanikai professzora szerint többek között az emlő- vagy hátfájdalommal  küzdő hölgyek problémáin is segíthet a mellszövetek helybentartása végett. Továbbá a melltartók legnagyobb előnye, hogy képesek megakadályozni a mellek túlzott terhelését, és az azáltal bekövetkező idő előtti megereszkedést. Mindez a bőr sérülésével, striák kialakulásával járhat. A feltevések ellenére azonban nincs olyan tanulmány, ami ezt pontosan alátámasztaná. 

Mellek, mi lesz veletek?!

A melltartó megszokásból és egészségügyi okokból egyaránt hordható. Számos nő számára azonban a fehérnemű viselete esztétikai kérdés. Az évszázadok óta berögzült (mára kissé meg is kövesedett) nézet szerint a melleknek formásnak, teltnek és feszesnek “kell” lennie, hogy a kellően kívánatos hatást elérhessék a nők, míg a bimbókat érdemes elfedni. Ennek ellenére a melltartó viselete személyes választás. 

A megrendülésen túl: Mi várható a járvány után? – Vélemény

„Aztán jött a Szent, áldott legyen a neve, meggyilkolta a halál angyalát, amely megölte a mészárost, aki levágta a marhát, amely ivott a vízből, amely eloltotta a tüzet, ami felégette a botot, ami megölte a kutyát, ami megette a macskát, ami megette a kecskét, amit apán vett két zúzért.”

És hogy mi lesz a melltartók jövője? Nehéz megmondani. A fehérneműk elhagyása még mindig kínos szituációkat eredményezhet. A berögzült társadalmi normák és elvárások révén pedig előítéleteket idézhet meg egy-egy szabadon hagyott bimbó. Ennek ellenére elérkezhet az az idő, amikor mindenki saját belátása szerint, a másik véleményétől nem tartva dönthet a fehérneműk hordása vagy épp a leszámolása mellett.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból