Követem Élet + Stílus A melltartó halála: vajon elmarad-e a karantén nagy fehérnemű-felszabadítása? 

A melltartó halála: vajon elmarad-e a karantén nagy fehérnemű-felszabadítása? 

Promóció

A koronavírus-járvány folytán milliók kényszerültek a négy fal közé. Az otthoni munka, pedig lehetővé tette, hogy megszabaduljunk a kényelmetlen fehérneműktől is. A karantént követően pedig számos nőnek nem áll szándékában visszamerészkedni a fémes melltartók és a bevágó alsók tortúráinak világába. 

Megy vagy marad?

Promóció
- Advertisement -

A koronavírus okozta világjárvány és a fertőzés megakadályozásának érdekében bevezetett több hónapos karantén számos aspektusát átformálta a társadalmunknak. Nemcsak a térhasználati és az utazási szokásaink, valamint a nők jogai és társadalomban folytatott szerepe, de még a fehérneműk népszerűsége is a feje tetejére állt. 

A karantén leszámolhat a fehérneműk viseletével / Fotó: Getty Images

Az otthonról folytatott munka lehetővé tette, hogy a nők végre kiszabadítsák melleiket az azokat fogságban tartó, kényelmetlen melltartók zárkájából, amit sokan amúgy csak az illendőség kedvéért viselnek. Az átalakult, ám a négy fal között megszokott fehérnemű-mentes életvitel nem kíván kikopni a hölgyek hétköznapjaiból a jelenlegi helyzet normalizálódását követően sem. Vagy mégis?

Nem látom értelmét, hogy a melltartók újra visszatérjenek ezután 

– írja Tomi Obaro, Buzzfeed-szerkesztő a Twitter-oldalán. Gondolatát több mint félmillió felhasználó kedvelte. A feminista nézeteket valló Reductress oldal pedig szintén egy, a melltartó-trendek végét jelentő szalagcímmel köszöntötte a látogatóit. 

Melltartó, de miért?

A melltartó-mentes trend ellenére sokan még ódzkodnak attól, hogy fehérnemű nélkül lépjenek utcára tekintve, hogy alkatuk nem teljesen egyezik mondjuk Kate Moss szupermodell idomaival, írja a The Guardian.

Mire számíthatnak a mozik és a filmipar a koronavírust követően?

A koronavírus-járvány a kulturális élet történéseit is lefagyasztotta a pandémia idejére, ám úgy tűnik a nyári hőhullámokkal egyre több korlátozás olvad fel. Hamarosan a színpadokon láthatjuk majd Hamletet, ráadásul nem is akárkinek az alakításában. Rudolf Péter a Vígszínház újdonsült igazgatójaként pedig új darabokkal készül. A koronavírus azonban nem tűnik el az életünkből.

A melltartót árusító üzletek és márkák szintén kiállnak az álláspont mellet, miszerint ezeknek a ruhaneműknek nem szabad eltűnniük a koronavírust követően sem. Clare Turner, a Bravissimo fehérnemű márka termék- és ellátástervezési vezetője szerint azonban jelentős mértékben megnőtt a kereslet a fémektől mentes darabok és a kényelmesebb stílusok iránt. Ez azonban nem a karanténban töltött idő hozadéka, hanem egy két-három éve tartó folyamat. 

Persze, azt is gyakran kérdezzük meg magunktól, miért hordunk melltartót egyáltalán. A ruhadarab viselése a nők hétköznapjainak esszenciális kiegészítője lett, amit néha különösebb indíték nélkül, mindössze megszokásból öltünk magunkra. 

Annak ellenére, hogy a melltartók viseletével kapcsolatban leginkább olyan álláspontok látnak napvilágot, amik káros hatásait hangoztatják, valójában jó tulajdonságokkal is rendelkezik. Joanna Wakefield-Scurr, a Portsmouth-i Egyetem biomechanikai professzora szerint többek között az emlő- vagy hátfájdalommal  küzdő hölgyek problémáin is segíthet a mellszövetek helybentartása végett. Továbbá a melltartók legnagyobb előnye, hogy képesek megakadályozni a mellek túlzott terhelését, és az azáltal bekövetkező idő előtti megereszkedést. Mindez a bőr sérülésével, striák kialakulásával járhat. A feltevések ellenére azonban nincs olyan tanulmány, ami ezt pontosan alátámasztaná. 

Mellek, mi lesz veletek?!

A melltartó megszokásból és egészségügyi okokból egyaránt hordható. Számos nő számára azonban a fehérnemű viselete esztétikai kérdés. Az évszázadok óta berögzült (mára kissé meg is kövesedett) nézet szerint a melleknek formásnak, teltnek és feszesnek “kell” lennie, hogy a kellően kívánatos hatást elérhessék a nők, míg a bimbókat érdemes elfedni. Ennek ellenére a melltartó viselete személyes választás. 

A megrendülésen túl: Mi várható a járvány után? – Vélemény

„Aztán jött a Szent, áldott legyen a neve, meggyilkolta a halál angyalát, amely megölte a mészárost, aki levágta a marhát, amely ivott a vízből, amely eloltotta a tüzet, ami felégette a botot, ami megölte a kutyát, ami megette a macskát, ami megette a kecskét, amit apán vett két zúzért.”

És hogy mi lesz a melltartók jövője? Nehéz megmondani. A fehérneműk elhagyása még mindig kínos szituációkat eredményezhet. A berögzült társadalmi normák és elvárások révén pedig előítéleteket idézhet meg egy-egy szabadon hagyott bimbó. Ennek ellenére elérkezhet az az idő, amikor mindenki saját belátása szerint, a másik véleményétől nem tartva dönthet a fehérneműk hordása vagy épp a leszámolása mellett.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3