Kutatók a tudomány etikai határait súrolják, hiszen mesterséges anyaméh segítségével lehetővé tették, hogy az embrió a saját anyja testén kívül fejlődjön.

A mesterséges anyaméh célja, hogy koraszülötteken segítsenek

A tudósok néha a közvélemény számára meglepő dolgokon kísérleteznek. Létrehoztak már egér-ember hibridet, virtuális műtéteket hajtanak végre, jelenleg pedig a mesterséges anyaméh előállításán dolgoznak.

A kísérletek jelenleg bárányembriókon folynak. A 111 napos utódot eltávolították az anyaméhből de egy átlátszó, műanyag tasakban, megfelelő tápfolyadékokat kap a köldökzsinóron keresztül mesterségesen és így fejlődik tovább. Körülbelül négy hét elteltével a tasakot felnyitják és a bárány „megszületik”.

Matrix Embrio.jpgo
Jelenet A Mátrix C. Filmből / Fotó: Warner Bros.

A Philadelphiában zajló kísérletről felidéződhet a Mátrix című film jelenete, amelyben a robotok az embriókat ipari körülmények között nevelgetik.

A bárányembriók természetes módon fogantak és császármetszés segítségével távolították el őket az anyaméhből. Később helyezték át őket a mesterséges méhbe, az úgynevezett Biobagbe, írja a The Guardian. Az Emily Partridge, Marcus Davey és Alan Flake alkotta kutatócsoport célja, hogy

olyan eljárásokat dolgozzanak ki, amely segítségével az extrémen koraszülött emberi csecsemők is megmenthetőek, életben tarthatóak.

A mesterséges anyaméh egy mesterséges placentából (méhlepény) áll, amely a bárányembrió köldökzsinórján keresztül egy oxigenátorhoz kapcsolódik, amely eltávolítja a szén-dioxidot, és szállítja a tápanyagokat. A vér keringtetését teljes egészében a magzat szívverése végzi, akárcsak az anyaméhben. A tasakban pedig steril, meleg, mesterségesen előállított magzatvíz van, amit az állat le is nyelhet, ahogyan azt az emberi magzatok is teszik.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A jövőben egy olyan koraszülött intenzív ellátást képzelünk el, amely nagyon hasonlítana a hagyományos inkubátorokra. A szülők pedig gyakorlatilag élőben láthatnák a magzatuk fejlődését[/perfectpullquote]

– magyarázza Davey.

A Biobageket sötétben tartanák, hogy ezzel utánozzák az anyaméhben található környezetet, de a babák minden eddiginél jobban láthatóak lennének.

Barany Embrio
Bárányembrió A Biobagben / Fotó: Nature

Az emberi terhesség időtartama 40 hét és minden 37. hét előtt született babát koraszülöttnek tekintenek. A 23-24. hét az életképesség határa, ilyen esetben a modern orvosi ellátásnak köszönhetően nagy esély mutatkozik a koraszülöttek életben maradására. A 23. héten született csecsemők az esetek 24%-ban maradnak életben, de később tüdőbetegség, agykárosodás vagy vakság lehet a korai megszületés szövődménye.

Számos etikai kérdést felvet az eljárás

A koraszülött csecsemők jelenleg inkubátorba kerülnek, amely segít ugyan, de nem helyettesíti a terhesség folyamatát, viszont a Biobag képes lenne erre. Tehát ilyen esetben a megszületett csecsemők egy mesterséges anyaméhbe kerülnének, hogy tovább fejlődhessenek.

Az eljárás etikai kérdéseket is felvet, hiszen az Egyesült Királyságban a legális abortusz 28 és 24 hét között van, de ezek az embriók már életképesek és tovább fejlődhetnének egy mesterséges anyaméhben.

A kérdésre, hogy a jövőben mennyire válthatja fel a terhességet a Biobag a kutatók nem tudtak egyértelmű választ adni, hiszen ez számos etikai kérdést vet fel. Technikailag ugyan megoldható lenne a terhesség kiváltása, viszont a születés eltűnésével nem lennének többé a nők azok, akik eddig voltak. Az anyaság fogalma is teljesen megszűnne vagy átértékelődne. Viszont ezzel az eljárással elkerülhetőek lennének a nőknél a terhesség után kialakult szövődmények és elváltozások, amelyek akár a nő egész életére kihatással lehetnek.

Ő az internet új szenzációja: az újszülött, aki mémként csodálkozik a világra

Isabela Február 13-án látta meg a napvilágot. Születését Rodrigo Kuntsmann hivatásos fotográfus örökítette meg, aki már 11 éve van a szakmában. Ha születéseket videóz-fotóz, akkor rendszerint két kamerával dolgozik egyszerre, nehogy bármi hiba csússzon be, írja a My Modern Met.

A terhesség alatt az anya és a gyermek között egy különleges életre szóló kötődés és kapcsolat alakul ki. Mindez a mesterséges anyaméhben való fejlődés során elveszne. Ez pedig egyelőre megjósolhatatlan fejlődési és pszichológiai hatást gyakorolhat a gyermek későbbi életére. Az eljárás megfosztaná a nőket attól, hogy átéljék a terhesség életre szóló élményét illetve, hogy fel tudjanak készülni az anyasággal járó felelősségre. A transzgenderek számára viszont lehetőséget kínálna az eljárás, hogy saját biológiai gyermekük lehessen.

Ezek a kérdések messzire mutatnak és egyelőre megválaszolatlanok. A kutatók célja a mesterséges méh alkalmazásával egyelőre az, hogy megmenthetőek legyenek az idő előtt megszületett gyermekek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.