Banksy stencilezését már jól hozza, de mintha Salvador Dalí képeit is megmutogatták volna a robotnak.

Vigyázat, hamisítják!

A mesterséges intelligencia a művészetben is egyre inkább utat tör magának: már tud festeni, és befejezte Beethoven X. szimfóniáját.

Ganksy Banksy Mesterseges Intelligencia
Ganksy: 00011111: Confession / Fotó: Vole.wtf

Az elmúlt években Kanye West, Tupac, Nas vagy a Nirvana stílusában írt számokat. De már nem csak a zenészek stílusát tudja már másolni. A Dazed olyan robotról tudósít, amely a világ leghíresebb street art művésze, Banksy stílusát koppintotta le.

A GANksy névre keresztelt robot szoftverét idén szeptemberben hozták létre fejlesztőjének közleménye alapján. A mesterséges intelligenciával „egy bizonyos utcaművész” több száz alkotását sajátíttatták el. Bár nem említik név szerint Banksy-t, elég nyilvánvalónak tűnik a megnevezésből is, nem csak a képek stílusából, hogy ki a szóban forgó alkotó.

Kapcsolódó cikk

Ha eddig nem lett volna elég vitatott, hogy mi számít valódi Banksy-alkotásnak, akkor a kérdés mostantól, hogy számíthatunk is arra, hogy bárhol feltűnhet a mesterséges intelligencia által készített falfestmény, még bonyolultabbá válik. A hasonlóság tagadhatatlan, de GANksy szürreális alkotásai mintha kevésbé koncentrálna a figurák ábrázolására. A Banksy-művek erős üzeneteinek nyomait sem véljük felfedezni ellentétben például Basky alkotásával.

Értékben is messze van még az eredetitől

GANksy összesen 256 munkáját értékesíti a honlapon keresztül az alkotó 1 angol fonttól indulva minden képet 1 fonttal drágábban kínálva, ha egyet már eladtak.

Ami az igazi Banksy-t illeti, egyelőre még nem reagált a hírre. Az viszont már biztos, hogy Show Me the Monet című képét múlt héten végül több mint 7,5 millió fontért (több mint 3 milliárd forint) értékesítette a Sotheby’s aukciósház.

Kapcsolódó cikk

Így jelenleg a közel 10 millió fontért eladott Devolved Parliament után a Monet-parafrázis a második legdrágábban elkelt Banksy-festmény.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet