Átadták csütörtökön a szekszárdi Porkoláb-völgyben Mészöly Miklós (1921-2001) szekszárdi születésű író tanyájának helyén épült irodalmi alkotóházat.

Mészöly Miklós igazi szekszárdi volt, de nem a tanyája, hanem itt íródott művei tették azzá

A kétszintes épületet és a mellette lévő, amfiteátrumhoz hasonló rendezvényteret a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. építtette a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 35 millió forintos támogatásával.

Az átadáson Gyurkovics János (Fidesz-KDNP), Szekszárd alpolgármestere azt a helyi mondást idézte, mely szerint igazi szekszárdi csak az lehet, akinek van egy tisztességes tanyája; “Mészöly Miklós igazi szekszárdi volt, de nem a tanyája, hanem itt íródott művei tették azzá” – mondta.

Meszoly Miklos Meszoly-Tanya Alkotohaz
Mészöly Miklós A Tanyán Írta Meg Az 1966-Ban Megjelent Az Atléta Halála És Az 1968-Ban Kiadott Saulus Című Regényét, Valamint Az 1970-Es Pontos Történetek Út Közben Című Kisprózáját / Fotó: Ács Rezső Facebook Oldala

Szkhárosi Endre, a Mészöly Miklós Egyesület ügyvezető alelnöke kultikus pillanatnak nevezte az alkotóház átadását az író születésének centenáriumán. A Porkoláb-völgyben Mészöly jelentős műveket írt; most lehetővé válik, hogy ott más írók saját életművükkel folytassák az irodalmi munkát. A magyar nyelvi kultúra folytonosságát az irodalom jelenti – jegyezte meg.

A 60 négyzetméter összterületű épület földszintjén Mészöly-kiállítást rendeztek be: a látogatók tablók, fényképek, érintőképernyős terminál segítségével ismerkedhetnek meg az író munkásságával, a tanya hangulatát korabeli használati tárgyak idézik fel. Egy íróasztalon a Petőfi Irodalmi Múzeumból származó kézirat, levelek másolatai fekszenek, a korabeli Erika írógépbe Az atléta halála első oldala van befűzve, a gép mellett Ludwig Wittgenstein – az író által a helyszínen forgatott – Logikai-filozófiai értekezése helyezkedik el.

Az író tanyájából átalakított alkotóházban irodalmi találkozókat és alkotótáborokat rendeznek majd

Mészöly Miklós a tanyán írta meg az 1966-ban megjelent Az atléta halála és az 1968-ban kiadott Saulus című regényét, valamint az 1970-es Pontos történetek út közben című kisprózáját. Az író 2001-es halála után a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. megvette a ház telkét, az épületet akkor már nem lehetett megmenteni.

Mészöly naplójegyzeteiben így írt a Porkoláb-völgyről: “nem követelődző táj, mint annyi más. Minden miniatűr és kiegyensúlyozott itt. Egyetlen részlete sem hivalkodó. Nem akar elámítani, semmit nem akar, van. Lomb mögé rejtőző tanyaházak, pusztuló gyümölcsösök, szőlőpászták. S persze, diófa a tanya előtt. Akáccal benőtt szurdikok; csendjük, fülledtségük a legszelídebb titokzatosság. Sűrített Pannónia. Távolabb a csatári dombok gerince; olyan egyszerű, meghitt vonal, hogy minden hangulatnak stimuláló kerete”.

A tervek szerint az alkotóházban irodalmi találkozókat, alkotótáborokat rendeznek majd és a ház ad otthont a Szekszárdi Magasiskola Mészöly Miklós
Irodalmi Akadémiának.

Mészöly Miklósról születésének 100. évfordulóján országszerte megemlékeznek: határon innen és túl számos konferencia, folyóirat foglalkozik az író életművével, újabb kötetek jelennek meg róla, irodalmi sétákkal, filmekkel idézik fel műveit.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet