Nagyon fontos, hogy a lábfejedet hagyd szabadon szellőzni, mellőzve a zoknit és a cipőt.

A mezítláb való járás során közvetlen kapcsolatba kerülünk a talajjal, a természetes felszínnel a talpunkon keresztül, a szerveink magukba szívják a Föld mágneses energiáját.

Többet kellene mezítláb járnod, most azt is megtudhatod, hogy miért, hiszen nagyon sok pozitív hatással van a lábainkra, az egész szervezetünkre,  sőt, még az elménkre is.

Megszabadulhatsz a negatív érzelmektől

Cipő nélkül járkálni csökkenti a stresszt, és löketet ad olyan belső rendszereinknek, mint a légzés, a vér oxigénellátása és a pulzus. Ezzel az egyszerű dologgal visszarepülhetünk a gyerekkorunkba, ami szintén pozitív érzéseket kelt.
Mezitlab, Tobbet Kene Mezitlab Jarnod, Zokni Nelkul, Egeszsegesebb Mezitlab 6
/ Fotó: Bright Side

Megújítja a bőrt

Nagyon fontos, hogy a lábfejedet hagyd szabadon szellőzni, mellőzve a zoknit és a cipőt. Ezzel megelőzheted, hogy a nedvesség a bőrödbe záródjon, kellemetlen szagokat, rosszabb esetben gombásodást okozva. 

Tipp: Ha homokon vagy apró szemcsés talajon sétálsz, leradírozhatod a talpadról az elhalt hámsejteket

Mezitlab, Tobbet Kene Mezitlab Jarnod, Zokni Nelkul, Egeszsegesebb Mezitlab 4
/ Fotó: Bright Side

Energiát ad

Köztudott, hogy a talpunkban ezernyi idegvégződés van. Ezeket az alternatív gyógyászat egyes ágai alkalmazzák is, például az akupunktúra és a reflexológia. Ha meztelen talppal érsz a talajhoz, aktiválhatod ezeket a pontokat, automatikusan növelve az energiaszintedet.
Mezitlab, Tobbet Kene Mezitlab Jarnod, Zokni Nelkul, Egeszsegesebb Mezitlab 3
/ Fotó: Bright Side

Csökken az ízületekre nehezedő nyomás

Az idők kezdete óta az emberi test a mezítláb való járásra van berendezkedve. Ha leveszed a cipődet, a tested rögtön alkalmazkodik ehhez a helyzethez, az ízületeid is sokkal természetesebb közegben fogják érezni magukat. Ezért van az, hogy egyes sportokat, mint a jóga vagy a pilates, kifejezetten mezítláb kell végezni.
Mezitlab, Tobbet Kene Mezitlab Jarnod, Zokni Nelkul, Egeszsegesebb Mezitlab 2
/ Fotó: Bright Side

Javul az ellenállóképesség

“Vedd fel a cipődet, mert megfázol!” – ezt a mondatot már biztosan hallottad az anyukádtól. Valójában azonban a mezítláb járás segít a meghűlés elleni védekezésben. A hideg talaj hatására a szervezet extra hőt termel, ezáltal pedig erősödik az immunrendszer. A hideg-meleg kontrasztot kezelésként alkalmazzák krónikus tüdőbetegségek és asztma, de még szorongás esetén is.
Mezitlab, Tobbet Kene Mezitlab Jarnod, Zokni Nelkul, Egeszsegesebb Mezitlab 1
/ Fotó: Bright Side

Javul a vérkeringés

A mezítláb sétálástól javul a keringés az artériákban és a lábfejben lévő erekben. Hogy még jobb hatást érj el, járkálj hideg vízben, nedves füvön, folyóban vagy tengerben. Ezzel a lábaidban lévő gyulladást is csökkentheted.

Mezitlab, Tobbet Kene Mezitlab Jarnod, Zokni Nelkul, Egeszsegesebb Mezitlab
/ Fotó: Bright Side

BÓNUSZ

A következő tippektől a lábad jobban fog kinézni és jobban is fogja érezni magát:

Járkálj napi 1 órát mezítláb. Lábujjhegyen és a sarkaidon is, ha lehet, természetes felületen.

Sportolj cipő nélkül, hogy erősítsd az izmaidat és a szalagokat. Egyes gyártók készítenek olyan cipőket, melyekkel a mezítláb való járást imitálják, de mégis védelmet nyújtanak a lábnak.

Ügyelj a lábhigiéniára. A mezítláb való járástól a bőr kiszáradhat és durvává válhat.

Valaki pontosan amiatt nem ment dolgozni, mivel nem volt zoknija amit felvehetett volna. Ez az eset ráadásul egy hírességgel, Ken Moore-val történt.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet