Michel Houellebecq új könyve egy Macronhoz hasonló leköszönő vezetőt, valamint valós figurákat ábrázol, köztük a szélsőjobboldali Éric Zemmourt.

Regényében nem nevezik meg Macront, de úgy tűnik, a leköszönő elnököt róla mintázták

Franciaország egyik legprovokatívabb írója, Michel Houellebecq visszatért egy, a közelgő választásokhoz szorosan kapcsolódó regénnyel. Az Elemi részecskék és a Platform 65 éves szerzője pénteken adja ki 730 oldalas, Anéantir (Megsemmisíteni) című regényének francia kiadását, első kiadásnak jelentős, 300 000 példányban, írja a The Guardian.

Az Anéantir egy 2027-es kitalált elnökválasztási kampányban kezdődik. Marine Le Pen lemondott a Nemzeti Tömörülés éléről, de Éric Zemmour szélsőjobboldali jelölt még mindig vitákat vált ki. Emmanuel Macron elnök egy másik valós figura, akit bár nem neveznek meg, úgy tűnik, szerepel a regényben, akárcsak Bruno Le Maire, a jelenlegi gazdasági miniszter. Le Maire, Houellebecq barátja ihlette Bruno Juge-ot, a történet egyik főszereplőjét.

Michel Houellebecq új regényében egy térdre kényszerült Franciaország jelenik meg

Juge bírálja a leköszönő elnököt (utalva arra, hogy a karakter Macronon alapszik), és egy ponton kijelenti, hogy az államfőnek „egy politikai meggyőződése van, és csak egy… „Azért születtem, hogy elnökké váljak”. A vezető két ciklusa után Houellebecq egy olyan országot mutat be, amely térdre kényszerült, magas a munkanélküliség és a szegénység.

Houellebecq korábbi szatíráiról azt tartják, hogy hatással voltak a francia politikára. 2015-ös Behódolás című bestsellerében Franciaország muzulmán elnököt választ, és a regény félelmet keltett, hogy Franciaország iszlamista hatalomra kerül. A globalizációt és az EU-t kritizáló 2019-es Szerotonin című regénye pedig – Houellebecq köztudottan hevesen euroszkeptikus – a sárgamellényes mozgalmat jósolta meg.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet