A Middlemist Red Magyarország egyik legexportképesebb bandája, ami a harmadik nagylemez előtt áll. Hogyan állnak vele a tagok és az új projektekkel? És a mai magyar indie szcénáról mi a véleményük? Mit gondolnak a tagjai a hírnévről? Nóvé Soma (ének), Papp Dávid (gitár-billentyű) válaszolt kérdéseinkre Deli Soma (basszusgitár) mellett, aki a személyes interjút követően e-mailben állt rendelkezésünkre.

ContextUs: Tegnap töltötte be Deli Soma a 26. életévét, boldog születésnapot kívánunk! Mára tervezitek a bulit?

Nóvé Soma: Igazából a tegnapi, túl jóra sikerült buli az oka, hogy Soma ma elaludt. Az előbb, este hétkor hívott telefonon, hogy most kelt fel. (nevet)

Deli Soma

most, hogy visszakaptam a telefonomat és felébredtem az altatásból a péterfyben, realizáltam mennyire sokan írtatok és milyen kedveseket! nagyon köszönöm mindenkinek, aki gondolt rám az elmúlt pár…

ContextUs: Nem csak Soma szeptember közepi születésnapja, de az időjárás és a fesztiválok vége is jelzi a nyár búcsúját. Hogyan értékelitek ezt az időszakot zeneileg és emberileg? 

N. S.: Egy izgalmas időszakon vagyunk túl, és már vártuk az őszt több szempontból is. Nem koncerteztünk olyan sokat, mint szoktunk, inkább a közelgő Vanishing Pointra és az új albumra koncentráltunk.

ContextUs: Ha már fesztiválok! Meglepő, hogy míg a Sziget Zrt.-hez tartozó VOLT Fesztiválon rendre felléptek, a Sziget Fesztiválon viszont nem. 

N. S.: Valószínűleg az állhat ennek hátterében – amennyire észrevettem –, hogy a Sziget szervezői egyre inkább a külföldi látogatók igényeit veszik figyelembe. A Middlemist Red, magyar rétegzenekar lévén, főleg a saját rajongóikat vonzaná egy ekkora fesztiválon, amiből azonban nincs sok a fesztivál méreteihez képest.

(Az interjú félbeszakadt ezen a ponton. Két rajongólány lecsapott a budai sörözőben a zenekar két tagjára, hogy barátnőjüknek autogrammot szerezhessenek. Kérdésünkre megerősítették, nagyon várják már az új albumot ők is.)

Middlemist Red Interjú
/ Fotó: Komróczki Diána

ContextUs: Noha Soma nincs jelen, de a Facebook-oldalára feltöltött kép szerint ő dolgozott a szóban forgó fesztiválon, még ha nem is az MMR-rel. Tudjátok, milyen minőségben volt jelen? 

N. S.: Rudolf Rebeka (a Middlemist Red PR menedzsere – a szerk.) már évek óta dolgozott a fesztiválokon koordinációs pozíciókban, és megtudta, keresnek valakit erre a munkakörre. Ekkor ajánlotta be Somát. Ő nagyon jó kommunikációs készséggel rendelkezik, aki egyben szerethető ember. Emiatt is vette nagyon könnyedén az akadályokat.

Egymás dalait adja elő a Middlemist Red és a Fran Palermo – Itt a Bánkitó Fesztivál 2019 első 14 fellépője

Vancouverből is várható fellépő, mégpedig a Grammy-díjas kanadai elektroduó, a Bob Moses. A Fran Palermo és a Middlemist Red pedig rendhagyó módon, idén egy közös koncerten, egymás dalait fogják előadni a nagyszínpadon. Emellett színpaddal is újít a Bánkitó, a tó meg a napsütés viszont marad!

ContextUs: Az ősz számotokra több eseményt is tartogat: új album, Vanishing Point szervezése és ugyan ez múlt idő, de közös koncert a Fran Palermóval. Ezen fontosabb állomások az elkövetkező hónapokban azt eredményezik, hogy visszább vesztek a tempóból, kevesebb klubkoncertet adtok?

Papp Dávid: Mit jelent, hogy visszább venni a tempóból? (nevet) Kevesebbet fogunk koncertezni, az biztos, azonban többet fogunk dolgozni más projektjeinken.

ContextUs: Úgy érted, hogy a Vanishing Pointon és az új albumon kívül?

Deli Soma: A másik Soma jelenleg 3 különböző zenei projekten dolgozik az MMR-en kívül, illetve mindannyian elkalandozunk időnként más irányokba. Ez viszont nem hiszem, hogy bármennyire is hátravetné a zenekart a már meglévő lendületben.

Ahogy Dávid is mondta, igyekszünk nagyobb kaliberű, különlegesebb tematikájú koncertekben gondolkodni a jövőben, semmint végigjárni évente kétszer a vidéki klubokat.

Emiatt természetesen a koncertek száma ugyan lecsökken, viszont annál maradandóbb élményt fog nyújtani az a néhány, amit adunk. Elsődlegesen viszont a jövő évet az új album körüli munkálatokra szeretnénk fordítani.

Middlemist Red Fran Palermo Nóvé Soma Henri Gonzo

ContextUs: És ha már új lemez! Egy, júliusban megjelent interjútokból ítélve az új albumotokról még csak pár dal van kész állapotban. Haladtatok azóta?

N. S.: Előrébb vagyunk, az album viszont még mindig nincs kész. Azonban biztos, hogy az egyik dal valószínűleg klippel együtt meg fog jelenni.

ContextUs: Mikor fog debütálni a szóban forgó klip?

N. S.: A közeljövőben. (mosolyog) Ez lesz egyébként a következő, Akvárium-koncertünk apropója is.

ContextUs: Lehet már tudni, milyen címmel debütál a harmadik album?

D. S.: Címet mindig csak akkor adtunk a lemezeinknek, amikor már a kezünkben volt az adott album összes száma, és láttuk magunk előtt, hogyan is lehetne elnevezni a projektet. Ez nagyjából olyan, mint egy gyerek esetében: őt sem lehet csak a lába alapján elnevezni, látnod kell őt teljes egészében, hogy rájöjj, mi az a név, ami a leginkább őt reprezentálja.

Ripple Soul: Mentális utazás a Middlemist Red zenekarral – Kritika

A Ripple Soul tökéletesen hozza a Supersonic Overdrive által megteremtett hangzásvilágot. Az együttes tagjai szívüket-lelküket beletették az új produkcióba, amely meg is látszik a munkán. A Middlemist Redről manapság egyre többet hallani. A neopszichedelikus rockot játszó együttes két éve robbant be a köztudatba, mikor megnyerték az Index online dalversenyét.

ContextUs: A munkásságotok összefoglalójának szánjátok ezt az albumot, mondtátok. Hogyan képződik le ez a dalokon? 

N. S.: Ezt vajon melyikünk mondta? (nevet) Az biztos, hogy harmadik nagylemezünkön sokkal poposabb, up-beat hangzást szeretnénk elérni. Kicsit befogadhatóbbá és a közönség számára könnyebben emészthetőbbé szeretnénk tenni a zenénket.

ContextUs: Ezek szerint reménykedtek abban, hogy rádióbarát dalokat adtok ki a kezeitek közül, amiket játszanak is majd a rádiók?

D. S.: Attól függ, hol beszélünk rádiókról. Itthon annyira siralmas a rádiók helyzete, hogy szinte felesleges egy hozzánk hasonló zenekarnak szignifikáns rádiós lejátszásban gondolkodnia.

És ez nem feltétlenül azért van, mert nem férne el egy frekvenciával rendelkező (tehát nem internetes) adó kínálatában a zenénk. Egész egyszerűen teljesen mást jelent a rádióbarát kifejezés nálunk. Már-már pejoratív értelemmel bír.

Nem igazán volt szempont a mi esetünkben, hogy úgy írjunk dalokat, mit fog lejátszani a rádió és mit nem, így ez a jövőben sem fog befolyásolni minket.

ContextUs: Szokták mondani, hogy a mainstream felé való irány a minőség rovására megy. Nem tartotok, hogy rajongókból ezt válthatja ki?

P. D.: Remélhetőleg nem váltja ki ez belőlük. Sokkal inkább abban reménykedünk, hogy jobban fogják szeretni. A nyári koncerteken néhány dalt már bejárattunk, és úgy tűnt, nagyon szerette a közönség őket.

A fesztivál, ami már műfaji mozgalommá vált – Teljes a Vanishing Point fellépőinek sora

A szervezők – Middlemist Red zenekar és a New Beat, valamint a Dürer Kert – nem titkolt célja, hogy népszerűsítsék a pszichedelikus rock és udvarában található műfajok tehetséges alkotóit. Harmadik évére a Vanishing Point egy “műfaji mozgalommá” kezd növekedni, ahol egy egynapos klubfesztiválon felsorakoztatjuk előttetek a szcéna legmeghatározóbb együtteseit, olvasható a szervezők által küldött közleményben.

ContextUs: Minden vizuális elem – legyen szó az albumok borítójáról vagy a Vanishing Point plakátjáról – hangsúlyos a Middlemist Rednél. Kivétel nélkül Nóvé Soma jegyzi őket. Az új lemez borítója milyen koncepció mentén készül?

D. S.: Ez talán furcsán hangzik, de egy album a hozzátartozó vizuális koncepciót nálunk mindig a legvégén éri el. Első körben megírjuk a dalokat, átgondoljuk, milyen sorrendben szeretnénk őket prezentálni. Megnézzük, mi az, ami belefér, mi az, ami nem. Csak azután kezdünk el gondolkozni akár a borítón, akár bármilyen vizualitáson, miután már a dalok megteremtettek egy bizonyos atmoszférát. Voltaképp egymásból következik a kettő.

ContextUs: A zenekar tagjai szinte sorsszerűen találtak egymásra és az is tudvalevő, Nóvé Soma Ábelt és a másik Somát nem kedvelte az elején. Azt viszont már kevésbé lehet tudni, mi volt ennek az oka.

N. S.: Ábel (Ürögdi Ábel, a banda dobosa – a szerk.) kapcsán már nem is emlékszem, hogy mi volt a probléma. (mosolyog)

És való igaz, hogy volt némi ellenérzésem a másik Somával szemben. Az ember gyakorta esik abba a hibába, hogy túl korán alkot véleményt a másikról.

Azonban nagyon hamar jobban megismertem, és onnantól kezdve semmilyen problémába nem ütköztünk.

ContextUs: Zeneileg egy hullámhosszon vagytok. A Vanishing Point mint hiánypótló indie fesztivál ötletét is közösen találtátok ki? 

D. S.: Igen, abszolút, a fesztivál a zenekar közös ötletéből származik. Nagyon szerettünk volna annak a zenei szcénának, amiben mi mozgunk, létrehozni egy átfogó eseményt.

Middlemist Red – The Beginning of a New Train of Thought (Official Music Video)

‘The Beginning of a New Train of Thought’ first single released of Middlemist Red’s upcoming, 3rd studio album. Out on streaming platforms: 10th of March. Al…

ContextUs: Meg akarjátok lépni a tavalyi korlátokat – akár fellépők számát tekintve, akár azzal, hogy nagyobb kaliberű headlinert hívtok? 

P. D.: Elsődlegesen nem az a cél, hogy minél nagyobb, minél jobban profitáló fesztivált hozzunk létre. Természetesen nem azért, mert kifejezetten nem akarunk profitot termelni. Egyszerűen egy fesztivál pontosan olyan, mint egy vállalkozás: az első néhány évben még nem hoz profitot. Hasonló céljaink vannak a Vanishing Pointtal, mint amilyenek a zenekarral is: jó hangulatú, az adott zenei színteret összefogó egységet kialakítani.

ContextUs: A Bánkitó Fesztiválon a Fran Palermóval egymás dalait adtátok elő. Ez implikálta a szeptember 12-i közös koncertet is? 

N. S.: Az, hogy a Fran Palermóval közösen fogunk fellépni, már februárban tudtuk. A fő oka az volt, hogy mind Henriék, mind mi már évek óta visszatérő fellépők vagyunk azon a fesztiválon.

A szervezőkkel közösen kitaláltuk ezt az extrább koncertet a majdhogynem azonos rajongók számára.

Valószínűleg egyébként közös koncert nélkül is felléptünk volna idén is, hiszen nagyon szeretünk ott játszani, így azonban valami pluszt sikerült hozzátennünk ebben az évben.

ContextUs: Mind Henri Gonzo, mind Nóvé Soma erős személyiség a maguk módján. Sikerült megtalálni a közös hangot a színpadon a két zenekarnak? 

N. S.: A Fran Palermo és a Middlemist Red egészen más belső dinamikával rendelkező zenekarok. Míg mi az összes dalunkat közösen írjuk, addig az FP, amennyire én tudom, Henri számait játssza. Emiatt kicsit tartottunk a közös munkától, viszont hatalmas pozitív csalódás volt.

Middlemist Red Interjú 2019
/ Fotó: Gál Máté

P. D.: Az első pillanattól kezdve összhang volt érezhető, gördülékenyen tudtunk együtt dolgozni. Szerintem nagyon különleges dolog ez, két ekkora zenekar esetében.

ContextUs: A pozitív válaszaitokból ítélve várható újabb közös koncert. Jól gondoljuk?

D. S.: Szerettük volna megtartani ezt a két koncertet egy-egy különleges, megismételhetetlen élménynek. Egyelőre tehát egyáltalán nincsen tervben hasonló kooperáció, de semmi sincs kizárva persze.

ContextUs: Az Index készített egy kisfilmet Henrivel. A Fran Palermo kapcsán Bali Dávid, A38 Hajó programszervezője azt mondta, néhány ezer rajongónál többet nem bír el itthon az a fajta underground műfaj, amit Henriék képviselnek. De mintha ez igaz lenne minden más, hasonló zenekarra is, ha a lélekszámot vesszük figyelembe egy-egy koncerten. 

P. D.: Pontosan így látjuk mi is, azonban azt gondoljuk, ez nem feltétlenül jelent bajt. Emiatt egyébként egyáltalán nem szerepel a terveink közt egy telt házas Sportaréna-koncert. Persze ha akkora érdeklődésre tartanánk számot, nagyon szívesen játszanánk bármelyik arénában. (nevet)

ContextUs: A lélekszám mellett hogyan látjátok általánosságban az underground közeget ma Magyarországon?

P. D.: Nagyon összetartó és támogató a magyarországi indieszcéna. Azt gondolom, más műfajra ez nem jellemző, mint például akik profit szempontjából más szinten mozognak, mint mi.

Egy óriási rajongótábort magáénak tudó, nagy koncerteket adó bandának nincs szüksége más, ismert előadók ismeretségére. Ezzel ellentétben a mi, jóval kisebb közegünk főként ezekből a kapcsolatokból tud építkezni.

Fontos még megjegyezni, hogy nem csak szakmai kapcsolatokról van itt szó, hanem személyesekről is. És ha már a Vanishing Pointról beszéltünk: annak az ötlete nagyban származott ebből az élményünkből.

Middlemist Red: “Azért tartunk mi, magyar bandák valamerre” – Interjú

Kevés zenekar mondhatja el magáról, hogy már a megalakulás után nem sokkal egy raklapnyi rangos díjat bezsebeltek. Sőt, nemzetközileg is. De hogyan tovább? Mi kell a külföldi hírnévhez? Middlemist Red, Nové Soma, Deli Soma, Papp Dávid, Ürögdi Ábel. Anglia, London

ContextUs: Egy korábbi, nekünk adott interjútokban vettük górcső alá a lehetőségeket a külföldi karrier kapcsán. Mint mondtátok, a külföldi, kisebb klubokban adott koncertek arra is jók, hogy kapcsolatokat építsetek ki. Sikerült? 

N. S.: Igen, abszolút, hiszen nagyon szeretünk utazni, így a turnék nemcsak zeneileg izgalmasak a számunkra. Legtöbbször showcase fesztiválokra megyünk, ahol egyébként a kapcsolatépítés kiemelten lényeges. A magyar közönséghez persze semmi nem hasonlít, akármerre jártunk eddig Európában.

ContextUs: Mi a különbség a kettő között?

D. S.: Amíg egy magyarországi koncertünkre a rajongók jönnek el, addig ez az európai városokban teljesen másképpen működik. Volt egy fellépésünk, amire leginkább harminc-negyvenes arcok voltak kíváncsiak.

ContextUs: Jövőre várható egy újabb külföldi turné – akár Anglia? 

P. D.: Még idén indulunk turnézni! Az úti cél Németország és Hollandia. A jövőévi koncertekről pedig épp mostanság folynak a megbeszélések.

ContextUs: Elárultok belőlük valamit?

N. S.: Egyelőre semmi konkrétat nem tudunk mondani, de Angliába mindenképp szeretnénk visszamenni.

Middlemist Red – Perfectly Blue / live @ Trafó House

Middlemist Red is a neo-psych band from Hungary, Budapest. This video was recorded when they were performing at Trafó House of Contemporary Arts, at the end …

ContextUs: Manapság egyaránt divatosnak számít a kivándorlás gondolata és az itthoni erőteljes tenni akarás is. Ti inkább a világhírt vagy az itthoni zenei közeg előre mozdítását választanátok?

P. D.: Azt gondolom, a kettő nem zárja ki egymást feltétlenül. Természetesen szeretnénk híresek lenni, de nem azért, hogy mindenki tudja a nevünket. Az viszont fontos nekünk, hogy felléphessünk az általunk nagyra tartott fesztiválokon.

ContextUs: Melyek azok?

P. D.: A Glastonbury, a Coachella és a Levitation fesztivál. Na, emiatt megérné, ha külföldön népszerűek lennénk! Ezekre nagyon jó lenne, ha a Middlemist Red kijuthatna. De ehhez természetesen az itthoni ismertség is fontos.

CV

A Middlemist Red pszichedelikus rockzenekar 2012 októberében alakult. Tagjai: Nové Soma (vokál, gitár), Deli Soma (basszer, háttérvokál), Papp Dávid (gitár, billentyű) és Ürögdi Ábel (dob, háttérvokál). Négy évvel ezelőtt, 2014-ben adták ki első lemezüket, Supersonic Overdrive címmel. Ezt követte 2016-ban az Evermore EP-jük, majd második nagylemezük, a Ripple Soul, szintén abban az évben. 2014-ben az Index versenyén elnyerték az év magyar dala díját a Single Switcherooval. Ugyanabban az évben a Deezer Young Guns versenyét is megnyerték. Egy évvel később, 2015-ben pedig a hazai Fonogram-díjat zsebelték be Az év felfedezettje kategóriában. Jelenleg új albumukon dolgoznak, amely jövőre, 2020-ra jelenik meg. Az ő nevükhöz fűződik a Vanishing Point fesztivál is, amely idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.