Többen láthattunk olyan, forgatáson készült felvételt, ahol a szereplők zöld háttér előtt, stúdióban játszanak. Filmek esetében a látvány az egyik legfontosabb szempont, így a digitális utómunkálatok varázslatával Hollywood szinte tökéletesre fejlesztette azt. Csak a képzelet szabhat határt. Az utóbbi években azonban a zöld vászon és a chroma key technika már nem pusztán a filmipar privilégiuma, könnyen használhatja bárki. De miért zöld a greenbox?

A chroma key technika

A filmekben a CGI (teljes nevén Computer-Generated Imagery, szabad fordításban számítógépen létrehozott képanyag) technológia drámai módon fejlődött az 1980-as évek óta, a valósághű környezetek, szörnyek, lények, és épületek létrehozásának művészete virágzik. A 2014-ben készült Csillagok között című filmben az űrutazás és az idő tágulásának lenyűgöző feltárása gyönyörű hatású munkákat tartalmaz.

De kiemelhetném még a 2016-os A dzsungel könyvét, amelyben a kevés kelléken kívül a film egyetlen valóságos szereplője Mowgli. A zöld vásznat számos nagy sikerű filmben és sorozatban is használják, mint például a Trónok harcában, a Mátrixban, A Gyűrűk Urában vagy a Marvel-filmekben.

Miert Zold A Greenbox Vaszon
Jelenet A Bosszúállók – Végtelen Háború Című Filmből, Ahol Egy Csapat Futása Valójában Stúdióban, Futópadon Történt Greenbox Alkalmazásával. Ezen Felül Természetesen Vfx, Cgi Effektek Segítették A Végső Munkálatokat / Fotó: Warner Bros.

Bár a technológia összetettnek tűnhet, Hollywood az 1940-es A bagdadi tolvaj óta használ chroma key-t (a szakirodalom szerint a chroma színtelítettséget, a chroma key pedig színre kulcsolást jelent). A technika során elektronikus képeken egyetlen szín vagy fényerő értéket izolálnak, majd átlátszóvá teszik az utómunkálatok során. Ez lehetővé teszi egy másik felvétel elhelyezését az eltűntetett szín alatt. A trükkel az a hatás érhető el, mintha valóban a háttérbe montírozott kép vagy videó helyszínén játszódnának az események.

Kék vagy zöld greenbox?

A zöld vászon szinte a chroma key szinonimájává vált, noha gyakorlatilag bármely szín esetén működik a technika. A lényeg, hogy a háttér könnyen leválaszthatóvá váljon: színe egyenletes legyen, eltérjen a színész bőrszínétől vagy hajszínétől.

Kezdetben javarészt kék vásznat használtak a kívánt hatás eléréséhez, az idő múlásával azonban felismerték, hogy a zöld általában alkalmasabb háttérszín, mert a digitális fényképezőgépek érzékenyebbek rá – írja cikkében a Shoot System. Bár ma is gyakran dolgoznak kék színű háttérrel, ha elengedhetetlen a zöld jelmez vagy kellék. Így történt a 2002-es Pókemberben is, ahol a készítőknek kék vásznat kellett választaniuk a Zöld Manó effektusainak elkészítéséhez. Komplikált esetekben – Az Igazság Ligájában, Superman és Zöld Lámpás közös jeleneteiben – további trükkökhöz és speciális effektekhez szükséges folyamodni.

Túl zavaros CGI

A filmkészítők lelkesen használják a CGI-t, a technológia ugrásszerű fejlődésének köszönhetően pedig elképesztő dolgokat készíthetnek a zöld vászon és a számítógép segítségével. Viszont a digitális effektusok féktelen alkalmazása sokszor túlzásnak tűnik. Erre példa a 2017-es Tarnsformers: Az utolsó lovag, ahol a csatajelenetek gyönyörűen koreografáltak, csak éppen a néző alig tudja követni, mi történik, a túl dinamikus, túl zavaros, hipervalóságos CGI miatt.
De megemlíthetném még a Zsivány Egyes (2016) utolsó jelenetét, amikor az ifjú Leia hercegnő megkapja a Halálcsillag terveit.

Ingvild Deila norvég színésznő motion capture technológiával felvett jelenetébe végül utólag illesztették be digitálisan a fiatal Carrie Fisher arcvonásait. Az eredmény szerintem ugyan egy kicsit műanyag hatású lett, de a Star Wars-rajongók így is imádták.

Princess Leia Ending Scene - Rogue One: A Star Wars Story (2016) (HD)

Rest in peace, Carrie. All rights belong to Disney and Lucasfilm. I don't own any of this and do not intend to earn money for this.

A szintén 2016-os Egyiptom istenei pedig nem csak a színészi játékot és a forgatókönyvet tekintve rossz példa – nem a cikkünk témáját tekintve –, de a filmben használt vizuális effektek videójátékok szintjén ragadtak. 

És ha már fiatalítás! Nagy szenzáció volt, amikor Martin Scorsese bejelentette, új filmjében, a The Irishmanben (Az  ír) Robert De Nirót és Al Pacinót és Joe Pescit megfiatalítják CGI segítségével. A százmilliókból készült Netflix-filmet rengeteg kategóriában jelölték a 2020-as Oscar-díjátadóra, de végül nem sikerült bezsebelni egyet sem. Noha a Rotten Tomatoes filmes kritikai oldal 100%-os aránnyal mutatja a filmet, ami azt jelenti, élete legjobb filmjét készítette el. Mi is méltattuk filmkritikánkban.

Mindazonáltal sokkal érdekesebb, hogy a CGI-os megoldás nem sikerült a legjobbra. A legnagyobb fricskát egy videókészítő vloggertől kapta a Netflix. Egy Johnny Cybernetic YouTube-felhasználó elhatározta, hogy megcsinálja saját, amatőr eszközeivel, egészen konkrétan egy ingyenes szoftverrel, hátha jobban sikerül, mint a százmilliós költségvetésből készült Az ír.

The Irishman De-Aging: Netflix Millions VS. Free Software!

Click to subscribe for more videos: https://www.youtube.com/c/iFake?sub_confirmation=1Click for more DeepFake videos: https://www.patreon.com/iFakeIt took 7 ...

Szemmel látható a különbség a vlogger állítása szerint 7 nap alatt elkészített változat és az eredeti között.

Bárki számára elérhető a greenbox zöld vászna

Mára a zöld vászonnal készített mozgókép nem csak a filmipar kiváltsága. Megjelenik a divatiparban, klipforgatásokon, híradókban, reklámokban, fotóstúdiókban és YouTube-videókban. A koronavírus-járvány miatt a mozik (is) hosszú hónapokon keresztül zárva tartottak, az emberek zöme pedig több időt töltött otthon. A videós tartalmak iránti megnövekedett kereslet az egekbe emelte a streaming szolgáltatókat és a YouTube megtekintéseit.
A videómegosztó nagyhatalom tartalomgyártóinak egy része előszeretettel használja a technikát, hiszen a vászon gond nélkül beszerezhető, és nem szükséges kvalifikált tudás vagy különleges program a háttér szerkesztéséhez.
Kapcsolódó cikk
Ha valaki a technika elsajátítására adná a fejét, könnyedén talál oktatóviedót, gyorsan megrendelheti online a vásznat és neki is kezdhet a gyakorlásnak. Természetesen szükséges a megfelelő informatikai háttér, illetve néhány dologra érdemes odafigyelni, például a ruha színére és a megfelelő megvilágításra. De, ha ezeket szem előtt tartjuk, mi is csodálatos dolgokat alkothatunk.

A cikk forrásául a Mentalfloss, a Creative Bloq írásait használtuk fel.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet