Kortárs magyar irodalmi művek lexikona jelenik meg a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) és az MMA Kiadó gondozásában június 1-jén. Az 1956 és 2016 közötti időszakot feldolgozó lexikon 333 szerzőtől összesen 655 szócikket tartalmaz.

Nem szelektáltak világnézeti, ideológiai szempontok szerint

A gyűjtemény kiadását az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet által 2018-ban indított Magyar irodalmi művek 1956-2016 című kutatási projekt előzte meg, amelynek eredményei 2019-től ingyenesen elérhetőek az interneten – idézik fel az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményben.

Mint írják, a nyomtatásban megjelenő kiadvánnyal a szerkesztők célja a kortárs magyar irodalom értékeinek tudatosítása és népszerűsítése.

Mma Mmki Kortars Magyar Irodalmi Muvek Lexikon
A Lexikon Átfogja A Teljes Kortárs Irodalmat, Nem Szelektál Világnézeti, Ideológiai Szempontok Szerint / Fotó: Romina Bm / Unsplash
Hiánypótló munka, mert éppen ennek az időszaknak az irodalmi művei épültek be legkevésbé a kulturális emlékezetbe. A lexikon átfogja a teljes kortárs irodalmat, nem szelektál világnézeti, ideológiai szempontok szerint – hangsúlyozzák.

A magyar literatóra gazdagságára hívja fel a figyelmet

A 960 oldalas kötet műközpontú, felhívja a figyelmet a magyar literatúra gazdagságára, éppen ezért egy szerzőtől legfeljebb öt művet szerepeltet.
A szócikkeket a kutatócsoport tagjai, valamint felkért külső szakértők válogatták és írták.

A kutatócsoport, egyben a szerkesztőbizottság vezetői Pécsi Györgyi és Falusi Márton, tagjai pedig Elek Tibor, Jánosi Zoltán, Márkus Béla, Nagy Gábor, Papp Endre, Smid Róbert, Sturm László, Szörényi László, Toldi Éva, Tóth László és Vasy Géza – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet