Moldova György és Palotás Katalin decemberben tartották az esküvőjüket, de csupán fél év boldogság jutott nekik. Az író özvegye az utolsó pillanatokban is fogta a férfi kezét.

Moldova György 88 éves korában hunyt el családi körben. Özvegye, Palotás Katalin megtörte a csendet, és részleteket árult el az író haláláról, írjaBlikk

Borzalmas volt átélni Gyuri haláltusáját. Az ember tehetetlen és kiszolgáltatott. Próbáltunk vigyázni egymásra, odafigyelni a másikra.

“Folyamatosan mondtam Gyurinak, hogy keressünk egy másik háziorvost. Egy idős úr kezelte korábban, és én azt akartam, hogy jobb, gondosabb kezekbe kerüljön. A vérnyomását úgy-ahogy szinten tartották a gyógyszerek, de a szíve… A beteg szíve rendkívül rossz állapotban volt. Néha néztem őt, és próbáltam belelátni – merthogy ő soha nem panaszkodott. Soha, de soha! Magában élte meg az esetleges fájdalmakat, a rosszkedvet, és mindazt, ami nem tetszett neki ebben a világban, s ebben a szerencsétlen sorsú országban.”

Teljes az életműve, és ez megnyugvást ad nekem is. Sokszor beszélgettünk a magunk mögött hagyott évekről, évtizedekről és az előttünk álló időszakról. Mindig hangsúlyozta: már megírt és kiírt magából mindent.

“Igazából már nem voltak tervei, csak élvezni akarta ezt az életfolyamnak nevezett valamit. Minden a legnagyobb rendben van – emlegette. Nem félt a haláltól, soha nem is beszélt róla. Talán a rosszulléte előtti utolsó napokban éreztem rajta valami bizonytalanságot.”

“Kilenc napig volt eszméletlen. Az orvos, aki megvizsgálta, azt mondta, menthetetlen, és nincs értelme kórházba vinni. Ültem az ágyánál, fogtam a kezét, és a nyolcadik napon már szinte könyörögtem, hogy legyen vége a fájdalmai miatt, amiről ő már nem tudott. Hálás vagyok a sorsnak, hogy mellette, a közelében élhettem, de innen messzire kell mennem, és Szegeden próbálok majd új életet kezdeni. Vagy inkább életben maradni…”

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet