Kihirdették a fiatal íróknak és irodalmároknak, valamint drámaíróknak szóló Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj és Örkény István drámaírói ösztöndíj 2021. évi nyerteseinek névsorát.

Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj fiataloknak

A Petőfi Irodalmi Múzeum által meghirdetett ösztöndíjak célja, hogy segítséget nyújtson tehetséges alkotóknak a pályakezdéshez.

A Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíj a fiatal írókat, irodalmárokat segíti szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti művek létrehozásában, az Örkény István drámaírói ösztöndíj célja, hogy új magyar színművek létrejöttét támogassa, áll a PIM közleményében.

Moricz Zsigmond Irodalmi Osztondij Orkeny Istvan Dramairo Osztondij 2021 Nyertesek
A Rangos Irodalmi Ösztöndíj Idén 13 Fiatal Írót Illet / Fotó: Fortepan / Kurutz Márton

A Móricz Zsigmond Irodalmi Alkotói Ösztöndíj kuratóriuma március 11-i ülésén döntött az idei ösztöndíjakról. A meghirdetett felhívásra összesen 125 érvényes pályázat érkezett. A kuratórium két fordulóban hozott döntést a 13 nyertes – Biró István, Biró Zsombor Aurél, Élő Csenge Enikő, Gódza Csilla Boglárka, Hegedüs Veronika, Horváth Florencia Dorina, Jánoki-Kis Viktória, Kertész Dávid, Locker Dávid Mátyás, Nagy Lea, Regős Mátyás, Székely Márton Áron és Székely Zoárd – személyéről. Az első szavazási fordulóban a beérkezett pályázatok közül a legjobb 30-at választották ki, majd közülük a második fordulóban 13 pályázót jelöltek ki ösztöndíjasnak.

Pályakezdő drámaírók mutatkoznak be az Örkény István drámaíró ösztöndíjnak köszönhetően

Az Örkény István drámaírói ösztöndíj célja, hogy új magyar színművek létrejöttét segítse, lehetőséget adjon fiatal pályakezdő drámaíróknak, akik eddigi irodalmi vagy színházi munkájukkal igazolták vonzódásukat a műfajhoz. A pályázat szakmai lebonyolítója a PIM és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet.

Kapcsolódó cikk

Az Örkény István Drámaírói Ösztöndíj kuratóriuma március 9-én és március 12-én tartott ülésén döntött az ez évi nyertesekről. A döntésnek megfelelően a 32 pályázó közül ösztöndíjban részesül Darvasi Áron Sündisznótánc, Horváth János Antal Csak egy kis munka, Kondacs Gergely Pál Bunker és Szabó Róbert Csaba Szeptember végén című pályaműve.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet