Amikor egy új lakásba költözünk, vagy a meglévő fürdőszobát átalakítjuk, a mosdó esetében is dűlőre kell jutnunk. Azt gondolná az ember, hogy a mosdókagyló kiválasztása az egyik legegyszerűbb feladat, pedig sok mindent kell mérlegelni, ráadásul a piacon már tömérdek márkával és termékcsaláddal találkozhatunk.

A mosdókiválasztás legfőbb szempontjai

Napjainkban már rengeteg kollekció közül lehet választani a mosdókagylók piacán is. A legismertebb porcelántól kezdve az elegáns öntöttmárvány mosdón át már akár kőből készült mosdót is vásárolhatunk.

A kiválasztásunkat befolyásoló egyik legfontosabb ismérv a fürdőszoba alapterülete, illetve a mosdó számára kialakított rész nagysága. Ha a berendezések a kialakítást lehetővé teszik, akkor el kell dönteni, hogy szabadon álló, pultra fektetett vagy szekrénybe beépített mosdót szeretnénk-e.
Következnek az esztétikai szempontok, milyen formavilág illik hozzánk, illetve a már meglévő fürdőszobai bútorokhoz, kiegészítőkhöz. De mindennél fontosabb, hogy milyen lesz az adott szaniter időtállósága, anyaga, hiszen a mosdókagyló használatát nem néhány évre tervezzük.

Kulcskérdés a hőérzet

Nem is gondolnánk, de a mosdók anyagukat tekintve más hőmérséklettel rendelkeznek. Fontolóra kell venni, hogy zavar-e minket, ha esetleg reggelente egy hűvösebb szaniterhez kell hozzáérni, amikor készülődünk.
Milyen gyakran lesz használatban az a mosdó és hogy tervezzük takarítani? Mennyire vagyunk háklisak egy-egy ottmaradó vízcseppnyomra vagy tisztítószer foltra?

A javítás is mérlegelendő!

A mosdókagylók esetében is bármikor bekövetkezhet baleset. Ráesik, ráfolyik valami, amely foltot vagy hajszálér-berepedéseket hagy maga után. Nem mindegy, hogy mennyire tudjuk letisztítani, és hogy egyáltalán tudjuk-e javítani.
A legközkedveltebb mosdókagylótípus a porcelán. Sokan szeretik könnyű tisztíthatósága, idő- és hőállósága miatt. A zománc és rozsdamentes acélanyagok is közismertek, de velük már vigyázni kell, könnyen megsérülhetnek és bizonyos vegyszerek foltot hagyhatnak a felületükön.
Léteznek már tiszta üvegből készült mosdótálak is, a lehető legerősebb üvegből, de nem kell hangsúlyozni, hogy bármilyen edzett is az az üveg, a legkönnyebben sérül. A tisztításáról nem is beszélve, hiszen egy üvegmosdó csak akkor gyönyörű, ha makulátlanul csillog.
Az elképzeléseknek csak a fantázia szabhat határt, amikor a fából faragott, betonból kiöntött vagy kőből készült mosdókra gondolunk. Azonban, ha ezekkel bármilyen sérülés történik, szinte csak a csere segíthet.

Az öntöttmárvány mosdócsaládok

Ha nem szeretnénk lemondani sem a minőségről, sem az esztétikumról, az öntöttmárvány mosdó a legjobb választás, speciális ötvözetű, kizárólag természetes anyagokból öntött kialakításának köszönhetően. Tisztítása gyors és egyszerű.
Ha pedig netán javításra szorulna, az is könnyen megoldható egy javítókészlet segítségével. A Gemini-Duo webáruházban számos öntöttmárvány mosdó közül választhatsz sok más szanitertermék mellett.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

csimpistore.com - 2022 június - LinkMarketing - 2

Maradjunk kreatívak!

A kreativitás csak akkor valósulhat meg, ha a fantáziánk szabadon, kötöttségektől mentesen szárnyalhat.

Nincs több cikk