Több mint 500 millióért árverezték el az ismert műkincskereskedő eklektikus műgyűjteményét

Elárverezték a híres műkincskereskedő, Oliver Hoare gyűjteményét Christie’s aukciósházban, írja a The Art Newspaper.

Október 25-én a 123 darabból álló Hoare-gyűjtemény elárverezésével több mint másfél millió font összeg folyt be.

unicorn and lady
Lady and Unicorn / Fotó: Christie’s

Az eklektikus gyűjteményben olyan ritkaságok is voltak, mint a XIX. századi indiai Fraser Album, Man Ray-litográfia, egy Concord gép turbinájának darabja is.

Máig nincsenek meg a tettesei minden idők egyik legnagyobb műkincsrablásának

Huszonkilenc éve, 1990. március 18-án történt minden idők egyik legnagyobb műkincsrablása. Ismeretlen tettesek csaknem félmilliárd dollár értékben vittek el festményeket a bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeum. Az alkotásokat – köztük Rembrandt és Degas műveit – a mai napig nem találták meg.

Az aukció egyik legnagyobb ritkasága egy XVI. századi Lady and Unicorn kárpit, amely csak múzeumokban lelhető fel. A műkincs kétszer annyiért – közel 540 ezer fontért – kelt el, mint amennyit Hoare fizetett érte 2017-ben. Azonban a 1-1,5 millió fontra becsült értékű perzsa misztikus vers példánya, a Jam-i Jam nem kelt el. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a Timurida-kézirat eredete máig vitatott.

Diana és Oliver Hoare
Diana hercegnő és Oliver Hoare / Fotó: Mirror

Oliver Hoare nem csak gyűjteményével, hanem személyével is elvarázsolta az embereket, hiszen még Diana hercegnőre is hatással volt Hoare karizmája. A gyűjtemény viszont nem csak Hoare kiváló műérzékére bizonyíték, hanem kimeríthetetlen életszeretetére is.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból