Müller Cecília tiszti főorvos Szent Adalbert-díjat kap, aminek alapítói Müller szülei

A Szent Adalbert-díjat adományozza a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Müller Cecília országos tiszti főorvosnak, az elismerést csütörtökön délután a fővárosban adják át.

A koronavírus-járvány alatti munkája miatt

A Szent Adalbertről (az esztergomi egyházmegye védőszentjéről, aki megkeresztelte Szent Istvánt) elnevezett díj odaítéléséről ellenszavazat nélkül döntött a KÉSZ elnöksége.

muller cecilia tiszti foorvos hany eves dij
Az Operatív Törzs utolsó sajtótájékoztatóján Müller Cecília / Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az elismerést többek között azért a munkáért nyújtják át, amelyet az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány alatt, a veszélyhelyzet elrendelése után végzett.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Müller Cecília márciustól kezdve úgy vette fel a hirtelen rászakadt közszereplés sebességét, mintha ezer éve, nap mint nap ezt csinálta volna, és többek között ezért egy ország kedvelte meg[/perfectpullquote]

– emelte ki a KÉSZ.

“Csak tette a dolgot rendületlenül”

A KÉSZ úgy tapasztalta, hogy az országos tiszti főorvos egy olyan keresztény ember, aki mindig mosolyog, akkor is, amikor komoly.

“Bármi dőreséget mondtak neki, bármi aljasat kérdeztek tőle, bármily ocsmányságot rajzoltak róla, a szeme sem rebbent, csak tette a dolgát rendületlenül, és beszélt a gyógyulásról a betegnek, a védekezésről az egészségesnek, az unokáról a nagymamának, a szülőkről és a nagyszülőkről a gyerekeknek, a kisbabákról a fiataloknak. Az életről magáról, a kézmosástól a szent házasságig, a születéstől a meghalásig” – indokolta a díj odaítélését a KÉSZ. Vélhetően a kritikák alatt azt érthette a KÉSZ, amikor Wass Albertet idézett Márai Sándor helyett.

Magyarországon elsőként sikerült izolálni az új koronavírust

Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: Magyarországon elsőként sikerült izolálni az új koronavírust (SARS-CoV-2). Az országos tisztifőorvos gratulált a szakértőknek, és azt mondta, ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcinafejlesztésre, illetve a kórokozó jobb megismerésére. A vírus elleni védőoltás kifejlesztése természetesen hosszú időt, akár éveket is igénybe vehet, ennek ellenére komoly előrelépésről van szó.

Hozzátette, Müller úgy beszélt Istenről, hogy sosem, vagy nagyon ritkán, csak úgy „véletlenül” ejtette ki a nevét, mégis mindig róla beszélt. Éppen ezért a KÉSZ szerint az országos tiszti főorvos egy olyan keresztény ember, aki nem tesz látható csodát, mégis megigéz és eléri, hogy rádöbbenjünk: őt nem lehet nem szeretni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A tájékoztatók alatt mindenkivel elhitette, hogy éppen hozzá beszél, szavahihetően, közvetlenül, érthetően, egyszerűen, magyarul, köznapi dolgokról. Ő olyan hívő keresztény, aki nemcsak gyakorolja a hitét, hanem másokat is segít az út megtalálásában, és akinek szülei a KÉSZ alapító tagjai Tolnán[/perfectpullquote]

– fűzték hozzá.

Korábban két kormánypárti politikus is megkapta a díjat

A Szent Adalbert-díjat a KÉSZ 2011-ben adta át először, akkor Járóka Lívia európai parlamenti képviselőnek, azóta pedig mások mellett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Velkey György orvos, az MRE Bethesda Gyermekkórház főigazgatója és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom is megkapta az elismerést.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból