Wendy Ewald tanárnő-fotográfus a szegénysorsú gyerekek kezébe adta a kamerákat, és arra biztatta őket, hogy örökítsék meg mindennapjaikat és álmaikat.

Vidéki gyerekek kamerával a kezükben

A művészeti nevelés a mélyszegénységben, elmaradott térségekben élő gyerekek számára rendkívüli kitörési lehetőséget jelent. Nemrég számoltunk be a lagosi balettozó srácokról, de említhetjük Balogh Rodrigó Roma hősök oktatási módszertanát is. Néhány napja az ország empatikusabb része egy emberként háborodott fel, amikor L. Ritók Nóra alapfokú művészeti neveléssel foglalkozó Igazgyöngy Alapítványának támogatását a felére csökkentette a kormány a járványkezelésre hivatkozva. Wendy Ewald fotós történetéből azt is megtudhatjuk, hogyan alakult régi tanítványai sorsa.

Wendy Ewald Tancolo Gyerek
A Vörös Csillag Égbolt Felé / Fotó: Denise Dixon

Amikor Wendy Ewald 1976-ban, frissen végzett New York-i tanárként a Kentucky állambeli Letcher megyébe utazott, nem sejtette, hogy annyira megfogja az Isten háta mögötti vidék, hogy hat éven át ott marad tanítani. A fiatal tanárnő időközben elkezdett fényképészettel foglalkozni, hobbiját pedig szívesen megosztotta tanítványaival. Azokban az iskolákban, ahol tanított, sötétkamrát alakított ki és fotózást, nyomdászatot és könyvkötést tanított a gyerekeknek, írja a The Guardian.

Tekintélyes brit lap nem győzi dicsérni Bogdán László polgármestert

Mese egy faluról címmel jelentetett meg nekrológot Bogdán Lászlóról, Cserdi július 14-én elhunyt polgármesteréről a The Economist , amit a Magyar Narancs szúrt ki. A lapban méltatják Bogdán t, akit egyszerűen csak a “cserdi csoda” letéteményesének tartanak. Polgármestersége alatt a 350 lelkes faluban az omladozó házak és a bűnözés helyét egyre inkább a rendezett élet vette át.

„Vettem egy csomó fényképezőgépet, és 10 dollár fejében adtam oda a gyerekeknek. Fontosnak éreztem azt beléjük nevelni, hogy van értelme és értéke annak, amit a saját tulajdonukban lévő eszközzel végeznek” – nyilatkozta Ewald.

Először 1985-ben jelent meg a Portraits and Dreams: Photographs and Stories by Children of the Appalachians (Portrék és álmok: az Appalache-hegységben élő gyerekek fotói és történetei) című kiadvány, amely a vidéki szociofotográfiában mérföldkőnek számított.

Most újra, az eredetihez képest még több fotóval adták ki a kötetet, amely helyi, szegény körülmények között nevelkedő, de gazdag képzeletvilággal rendelkező gyerekek szemével láttatja a vidéki Amerikát.

Az elmosódott, fekete-fehér, szemcsés fotókat Ewald témánként (önarcképek, állatok, családi portrék, álmok) kategorizálta.

Maguk mögött hagyták a nyomort

Az árulkodó családi fotókon láthatjuk, ahogy piszkos ruhájú gyerekek mocskos falak előtt pózolnak. Egyikük a legnagyobb bátyja arcképét mutatja, aki öngyilkos lett, miután hazatért Vietnamból. Veszteség, szomorúság és a túlélésért vívott harc árad a képekről. Bántalmazott gyerekek, akik közelről látták a halált is. Ez utóbbi aggasztotta őket, hiszen férfi rokonaik, akik közül sokan a szénbányában dolgoztak, gyakran szenvedtek a bányászokra jellemző tüdőbetegségekben. Gyakran álmodtak is a halálról.

Appalache Foto Ewald
Öreg Lovam Hátán / Fotó: Russell Akemon

„Ezek a gyerekek felnövekedve közvetlen közelről, a mindennapjaikban tapasztalhatták meg az élet körforgását. A halál folyamatosan jelen volt életükben: a felnevelt haszonállatokat levágták, és kiskoruktól kezdve vadásztak. A fegyverek, a lövöldözés és az alkoholizmus az életük részének számított. Szabadon, egész nap a hegyekben csatangolhattak, gátat, búvóhelyeket építettek maguknak. Az erdőt úgy ismerték, mint a tenyerüket” – mesélt Ewald tanítványai életmódjáról.

Sergio Purtell képei visszarepítenek a ’70-es és ’80-as évek Európájába

Sajnos, idén a gondtalan vakációzás lehetősége csak kevesek kiváltsága lesz, sokaknak marad az álmodozás. Jó esetben, a saját régebbi nyaralós képeinket nézegetve gondolatban visszatérhetünk kedvenc városainkba, tájainkra. Ezt tette Sergio Purtell fotós is, aki saját képeit egy sorozat alá, könyvbe rendezve megosztotta a nagyközönséggel legszebb emlékeit fiatalkori, szabad nyarairól.

Legtehetségesebb tanítványa Denise Dixon volt, akinek fotói ösztönösen kiemelkedő kompozíciós készségről és élénk képzelőerőről tesznek tanúbizonyságot. A Reaching for the Red Star Sky című sorozatban a kislány önfeledten táncol egy vakolatlan téglaház előtt, ami kettéosztja a teret. Úgy tűnik, mintha teljesen megfeledkezett volna a kameráról, de ahogy utólag kiderült, teljesen tudatosan készült a fotó.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Megmondtam a barátnőmnek, hogy milyen messze álljon a géppel, és hogy akkor exponáljon, amikor szólok neki. Szeretem a mozgásban lévő embereket fotózni[/perfectpullquote]

– mondta utóbb Dixon, aki ikertestvéreit is szívesen fotózta.

2008-ban Ewald találkozót szervezett volt tanítványainak. Akkor derült ki, hogy a legtöbben a ’70-es évek végétől nem is látták egymást. Sokaknak sikerült kitörniük a szegénységből, egyetemre jártak, szakképesítést igénylő munkát vállaltak helyben vagy távolabbi vidékeken. Mindannyian jó érzéssel emlékeztek vissza a fotós képzésre.

A Portrait of Britain 2020-as díjazottjai mondják el, milyen eddig a 2020-as év

Idén ötödik évfordulóját ünnepli a Portrait of Britain pályázat, amelyen több mint 200 művész vett részt. A 100 díjazott fotográfus olyan komoly témákat boncolgatott munkáikon, mint a Black Lives Matter mozgalom, a Brexit vagy a koronavírus-járvány. A művészek nem csak az idei év nehézségeire, de annak sokszínűségére is rávilágítottak.

„Azok az ismeretek, felismerések, amelyeket fotósként, történetmesélőként a kreativitásuk kibontakoztatása közben elsajátítottak, egész életükre hatást gyakoroltak. A tanítványaimtól azt a munkámban örökérvényű elvet tanultam, hogy a mások és a magam látásmódja szerint is meg kell mutatni a világot” – írta könyve utószavában a fotós-tanárnő.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.