A múzeumok a Black Lives Matter-plakátok gyűjtése mellett a tüntetők elbeszéléseit is dokumentálják szerte Amerikában.

Fontos történelmi eseményként dokumentálják

A BLM-tüntetések egyik legkritikusabb momentuma volt a Lafayette téren zajló demonstráció, amikor a tüntetők a Fehér Ház elé vonulva követeltek igazságot George Floyd számára.

Muzeum Black Lives Matter
A Tüntetések Kellékei / Fotó: Orange County Regional History Center

A Black Lives Matter-tüntetők számos plakátot és George Floyd számára igazságot követelő falfirkát hagytak maguk után. Ezzel szimbolizálva tiltakozásukat. Számos múzeum döntött úgy, hogy begyűjti ezeket a plakátokat és a tüntetéseken használt felszereléseket, írja a The Guardian.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Összességében, a plakátok és a tüntetéseken használt eszközök begyűjtésével valós időben őrizhetjük meg a történelmi eseményt[/perfectpullquote]

– magyarázza Maggie Shum a Notre Dame Egyetem politikai szakértője.

A plakátok mellett fotókat, média posztokat, videókat és arcmaszkokat is begyűjtenek az intézmények. A Orange County Regional History Center kurátora, Pamela Schwartz a tüntetésen fellehető tárgyak gyűjtése mellett a résztvevők történeteit, interjúk formájában örökíti meg.

Videófelvételeken őrzik meg a résztvevők történeteit

A washingtoni The National Museum of American History szintén elkezdte kialakítani saját gyűjteményét az aktuális eseményekről. Már közel 300 ezer darab tárgyat őriznek különböző politikai eseményekről. A gyűjteményt most újabb 30 tárggyal egészítették ki a Lafayette téren zajlott tüntetések kapcsán.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Azon dolgozunk, hogy megőriztük ezt az eseményt a jövő generációja számára, amely a világjárvány kellős közepén történt. Az emberek az életüket kockáztatva tüntettek[/perfectpullquote]

– foglalja össze Tsione Wolde-Michael, az intézmény kurátora.

Amerika-szerte tűnnek fel a hatalmas Black Lives Matter-feliratok a nagyvárosokban

Ahogy május végén George Floyd halála után városról-városra elterjedtek a tüntetések Amerikában, majd Európában, úgy vált népszerűvé a washingtoni polgármester ötlete kollégái között. Néhány napja Washington D.C. első embere elrendelte egy hatalmas Black Lives Matter (BLM) felirat felfestését a 16. út aszfaltfelületére, amely a Lafayette térre vezet.

A múzeumi dolgozók szorosan együttműködnek aktivistákkal, tüntető csoportokkal és alulról szerveződött közösségekkel, hogy megfelelően dokumentálni tudják az eseményeket. Az Anacostia Community Múzeum például elindított egy projektet, ahol a közösség tagjai videóban mesélhetik el saját történetüket a járvánnyal és a tüntetésekkel kapcsoltban is. Így digitális formában őrződhetnek meg a jelenkor személyes történései. A manhattani New-York Historical Society szintén gyűjti a tüntetések ereklyéit, és arra kérik az embereket, hogy ajánlják fel saját, tüntetéseken használt tárgyaikat a múzeum és az utókor számára. A múzeumok igyekeznek odafigyelni arra, hogy az összegyűjtött tárgyakat megfelelően rendszerezzék, hogy a lehető legpontosabban adják vissza az általuk hordozott történeteket.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.