Követem Közélet A múzeumok megkezdték a Black Lives Matter-tüntetések dokumentálását

A múzeumok megkezdték a Black Lives Matter-tüntetések dokumentálását

Promóció

A múzeumok a Black Lives Matter-plakátok gyűjtése mellett a tüntetők elbeszéléseit is dokumentálják szerte Amerikában.

Fontos történelmi eseményként dokumentálják

Promóció
- Advertisement -

A BLM-tüntetések egyik legkritikusabb momentuma volt a Lafayette téren zajló demonstráció, amikor a tüntetők a Fehér Ház elé vonulva követeltek igazságot George Floyd számára.

A tüntetések kellékei / Fotó: Orange County Regional History Center

A Black Lives Matter-tüntetők számos plakátot és George Floyd számára igazságot követelő falfirkát hagytak maguk után. Ezzel szimbolizálva tiltakozásukat. Számos múzeum döntött úgy, hogy begyűjti ezeket a plakátokat és a tüntetéseken használt felszereléseket, írja a The Guardian.

Összességében, a plakátok és a tüntetéseken használt eszközök begyűjtésével valós időben őrizhetjük meg a történelmi eseményt

– magyarázza Maggie Shum a Notre Dame Egyetem politikai szakértője.

A plakátok mellett fotókat, média posztokat, videókat és arcmaszkokat is begyűjtenek az intézmények. A Orange County Regional History Center kurátora, Pamela Schwartz a tüntetésen fellehető tárgyak gyűjtése mellett a résztvevők történeteit, interjúk formájában örökíti meg.

Videófelvételeken őrzik meg a résztvevők történeteit

A washingtoni The National Museum of American History szintén elkezdte kialakítani saját gyűjteményét az aktuális eseményekről. Már közel 300 ezer darab tárgyat őriznek különböző politikai eseményekről. A gyűjteményt most újabb 30 tárggyal egészítették ki a Lafayette téren zajlott tüntetések kapcsán.

Azon dolgozunk, hogy megőriztük ezt az eseményt a jövő generációja számára, amely a világjárvány kellős közepén történt. Az emberek az életüket kockáztatva tüntettek

– foglalja össze Tsione Wolde-Michael, az intézmény kurátora.

Amerika-szerte tűnnek fel a hatalmas Black Lives Matter-feliratok a nagyvárosokban

Ahogy május végén George Floyd halála után városról-városra elterjedtek a tüntetések Amerikában, majd Európában, úgy vált népszerűvé a washingtoni polgármester ötlete kollégái között. Néhány napja Washington D.C. első embere elrendelte egy hatalmas Black Lives Matter (BLM) felirat felfestését a 16. út aszfaltfelületére, amely a Lafayette térre vezet.

A múzeumi dolgozók szorosan együttműködnek aktivistákkal, tüntető csoportokkal és alulról szerveződött közösségekkel, hogy megfelelően dokumentálni tudják az eseményeket. Az Anacostia Community Múzeum például elindított egy projektet, ahol a közösség tagjai videóban mesélhetik el saját történetüket a járvánnyal és a tüntetésekkel kapcsoltban is. Így digitális formában őrződhetnek meg a jelenkor személyes történései. A manhattani New-York Historical Society szintén gyűjti a tüntetések ereklyéit, és arra kérik az embereket, hogy ajánlják fel saját, tüntetéseken használt tárgyaikat a múzeum és az utókor számára. A múzeumok igyekeznek odafigyelni arra, hogy az összegyűjtött tárgyakat megfelelően rendszerezzék, hogy a lehető legpontosabban adják vissza az általuk hordozott történeteket.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3